Bangolf på G i Forshaga folkets park

Än så länge ligger minigolfbanan på is. Men den nya bangolfföreningen i Forshaga arbetar tillsammans med Folkets parkföreningen för att göra verklighet av planerna. Tomas Appelgren är redo med både boll och klubba. I bakgrunden från vänster syns några av övriga eldsjälar: Conny Antonsson, Jan Hedlund, Lennart Svärd och Lennart ”Äle” Carlsson.

Precis till höger innanför entrén till Forshaga folkets park fanns det en gång en minigolfbana. Nu har några eldsjälar börjat arbeta för att återigen se till att det blir minigolf i parken. Något som många önskar sig. Inte i år, men kanske finns det en splitterny bana på plats 2023 om det blir som det är tänkt.

Värmlandsbygden stämde träff med representanter för Forshaga folkets park och den nystartade föreningen Forshaga Bangolfförening för att lyssna lite. Det kom en fråga om minigolfbana i parken till Forshaga folkets parks Facebooksida. Den frågan ledde till en del diskussion om saken där. Det visar sig att det finns många som hoppas att minigolfbanan återuppstår i parken. En av dem är Forshaga Bangolfförenings ordförande, Tomas Appelgren. Han säger att det första steget blev att starta föreningen.

Nu är det gjort. Vi har varit i kontakt med Skoghalls Bangolfklubb. De fick berätta hur de har arbetat genom åren. Vi fick många tips och idéer från dem och de är väldigt glada åt att vi har startat en förening här också. De är ensamma i Värmland om att ha en bana som är godkänd för tävlingar. Vi tänker att vi kan ha utbyte av varandra när vi får en bana här i Forshaga också, säger han.

I folkmun kallas det oftast minigolf, men det brukar kallas bangolf när det handlar om tävlingar. Precis som i de allra flesta andra sporter finns det en riksorganisation även inom bangolf, Svenska bangolfförbundet, Svenska BGF. Det har funnits i många år nu, ända sedan 1937. För att anordna tävlingar behöver banan godkännas av Svenska BGF. Den bana som en gång fanns i Forshaga var godkänd för tävlingar och den nya föreningens mål är att även den nya banan ska bli en godkänd bana.
Tanken är att den ska tillgänglighetsanpassas också så att alla kan spela, säger Susanne Pettersson som representerar Forshaga Folkets park.

När bangolfföreningen nu är bildad skulle nästa steg bli att arbeta med att finansiera banbygget. Forshaga Bangolfförening har ordnat ett eget organisationsnummer. Men det visade sig inte vara så enkelt för en nybildad förening att ordna egen bankkontakt. I skrivande stund saknar föreningen bankgiro. När styrelsen började göra förfrågningar till de olika bankerna visade det sig att de flesta av dem tar ut en rätt stor avgift för nytt bankgiro.

Men innan verksamheten har kommit igång finns det inga pengar. Det blir lite av ett moment 22 när det inte finns ett bankkonto och bankgironummer. Det visade sig dock att Swedbank inte har någon avgift och därför valde föreningens nya styrelse att skicka sin ansökan dit.

Vi skickade in handlingar och andra papper i december i fjol. Men det kom tillbaka efter två månader. Då stod det att det saknas information. Det var väl femton sidor som vi skickade in men det räckte inte för att vi skulle få bankgiro, säger Jan Hedlund som representerar både parken och bangolfföreningen.
Vi kan få startbidrag beviljat av kommunen, men då måste vi ju ha ett konto att få in de pengarna på. Där är vi idag. Det blir ju lite stopp när det blir så här, säger Tomas.

Nu är det redan slutet på mars och både bangolfföreningen och parkföreningen arbetar vidare med planerna på en minigolfbana i Forshaga. Det finns många olika fonder att söka pengar från. Susanne Pettersson säger att de nyligen har varit i kontakt med en konsult som berättat hur man gör en ansökan till Allmänna arvsfonden. Det är inte heller så enkelt som det kan verka. Konsulten kan göra ansökan, men då vill han ha tio procent i arvode. Dessa tio procent får inte ingå i den sökta summan utan den summan måste föreningen som ansöker ha tillgänglig innan ansökan, säger hon.

Vi har bestämt att vi kommer att försöka göra den här ansökan själva. Det blir parkföreningen som håller i det. Vi har ju en ekonomisk bakgrund och eget konto. Därför kommer vi att söka pengar i första hand. Vi kommer även att söka pengar från länsstyrelsen också, säger hon.
Vi kommer att söka pengar överallt där det går att söka pengar, säger flera av de andra nästan i mun på varandra.
Forshaga Bangolfförening kommer att ha del i allt även om det blir parkföreningen som blir administrativ huvudman till att börja med.

Summa summarum tror representanterna som finns på plats den här dagen att det kommer att kosta runt två miljoner kronor, kanske mer. Men planen är att banan ska användas av så många som möjligt när den står klar. Något som alla är överens om.
Ja här ska alla kunna spela bangolf. Vi vill ha en ungdomsverksamhet och vi vill gärna ha pensionärerna här. Det ska vara spel för allmänheten. Om det blir tävlingar får framtiden utvisa. Men vi vill att det ska bli som det var förr, säger Jan Hedlund.

Alla representanterna som mötte upp i parken den här dagen är övertygade om att det kommer att bli en ny minigolfbana i Forshaga folkets park. Möjligen kunde man utröna en viss besvikelse över att det inte blir någon byggstart redan i år. Men nu håller vi tummarna för att det blir av till nästa år.

Fotnot

Mer information om bangolf, till exempel historik och hur man spelar och mycket mer finns på den här hemsidan: svbgf.se. Forshaga Bangolfförening har en Facebooksida som du kan följa om du vill veta hur det går.


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se