Fyverkerier skapade oro

Arkivbild: Valborgsfyrverkeri i Deje.
Arkivbild: Valborgsfyrverkeri i Deje.

Under fredagskvällen var det många som blev störda av ett fyrverkeri i Dömle. Enligt inlägg på Facebook hördes det så långt som till Djupdalen i Karlstad, Skived och Molkom. På närmare håll, i Deje, fick det husen att ”skaka” och många rapporterar om oroliga hundar. I diskussionen på Facebook, i gruppen Anslagstavlan Forshaga/Deje skriver någon att det var en bröllopsfest som hade arrangerat fyrverkeriet.

För att få avfyra fyrverkerier på en viss plats krävs det ibland tillstånd från polisen. Om Dömle Herrgård är en sådan plats får polisen själva svara på.

Det är polisen som utfärdar sådana tillstånd och i deras bedömning ska de ta hänsyn till tidpunkt, plats och andra yttre omständigheter. Vanligen behövs det inte tillstånd för att skjuta fyrverkerier på nyår, men i till exempel tätorter kan det behövas även då. Vad som gäller på andra tider under året, och utanför tätort som i Dömle, kommer det troligen svar på från berörda parter. Då uppdateras den här texten.

Så här förklarar Georg Möller som driver Dömle Herrgård hur det kom sig att det blev ett fyrverkeri.
– Vi hade glädjen och förtroendet att leverera boende , mat och dryck till ett bröllop (länge sedan sist..) En av gästerna önskade ge brudparet en present som överraskning i form av ett fyrverkeri. Vi klargjorde att i så fall behöver vi ett tillstånds intyg av Polisen , vilket vi erhöll av arrangören Fyrverkerispecialisten i Karlstad. Dömle har således aldrig begärt själva tillståndet och därmed ej heller arrangerat eller beställt. Så vi ber er kontakta arrangören om frågor rörande själva utförandet som tillstånd. Självklart beklagar vi om det har varit störande, vilket tydligt visas i många fall med skriverierna som når våra ögon och tar givetvis lärdom av detta för framtiden.

Alla kommuner kan utfärda egna regler för vad som gäller för användning av fyrverkerier.

Enligt Polismyndigheten får inte pyrotekniska varor användas utan tillstånd om användningen innebär risk för skada på, eller allvarlig störning för, person eller egendom med hänsyn till tidpunkt, platsens belägenhet och övriga omständigheter (ordningslagen, 3 kap. 7 §). (Källa: MSB Säkerhetsguide för evenemang, s 243)

Med tanke på den kommentarsstorm som uppstod efter fyrverkeriet under fredagskvällen är det nog många som ser det som en allvarlig störning. Här är några av kommentarerna:

– Det är skillnad på ett vanligt fyrverkeri och det dom hade igår, för det var ju nåt utöver det vanliga! Det var inga dåliga pjäser som dom smällde av när det hördes så långa sträckor. Ska det vara sånt så kan dom varna i förväg, tycker jag, skriver en av de som kommenterat på Facebook.

– Obehagligt faktiskt när man inte vet vad det är. Vi gissade på militärövning. Sen såg vi några riktigt höga fyrverkeripjäser men visste inte vart det kom ifrån. Måste va ett rejält bröllop.

– Måste ha varit rejäla fyrverkerier då vi hörde det ända till norra Karlstad vid Djupdalen. Har en hund som är skotträdd så han kröp in under min säng och gömde sig

– Lät som några bomber.

– Dundrer i hele huse i Deje.

– Det är bröllop på Dömle Herrgård. Det är ett företag som skjuter. Troligtvis så har dom grövre grejer än vad en privatperson får tillstånd till..

– Hördes bra här i Mölnbacka, trodde pannan kokade.

– Bor på V:a Dejefors å det var ett maffigt fyrverkeri.

– Innan vi såg fyrverkerierna var vi så rädda att vi hukade oss undan fönstren och funderade på att springa ner och gömma oss i källaren. En av våra hundar blev så rädd att han tömde analsäckarna. Hade velat veta om detta i förväg.

– Ja, det var väldigt obehagligt. Kändes i hela huset hur det vibrerade, bor i östra Deje.

Några av de som gjorde inlägg och kommenterade på Anslagstavlan på Facebook tog saken i egna händer och kontaktade Dömle Herrgård. Så här skriver en av dem:

– Jag har varit i kontakt med Dömle Herrgård och de önskar att vi “extra känsliga” skickar kontaktuppgifter till dem så de kan förvarna nästa gång de ska bomba byn.

Någon annan skriver att hen ringde upp Dömle Herrgård och pratade med en kvinna som svarat att det troligen inte kommer att bli några fler fyrverkerier på Dömle.

 

Länkar (öppnas i nytt fönster)

Forshaga kommun – Fyrverkerier

Polisen – Tillstånd och regler för pyrotekniska varor

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap – Regler för att skjuta fyrverkerier

 

FAKTA – Fyrverkerier och tillståndsplikt

2002

”Förbud” mot smällare. Egentligen tillståndsplikt.

2008

Tillståndsplikt för 4-tums stjärnrör. Inga dödsfall i Sverige efter detta. Den typen av fyrverkerier hade orsakat flera dödsolyckor åren innan.

2014

Tillståndsplikt för raketer med krutvikt över 75 gram. De var farligare än experterna tidigare trott och kan tränga in i kroppen och explodera.

2019

Tillståndsplikt och utbildningskrav för användning av raketer med styrpinne. Alltför många olyckor har skett med den typen av fyrverkerier under de senaste åren.

Källa: msb.se


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se