Antikhandel på prov i Slottet

Slottet i Forshaga
Slottet i Forshaga. Foto: Arkivbild Cicci Wik

Den vackra gula byggnaden har kallats Forshagas vackraste byggnad. Sedan drygt ett år tillbaka är huset privatägt. Tidigare var kommunen ägare till det anrika huset som har stått på platsen sedan 1882.

Slottet ligger mellan fabriken och kyrkogården, på andra sidan vägen ifrån campingen. Älven skymtar mellan de höga lummiga träden i ”slottsparken”. Numera är det Stora Enso som huserar på fabriksområdet men på den tiden slottet byggdes var det Karlafors Fabrikers AB, som höll till på samma plats. Det pastellgula slottet byggdes av företaget som disponentbostad från början. Bland annat användes tegel från bolagets tegelbruk som låg i Skived. Det stod klart 1882. Den förste disponent som bodde i slottet hette Gustaf Undén. Han var ingenjör och bror till apotekare Viktor Undén som drev apoteket Örnen i Karlstad. Gustaf och hans fru Alfhilda Kaijser stannade i Forshaga i tio år. En annan disponent som också lär ha bott i slottet hette Karl Johan af Ekström. Det finns ganska mycket att läsa om Karl Johan af Ekström i Albert Janssons bok Forshaga Verk och Vila från 1975. Karl Johan föddes 1850 och tog studenten i Stockholm 1871. Sedan läste han bergkemi i tre år innan han fick sin första tjänst som bokhållare och kassör i Älvkarleö bruk. 1878 flyttade han till Värmland och blev bruksingenjör i Älvsbacka norr om Molkom. Det finns mer historia kring det vackra gula huset och kanske blir det någon som så småningom skriver en bok om huset.

För många i Forshaga är Slottet en viktig byggnad med starka kopplingar till Forshagas historia. När det blev känt att kommunen hade planer på att sälja huset bildades en intressegrupp som försökte ”rädda” Slottet. Intressegruppen hann ha några möten och börja ta fram en plan innan pandemin kom och satte käppar i hjulet. Det fanns många idéer och önskemål om vad huset skulle kunna användas till men det fanns ingen reell finansiering. Kommunen hade som krav att den som tar över skulle kunna ta hela ansvaret för byggnaden. Det fanns inga kommunala pengar att få men kommunen lovade att ta ställning till gruppens förslag. När pandemin kom blev det svårare att fortsätta arbetet med att ta fram ett alternativ att presentera för kommunen och till slut fick gruppen ge upp.

När mäklaren till slut lade ut annonsen kom tre bud. Eftersom slottet är en betydelsefull byggnad, inte bara historiskt utan även för att det är ett vackert och folkkärt inslag i tätorten hade kommunen krav på den nya ägaren. Det ledde till att det blev det näst högsta anbudet som till slut vann och fick köpa slottet. Den som hade lagt det högsta budet var en av kommunens fastighetsägare som hade planer på att bygga om till bostäder och använda delar av det som eget kontor. Anbudet som var näst högst, 100 000 lägre, kom från konstnären Helena Gullström och antikhandlaren Lennart Johansson som nu är Slottets ägare sedan drygt ett år tillbaka.
– Det är en fantastisk byggnad och trädgård. Det känns inte som hemma än men hemmakänslan kommer, sa Lennart Johansson till NWT strax efter köpet.

Slottet har en 300 kvadratmeter stor yta inomhus och utsidan som är 10 000 kvadratmeter stor liknar en park. Det finns flera eldstäder och kakelugnar.
– Det är verkligen jättekul att vi fick köpa det och vi ser fram emot att göra det lika fint på insidan som det är på utsidan. Det är ett stort projekt, men det har en enorm potential, sa Lennart när köpet var klart.

Det finns en Facebooksida som fått namnet ”Slottet i Forshaga galleri och antik” har de nya ägarna lagt ut lite bilder. Bland annat från renovering av en hall som fått en ny fin färg. Det rutiga golvet är nu mera omgärdat av en lugn grön färg och vita paneler och dörrar.
–Nymålat i hallen till utställningsdelen, skriver de som bildtext.
Nyligen, 8 januari, skriver Helena Gullström att paret har separerat och att den här sidan på Facebook kommer att stängas ner. Hon hänvisar till Lennarts Facebooksida eftersom det i fortsättningen kommer att vara han som huserar i Forshagas vackraste byggnad.

Mellan juldagen och nyårsafton har Lennart hållit öppet i en del av slottet på prov för försäljning av antikviteter och konst. Detta för att se hur det går. Forshaga kommun har även visat intresse för att hyra en annan del av slottet. Det handlar om att kommunen behöver tillfälliga lokaler för förskoleverksamhet medan ordinarie lokaler i både Grossbol och i Deje renoveras och byggs ut.

Facebooksidan Sjövikens antik


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.