Forshaga Crusaders på Bokliden

Det startade på en äng vid Bokliden i Skived.

1990 spelade Forshaga Crusaders på Bokliden i Skived. Ett femtiotal åskådare fick se en unik match i amerikansk fotboll på kvartersplanen. Idag heter de Carlstad Crusaders och är flerfaldiga svenska mästare, både på herr- och damsidan. Bortalaget den gången, 1990, hette Kil Butchers.

Det var 1990 som den amerikanska fotbollen kom till de svenska tv-apparaterna via parabolantennerna och på Bokliden fanns några grabbar som blev fascinerade av spelet. De bestämde sig för att prova. Men de saknade utrustning och bollar. Av den anledningen fick Carl-Erics Sportcenter i Forshaga besök. Det var Fredrik ”Biffen” Eriksson, som bodde på Bokliden på den tiden, som ville beställa en amerikansk fotboll. Men laget behövde även en plan att spela på. Intill Bokliden fanns en illa skött plan som Fredrik tog sig an med en gräsklippare. Det tog honom hela två veckor att få ordning på den.

Nästa steg blev att få ihop spelare så att de kunde börja träna på riktigt. Det blev rekryteringar bland vänner, släktingar och bekanta. Till slut hade de fått ihop spelare som var allt från 13 till 19 år gamla. En annan av killarna som var med i begynnelsen var Morgan Wik.
– I början gillade vi det spektakulära som vi sett på TV och viljan att själv få spela var oerhört stor. Våra träningar startade alltid med två varvs uppvärmning runt planen följt av huvudpasset Kick-Off i 40 minuter. Kick-Off bestod i att sparka i väg bollen så långt man kunde och sen fick någon stackare ta emot den och försöka springa så långt han klarade innan han blev tacklad. Jag tror Kick-Off blev populärt då det var det absolut simplaste momentet i spelet men även det mest brutala och intensiva som fick adrenalinet att pumpa. Några veckor senare lade vi in enkla spel med coola namn som Sweep Right och White Wolf, säger han.

I grannkommunen Kil fanns det också ett gäng grabbar som hade börjat träna amerikansk fotboll. Där fanns Kils Slakteri på den tiden och därför blev det naturligt att döpa laget till Kil Butchers. Matchen mellan Forshaga Crusaders och Kil Butchers i juli 1990, vann Forshaga med 62–0. Den matchen blev sedan starten för Forshaga Crusaders. I den första föreningen som bildades 1991 var Morgan Wik ordförande, Christian Larsson sekreterare, Ola Patriksson kassör och Patrik Lindgren kontaktman. Men det fanns ingen möjlighet att få en egen träningsplan i Forshaga. Det fanns dessutom möjlighet till bättre bredd i rekryteringen i Karlstad så föreningen flyttade dit i stället. Det var i samband med detta som de även bytte namn till Carlstad Crusaders.

Från vänster Theresé Helgman, Levis på bucklan och till höger Nathalie Bengtsson. Foto privat
Från vänster Theresé Helgman, sonen Levis på bucklan och till höger Nathalie Bengtsson. Foto privat.

Idag har laget blivit svenska mästare flera gånger om. Senast var det Carlstad Crusaders damlag som tog hem SM-segern.

Läs om Nathalie Bengtsson som var med i guldlaget här >>

Fakta

Följande sektioner finns idag i Carlstad Crusaders:
-Herrsektion innehållande Herrlag och Utvecklingslag
-Damsektion innehållande Damlag och Utvecklingslag
-Juniorsektion innehållande U19, U17 och U15 lag
-Ungdomssektion innehållande U13 och U11 lag
-Barnsektion innehållande U9 och U7 lag

Föreningen har kommit överens om en gemensam
värdegrund som alla sektioner ska utgå ifrån:

– Glädje och gemenskap
– Demokrati och delaktighet
– Allas rätt att vara med
– Rent spel

Källa: crusaders.se

 

Svenska mästare har Carlstad Crusaders blivit:

Dam 3 gånger (2018, 2019, 2020, 2021)
Herr 9 gånger (2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2020).

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.