Grattis ÖDIK som fyller 90!

Östra Deje Idrottsklubb fyller 90 år och det ska klubben fira med en familjedag på Tallmovallen lördagen 25 september. Det blir fotbollsmatcher, chokladhjul och korv med bröd, men klubben kommer även med en världspremiär då den nya Ödik-låten kommer att släppas.

Lars-Erik Lejen Jansson och Johan Berglund.
Lars-Erik Lejen Jansson och Johan Berglund.

Lars-Erik ”Lejen” Jansson och Johan Berglund är båda engagerade i klubben och båda är även med i gruppen som har planerat för arrangemanget kring jubileet.
– Vi kan nog säga, utan att vara skrytsamma, att det här är nog en av Värmlands finaste fotbollsanläggningar. En av de största och finaste, säger Lejen.
– Ödik cup, som vi har arrangerat under lång tid är väldigt omtyckt av klubbarna runt omkring. Det är ett evenemang som vi har fått att rulla på ett väldigt bra sätt. Det är för flickor och pojkar. De yngsta, fortsätter Johan.
De senaste två åren har cupen tyvärr blivit inställd på grund av pandemin. Men normalt brukar det bli cirka 40 lag med killar och tjejer i åldrarna 10 och 11 år som kommer till Ödik cup och cupen brukar gå av stapeln i juni när sommaren är som bäst. Då kan deltagarna även passa på att ta sig ett dopp i Bergstjärn mellan matcherna. Den lilla badplatsen ligger bara några minuters gångväg från fotbollsplanerna.
– Ödik cup har snart varit i gång i närmare fyrtio år, fyller Lejen i.

ÖDIK satsar på flick- och damfotboll i första hand.

Östra Deje IK satsar främst på barn och ungdomar och på flick- och damfotboll i första hand. Men det finns även seniorverksamhet för både damer och herrar.
– Vi har både damlag och herrlag i seriesystem. Sedan har vi flicklag där de yngsta är sex år och sedan hela vägen upp till damlag. I år har damlaget ett samarbete med ett lag i Molkom, IF Nyedshov. Det är för att kunna hålla i gång laget, helt enkelt för att få ihop antalet lagmedlemmar. Vi får göra det bästa av det och hoppas på återväxten, säger Johan.
– Fram till 2003 var Ödik en ren herrförening och då fanns det bara ett herrlag och ett pojklag här. Hade inte tjejerna kommit över till vår klubb så hade föreningen varit nedlagd nu. Det går inte att driva föreningen med ett herr- och ett pojklag. Så att tjejerna kom till oss blev räddningen för föreningen. Idag har vi tio till tolv lag med femton till tjugo spelare i varje lag. Jag skulle tippa på att det är ungefär 150 ungdomar som är här och spelar fotboll nu, säger Lejen.

Ett populärt inslag under vår-, sommar- och höstsäsongen på Tallmovallen är bilbingon. Det brukar locka många hugade besökare. Bilarna står i rader med bingospelare sittande i dem. När någon får bingo används bilens tuta för att markera. Det har gjort att många kallar detta för ”tutbingo”. Tidigare år har Värmlandsbygdens redaktör, Dennis Johansson, varit bingoutropare på Tallmovallen, något som både Lejen och Johan tycker har varit roligt.
– Tack vare att vår verksamhet har den storlek den har idag så kan vi hålla i gång bingon och det är vi glada för. Den brukar bli välbesökt, säger Lejen.

Ett namn som förknippas med Ödik är Stefan Holm. Höjdhopparen har spelat fotboll i den grönvita dräkten tidigare och är sedan många år en hängiven supporter.
– Han är inte med och spelar längre, men han gör alltid reklam för föreningen i alla lägen när han får chansen och det är ju bra, säger Lejen och Johan håller med.

För de lite äldre i trakten så var Ungdomsträffen ett begrepp när det begav sig. På träffarna uppträdde många av dåtidens stora artister på Tallmovallen. På en vägg i ett rum i det stora klubbhuset, som tidigare var skola, sitter ett flertal affischer. Där nämns många riktigt stora artister som uppenbarligen har besökt Tallmovallen och Ungdomsträffen. En av de sista som uppträdde här, innan arrangemangen upphörde, var Tomas Ledin. Det finns de som påstår att marken kring Tallmovallen fortfarande gungar i takt med en av hans mest kända låtar från den tiden, Knivhuggarrock.

Lördagen den 25 september blir det födelsedagskalas för Östra Deje IK.
– Vi har planerat en familjedag den här dagen. Beroende på hur utvecklingen blir med pandemin så har vi en preliminärbokad middag med bankett inplanerad också. Det blir den 20 november, i Forshaga Folkets hus. Men familjedagen kommer att hålla igång från elva på förmiddagen och fram till klockan fem på eftermiddagen. Det blir fotbollsmatcher, det blir chokladhjul och lotter och vi ska grilla och koka korv. Sedan får vi storbesök av kommunalrådet som kommer och pratar. Sedan ska vi faktiskt även släppa en Ödik-låt också. Den är specialskriven av bandet Kryddpojkarna. De brukar spela på Barbros brygga i Karlstad på sommaren. Det är ett coverband som brukar spela på bland annat bröllop också. En av medlemmarna är tillsammans med min lillasyster, säger Johan.

Ö-dmjukhet D-römmar I-nställning K-kamratskap = ÖDIK
Ö-dmjukhet D-römmar I-nställning K-kamratskap = ÖDIK

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.