Mikael Skalstads Humleguld

Humleguld är en fin liten bok i behändigt format.
Humleguld är en fin liten bok i behändigt format.

Författaren, Mikael Skalstad, bor i Grossbol och det här är hans andra bok. Den första heter Fjärilsmöten. Omslaget till Humleguld pryds av en humla i kvällssol, något som ger den lilla insekten ett naturligt guldskimmer. Texterna på insidan det fina omslaget är enligt författaren själv ganska spretigt. Här ryms både tankar och funderingar och barndomsminnen med mera.

Mikael Skalstad har gett ut sin andra bok, Humleguld.
Mikael Skalstad har nyligen gett ut sin andra bok, Humleguld.

Mikael Skalstad bor idag i Forshaga men han är född i Uddevalla. Därifrån flyttade han med sina föräldrar till Åmål och på den vägen är det. För Mikael är naturen viktig. Det fick han med sig från sina föräldrar. Han fick ofta följa med dem ut på vandringar i skogen och när han var riktigt liten satt han i en bärryggsäck på pappas rygg.
– Pappa var orienterare och mamma brukade följa med på tävlingarna och jobba med markservice och jag var ju med. Det blev mycket skog i mitt liv, kan man säga.

Mikaels första bok, Fjärilsmöten, var från början tänkt att bli en fotobok. Men så blev det inte riktigt. Det blev en bok med text med bild i stället. Fjärilarna har fladdrat som en röd tråd genom Mikaels liv.
–  När jag var barn var vi ett gäng kompisar som samlade på filmisar, fågelägg och allt möjligt. En dag fick vi höra talas om en kille som samlade på fjärilar. Vi stack hem till honom och tittade på hans fjärilssamling. Det var nog då det hände. Då kom intresset. Fjärilsmöten trycktes i sju hundra ex och de är snart slut nu. Det har gått tre år sedan dess men jag har inte haft så stor säljapparat kring den. Det är mycket jobb med att producera en bok, men sedan krävs det minst lika mycket arbete för att marknadsföra den också, säger han.

Även i den nya boken finns naturen med som en naturlig ingrediens. På en flik av omslaget, längst bak i boken finns en beskrivning av hur det kom sig att det blev ytterligare en bok.
– Det var en solvarm aprildag 2015. Jag skrotar runt på ängarna vid Södra Sanna i Karlstad. Samma kväll skriver jag ner några tankar kring dagens upplevelser. Sex rader som tänder den gnista som lett fram till denna bok. Jag är uppvuxen i dalsländska Åmål och kom tidigt i kontakt med skogen genom mina föräldrars försorg. De där första åren ute i markerna tror jag präglar bokens texter.

På baksidan av Humleguld kan den hugade spekulanten läsa att den innehåller en del udda ingredienser. Vad sägs om en snabb banan och en svensk japan, en vandring med Kajsa vid Genesarets sjö och läsaren kan även få en titt in i en finsk pistolmynning.
– Jag tror att bokhandlare kan ha svårt att sätta etikett på den här boken. Men det är ett medvetet val jag har gjort. Jag skriver för att jag tycker att det är så himla roligt. Det finns lite försök att skriva humor och det finns lite bygdepoesi. Innehållet är uppdelat i barndom, ungdom och ett litet kapitel om arbetsliv, lite humoreller och människor jag mött tror jag är en viktig punkt. Alltså sådana som jag hör mött och då jag har känt att oj, här hände det något verkligt trevligt. Det finns även sju, eller var det åtta, fjärilsberättelser. Inte så mycket fakta utan mer som i den förra boken med lite utvikningar. Som avslutning finns det en allmän naturbetraktelse. Så spretigt är innehållet i den här boken, säger han och ler.

Fotnot
Boken kan du beställa via Mikaels hemsida, skalstad.se. Du kan även kontakta honom direkt på mejl skalstad.mikael@telia.com eller telefon 070-597 12 98.

 

Länk till artikeln om Fjärilsmöten >>

Fjärilsmöten, en bok av Mikael Skalstad.
Fjärilsmöten, är Mikael Skalstads första bok.

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.