Lite idrottshistoria…

Nisse Nilsson och Uffe Sterner var båda med när Värmlands Idrottshistoriska sällskap, VIS, arrangerade idrottskafé. De drog mycket folk varje gång. Här sitter de i kafeterian i Ängevi ishall. Foto: CICCI WIK
Nisse Nilsson och Uffe Sterner var båda med när Värmlands Idrottshistoriska sällskap, VIS, arrangerade idrottskafé. De drog mycket folk varje gång. Här sitter de i kafeterian i Ängevi ishall. Foto: CICCI WIK

I trakterna kring Forshaga och Deje har många idrottspersonligheter satt avtryck genom åren. Nisse Nilsson och Uffe Sterner som blev hockeystjärnor på sin tid. På senare tid kan vi nämna handikappsimmaren och OS-vinnaren Anders Olsson som simmat för Deje Simsällskap och höjdhopparen Stefan Holm som många känner till.

Att en boxare vid namn Sven Hjälm från Deje boxades på elitnivå på 1930-talet kanske är mindre känt men att de två hockeylegenderna, Nisse och Uffe, från Forshaga IF vann VM-guld i Colorado Springs 1962 är något många fortfarande minns. Värmlands Idrottshistoriska Sällskap, VIS, är precis vad namnet säger. Det är en organisation som arbetar för att både väcka och underhålla ett intresse för idrottshistorien. Dels ger de ut en tidning och dels brukar de arrangera träffar. Tidningen Visaren kommer ut fyra gånger per år.

Riksidrottsförbundet (RF) gjorde en studie som fick namnet ”Landets bästa idrottskommun 1991”. De valde ut de sju vanligaste lagbollsporterna och räknade hur många lag som fanns i dessa sju bollsporters högsta och näst högsta divisioner i varje kommun. Siffrorna man kom fram till jämfördes sedan med kommunens invånarantal och Forshaga kommun blev en solklar segrare. Då fanns det 11 500 invånare och 160 föreningar i kommunen varav nästan hälften var idrottsföreningar. 9 500 av invånarna var medlem i någon av idrottsföreningarna. I Riksidrottsförbundet finns 70 specialidrottsförbund och 30 av dem fanns representerade i Forshaga kommun 1991.

Under 2008 startade VIS en inventering av nedlagda idrottsplatser och Forshaga blev pilotkommun. För att räknas i inventeringen så ska idrottsplatsen ha varit använd av en eller flera av de specialidrotter som finns i Riksidrottsförbundet, och på platsen ska det ha varit både tävlingar och träning. Inventeringen utfördes med hjälp av både kommunen, hembygdsföreningarna och de större idrottsföreningarna. Den äldsta idrottsplatsen som inventerats är Klippåsens Skjutbana som togs i bruk redan 1895. Intill Lintjärn, i Forshaga tätort, fanns en fotbollsplan som nu delvis är kyrkogård. Där bostadsområdet Berghaget finns idag i centrala Forshaga låg inte bara Forshagas, utan hela Värmlands första hockeyrink. Där spelades länets första ishockeymatch nyårsdagen 1942. Då mötte Forshaga IF Söderstrands IF och hemmalaget vann med 5-2. På Abborrtjärns is har IF Göta Karlstad spelat flera allsvenska bandymatcher. I Deje, mellan broarna, fanns också en ishockeyrink. I folkmun fick den namnet ”Dårbingen”.

Sammanfattningsvis hittades 46 objekt, 15 fotbollsplaner, sju ishockeyplaner, fem bandyplaner på landis, tre skjutbanor, två minigolfbanor och två tennisbanor. Allt finns dokumenterat i en enkel trycksak som finns på biblioteken i Forshaga och i Deje.

1918 bildades Mölnbacka Idrottssällskap och året därpå fanns en idrottsplats färdig. 1920 byggdes omklädningsrum. Först var det friidrott som utövades men så småningom blev det även fotboll. Under åren 1922 till 1924 var verksamheten i gång, men sedan upphörde organisationen och idrottsplatserna i Stävlingstorp och Hammartorp avvecklades. Men 1944, närmare bestämt den 2 mars bildades Mölnbacka Allmänna Idrottssällskap, MAIS.
Det var friidrott, bandy, fotboll, skidor och gymnastik som blev klubbens idrottssektioner. Även denna gång tynade intresset och klubben försvann så småningom. Men 2006 återuppstod klubben och idag har den runt 100 medlemmar som sysslar med allt från skidåkning, promenader och jogging. Några medlemmar åker Vasaloppet och springer maratonlopp.

En berömd friidrottare från Forshaga är Stefan Holm. Han har också varit aktiv fotbollsspelare i Östra Deje IK, ÖDIK, under många år. Klubbens anor går tillbaka till 1931. Då bildades Östra Deje Idrottsklubb av några idrottsintresserade grabbar. Från början fick klubben arrendera en bit mark av en bonde, Johan Bodén, som de använde som fotbollsplan. Men i början av 1940-talet, när kriget kom, försvann fotbollslaget. Däremot fanns klubben kvar och de aktiva åkte skidor, orienterade och sprang i terrängen. Men för en enda dag 1944 återuppstod fotbollslaget. Då samlades ett lag för att spela match mot Mölnbacka. Tyvärr blev det förlust för ÖDIK som förlorade med noll mål mot tre. Då fanns inte Bodéns fotbollsplan kvar och det var ett problem. Men drömmen om en egen idrottsplats i Östra Deje fanns och till slut kom Tallmovallen till. Våren 1949 kunde klubben anmäla ett lag till seriespelet 1949-1950.

På våren 1983 tränade den militäre femkamparen Per Rabe simning i Dejes 25-metersbassäng. Med hans hjälp kom Deje Simsällskap till. 1993 började sällskapet arrangera Deje Cupen på Kristihimmelsfärdsdag varje år. Det har blivit en välbesökt tillställning som har haft upp till 250 deltagare innan pandemin satte stopp. 2003 letade ”järnmannen från Hagfors”, Anders Olsson, efter en sparringpartner. Hon fanns i Deje, Maria Larsson. Därefter har Anders gjort en stjärnkarriär som handikappsimmare med flera OS-medaljer som följd. Deje SS arrangerar numera ännu en tävling varje år, Anders Olsson Cup. Där tävlar funktionshindrade simmare mot så kallade friska simmare. Hösten 2011 fick Simsällskapet, Jerringfondens Handikappidrottspris på 50 000 kronor. 40 000 gick till föreningen och 5 000 var fick Ludvig Nyrèn och Martin Frodesson som båda är funktionshindrade simmare.

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.