Campingspelet föddes i Deje

Stefan och Anna Ask har producerat Campingspelet.
Stefan och Anna Ask, som bor i Torp i Deje, har producerat Campingspelet.

Ett hederligt brädspel har sett dagens ljus i Deje. Nej inte Fia med knuff men ett campingspel. Anna Ask fick en idé när hon satt i en campingstuga och funderade. Ett år senare är spelet klart. Hon och hennes man Stefan har haft god hjälp av både erfarna spelmakare och duktiga illustratörer.

Både Anna och Stefan Ask jobbar heltid till vardags. Anna jobbar på ett HVB-hem och Stefan med distribution hos Nya Wermlandstidningen. Men trots heltidsjobb har de arbetat parallellt med att ta fram spelet. De har varit ett par länge nu, ända sedan de tidiga tonåren för att vara exakt.
– Våra vägar korsades 1987. Då var vi fjorton år gamla och sedan dess har vi hängt ihop, säger Stefan.
De är egentligen inga campingfantaster men de har hyrt stugor då och då.
– Vi har väl tältat och bott i husvagn några gånger, men inte så jättemycket egentligen, säger Stefan.
– Den här idén om campingspelet bara kom till mig när jag satt i en lite dragig campingstuga en gång. Vi hade några timmar att slå ihjäl där den gången och det var då jag kom på detta med spelet. Vi hade ett vitt A4-papper och en tärning så vi gjorde start och mål och vi kanske spelade i tio minuter. Då bestämde vi att om vi kommer på den här platsen så händer det här och kommer vi här så händer detta. Det var ju egentligen inget märkvärdigt alls. Men sedan kunde jag inte släppa idén. Så när jag kom hem sedan gjorde vi den första prototypen, säger Anna.

När Anna och Stefan sökte på nätet efter ett campingspel så hittade de inget, vilket de tyckte var väldigt konstigt egentligen.
– Ja folk älskar ju att campa så det är ju lite konstigt att det inte redan fanns ett campingspel, säger Anna.
– Så vi började spåna lite och kom fram till att det skulle vara ett antal händelser utmed spelplanen. I det färdiga spelet finns ett antal händelsekort, säger Stefan.
Spelplanen är placerad på en camping. Här finns de typiska ingredienserna som brukar finnas på de flesta campingar. En liten affär, en strand, en vandringsled, en kiosk och ett poolområde till exempel.
– Det gäller att ta sig först från start till mål och den som kommer först blir bäste camparen. På vägen händer det olika saker.

Det finns många spel där deltagarna helst ska vara allmänbildade, eller duktiga på charader eller på att rita.
– Det här spelet passar både för Asta fyra år och farfar Bertil på 78 år. De kan spela på samma villkor. Man kan spela hemma på altanen eller inne vid köksbordet också. Men det passar kanske allra bäst i husvagnar och husbilar på campingplatser. I dagens läge har vi väldigt mycket skärmtid och då kan det här vara ett alternativ när man får umgås och skratta tillsammans också. Tänk att vi har gjort ett spel som bidrar till gemenskap. Det är jag glad åt i hjärtat, säger Anna.

Prototypen som Anna och Stefan skapade testade de på nära och kära och på grannarna. Under tiden de spelade så hade Anna ett anteckningsblock liggande intill för att snabbt kunna skriva ner eventuella saker att ändra på eller lägga till. Men de lämnade även bort spelet till andra som spelade när de inte var med själva.
– Alla regler har vi också lämnat bort till andra så att de kunde läsa och vara kritiska. Vi har fått väldigt fin feedback på spelet. Det ska vara humor i spelet, man ska kunna känna igen sig i det som står på händelsekorten, säger Anna.

Det som från början bara var en idé började ta alltmer konkret form och då tog Anna kontakt med Johan Andreasson som är en ganska känd serietecknare. Han har bland annat varit redaktör för Svenska Mad, för den som minns denna serietidning.
– Han bor på Söder i Stockholm och han ritade förrförra årets pappersjulkalender, den med luckor i som man öppnar. Jag googlade och hittade hans telefonnummer. Så jag ringde upp och sa precis som det var att jag hade den här idén som jag inte kunde släppa. Hans stil när han tecknar passar det här spelet. Vi ville att det skulle vara mycket detaljer och humor. Att vi fick med Johan var tur. Han är en stor del av spelet, att det blev så bra, säger Anna.

Anna tog även kontakt med Magnus Andersson på Spelkortsförlaget i Borås. De åkte till Borås för att träffa honom sommaren 2020.
– Det var bra. Han berättade vad det skulle kosta med tryck och allt. Han har jobbat med sådant sedan 1980-talet och har lång erfarenhet. Han tyckte att vi skulle ha lite mer strategi i spelet och inte bara tur eller otur. Då kan man själv påverka hur spelet går också och behöver inte bara ha tur eller otur. Det är bra när man får kritik så det har vi lagt in. Nu kan man tänka strategiskt när man spelar också, säger Anna.
– Sedan är det ju mycket annat som vi inte tänkte på från början. Det ska vara barnsäkrat och CE-märkt och det ska vara streckkoder på asken. Det var ju inget vi tänkte på, säger Stefan.

På sin väg har Anna och Stefan även registrerat ett företag. Det blev en enskild firma till att börja med. När de färdigtryckta spelen kom med lastbilen till huset i Torp i Deje var det Stefan som var hemma. Anna var på jobbet.
– Det var med lite skräckblandad förtjusning som vi öppnade och tittade på spelet när det kom. Men det blev bättre än vi tänkte. Det blev görbra, och tänk att det är gjort i lilla Deje, säger Anna med stolthet i rösten.
Nu finns Campingspelet att köpa hos flera återförsäljare och fler blir det som kommer att ha det på sina hyllor. En av de större som redan beställt är Gekås i Ullared. Men den som vill köpa ett spel kan även gå till hemsidan, spelasken.se, och beställa ett direkt av Anna och Stefan.

Campingspelet, en produktion från Torp i Deje.
Campingspelet, en produktion från Torp i Deje.

Campingspelet, en produktion från Torp i Deje.


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.