Alla industritomter sålda i Kvarntorp

Kvarntorps industriområde
Nu har Forshaga kommun sålt alla tomter på Kvarntorps industriområde och snart finns flera nya byggnader på plats.

Strax norr om norra infarten till Forshaga tätort ligger Kvarntorp. Här ligger i dag kommunens återvinningscentral men här finns också industrimark. Tomter som företag kan köpa och bygga på. Idag är alla tomter sålda och kommunen har börjat se sig om efter mer industrimark.

Under de senaste åren har det enligt Forshaga kommun varit stor efterfrågan på lokaler och mark. Detta trots att många butikslokaler står tomma i både Forshaga och Deje.
– Vi har nu sålt den sista tillgängliga marken på Kvarntorps industriområde och tittar nu på möjligheten att få fram mer mark. Vi kommer under våren att marknadsföra ledig industrimark vid Norra Mon i Deje (längst RV 62), skriver näringslivsenheten i sitt nyhetsbrev.
De som köpt tomter i Kvarntorp är både nystartade företag, etablerade företag och nya företagskonstellationer. I dagsläget är en tomt bebyggd och på en annan skvallrar en grävmaskin och materialhögar om att bygget är i full gång. De företag som köpt tomtmark är verksamma inom tillverkning av betong, Attefalls hus, bodar och stugor samt försäljning och verkstad för motorcyklar. Det är även ett företag som arbetar med uthyrningsbara lokaler för små verkstads- och kontorslokaler som köpt mark.

Enligt kommunens näringslivsenhet passerar i genomsnitt 2 500 bilar förbi tomterna i Kvarntorp varje dygn. Detta är något som enligt Forshaga kommun ger tomtköparna ett ”skyltfönster” mot riksväg 62. Återvinningscentralen har varje år besök av 50 000 fordon och även detta är något som kommunen gärna använder som marknadsföring för tomterna i Kvarntorp.
– Det är sex stora tomter på sammanlagt 45 000 kvadratmeter som är sålda. De nya etableringarna har ett halvt år på sig att lämna in ansökan om bygglov. Därefter ska man enligt Plan- och bygglagen ha påbörjat sitt bygge inom två år och vara klar med bygget inom 5 år. Intresset är fortfarande stort. Vi ser över möjligheten för att utveckla området för fler etableringar. Vi håller just nu på att ta fram marknadsföringsmaterial för industrimark som också ligger längst 62:an utanför Deje, Norra Mon. Jättekul, spännande med den utvecklingen vi har haft just nu gällande etableringar, säger Linda-Marie Fors som är näringslivsutvecklare i Forshaga kommun.

Priset för marken är lågt. Bara fem kronor per kvadratmeter. Men det finns givetvis andra, större kostnader. Till exempel en kostnad för avstyckning som Lantmäteriet tar ut, anslutningskostnader för vatten och avlopp, bygglovsavgift och andra kostnader som till exempel anslutning till bredband. Det är tillåtet att bygga en eller fler byggnader som är max sju meter höga. Hur dessa sedan ska se ut är relativt fritt. Kommunens bygglovshandläggare står till de nya tomtägarnas tjänst. På kommunens hemsida finns även en hel del information att hitta om regler kring köp av tomt och det finns även e-tjänster, till exempel intresseanmälan för etablering av industritomt och lokaler.

 

 

FAKTA
Industriområden i Forshaga kommun
Kvarntorps industriområde
Industrimark för nyetablering finns på Kvarntorpsgärdet. Marken ligger alldeles intill väg 62 mitt emellan Forshaga och Deje. Mer information om industritomter Kvarntorp.

Näset, Forshaga
Ett industriområde med blandad verksamhet så som tjänsteföretag, industri, åkeri och tillverkande företag. I dagsläget finns ingen tillgänglig mark men i en framtid kan ny mark bli tillgänglig.

Framgårdsvägen, Forshaga
Ett centrumnära industriområde med mycket bilrelaterad verksamhet så som försäljning, wellness, verkstad, skadeverkstad, lackering, tvätt och drivmedel. På området finns även legotillverkande industri samt andra företag inom lager och hantverk.

Mon, Deje
Industriområde vid Industrivägen i utkanten av ett bostadsområde med varierande verksamheter så som tillverkande industri, tjänsteföretag, verkstad. Mark finns även längs väg 62 vid den södra avfarten av väg 62 (Igeltjärnsvägen).

Sågverksområdet, Deje
Ett område med stora kallförråd, rymliga lagerlokaler samt kontor.

Källa: Forshaga kommun

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.