Dömlebacken är igång

Full fart i Dömlebacken. Foto: Dömlebacken
Full fart i Dömlebacken. Foto: Dömlebacken

Utomhusaktiviteter har blivit mycket värdefulla i den tid vi lever i just nu, med pandemin. Skidåkning till exempel. Något många ägnar sig åt i Dömlebacken. Här finns både lift och kiosk. Det är Deje Alpina klubb som håller i driften.

I år blir det en del saker som blir annorlunda på grund av coronapandemin. Men backen är öppen lördagar och söndagar samt tisdagar och torsdagar under kvällstid som tidigare år. Det som skiljer sig är att det inte finns någon uthyrning av utrustning och inomhusserveringen och omklädningsrummet håller stängt. I stället har antalet sittplatser utomhus blivit fler och toaletten som finns i garagelängan är öppen, men de som finns inne i huset håller stängt. På hemsidan skriver klubben och förklarar för sina besökare.
– Dessa förändringar görs för er skull och för vår personals skull. Vi måste gemensamt försöka undvika alla situationer som är riskmoment. Vi hoppas att ni har förståelse för att det är så här det kommer att se ut i vinter. Vi kan ändra rutinerna snabbt om det blir andra restriktioner.
Den 16 januari var det dags för premiär i backen. Då kördes liften igång för första gången i år. Även om serveringen inomhus är stängd för besökare så är det öppet i kiosken. Det finns en lucka i väggen och den som vill handla i kiosken behöver inte gå in. Även om det är en kiosk så finns det inte bara godis och läsk där. Det finns även varm korv för den som vill ha något matigare.

Deje Alpina klubb bildades någon gång under senare häften av förra århundradet. Exakt hur länge klubben har funnits vet man kanske inte. Men det finns stadgar som föreningens styrelse har i sin ägo som är daterade den 27 oktober 1966. Klubben kan vara äldre än så. Om du som läser det här vet så får du gärna höra av dig och berätta.

Som alla andra ideella föreningar är även Deje Alpina klubb beroende av att medlemmarna ställer upp och hjälper till. Den medlem som är med och hjälper till i backen vid minst femton pass får som belöning säsongskort till hela familjen, max fem personer. Den som hjälper till sju pass får ett säsongskort för en person. Det behövs tre personer varje gång det är öppet, det behöver vara någon som sköter kiosken och någon som sköter liften till exempel. Det finns ett par snökanoner i Dömlebacken och så fort det blir minusgrader körs de igång för att tillverka snö. Kanonerna brukar gå även på nätterna då. Även när detta ska genomföras krävs en hel del ideella krafter för att det ska bli åka av i backen.

Det är inte bara åkning för allmänheten som gäller i Dömlebacken varje år. Det brukar till exempel hållas skidskola, snowboardskola för barn två tillfällen varje säsong och det gäller även i år. Detta är en riktigt populär aktivitet och det brukar snabbt bli fullbokat. I år var antalet platser dessutom hälften så många på grund av pandemin så då gick det ännu snabbare att fylla upp deltagarantalet.
– Vi hoppas och tror att de som kan åka lite kan träna med sina föräldrar, skriver klubben på hemsidan.
Det första tillfället för skid- och snowboardskolan blir den här lördagen och söndagen, alltså sista helgen i januari. Det andra tillfället blir en helg i mitten av februari.
– Årets skidskola är så pass liten så den kommer inte att påverka liftkön speciellt mycket alls, säger Monica Fernqvist som är en av de aktiva i Deje Alpina.
Eftersom omklädningsrummen är stängda på grund av pandemin får deltagarna komma ombytta och klara.
– Har skidorna legat ett tag kanske de behöver en uppfräschning med valla och slipning av kanter eller uppdateras på längd. Som med de flesta saker blir det så mycket roligare och enklare med rätt förutsättningar. Tänk bara på att (framför allt de små – men inte heller de stora) inte ska åka med för långa skidor. Balansen blir delvis bättre men förmågan att svänga försämras. Och det är ju det vi vill bli bra på. En lagom längd är när skidan går till nästippen, tipsar klubben på sin hemsida.

Några bilder från Dömlebacken.
Foto: Dömlebackens.


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.