Sportlovstips: Dömlebacken

Ljuset i backen syns på långt håll, tvärs över Smårissjön och ända ut till riksväg 62. Varje år när termometern sjunker ner mot nollan körs snökanonerna igång och i år var de igång tidigare än vanligt.

Liftkön i Dömlebacken.
Liftkön i Dömlebacken.

Själva backen har delats in så att det finns olika möjligheter för besökarna beroende på vilka de är vad de tycker är roligt. Det finns en del som är till för nybörjare. I familjebacken börjar det med en ganska snäll lutning, sedan går det att välja väg. Den ena sidan är brantare och ger större utmaning och den andra är lite snällare. Det finns även en del utmaningar för den som verkligen vill utmana sig själv. I ”Parken” finns både stora och små hopp och sedan finns ”Big Jump” där den som törs kan göra en rejäl luftfärd. Givetvis finns det även möjligheter till lugnare skidåkning för den som inte vill åka utför. Nedanför backen, drar klubben upp skidspår som ringlar runt där golfspelare rör sig på sommarhalvåret. Där kan den som vill träna inför Vasaloppet eller bara njuta av längdåkning.

Årets säsong har börjat bra enligt Monica Fernqvist, som är en av eldsjälarna och kassör i klubben. Hennes son, Olle Fernqvist vice ordförande och även han eldsjäl, håller med.
– Tack vare lite nyinvesteringar i snösystemet kunde vi öppna backen redan på juldagen. Hittills är det en riktig rekordsäsong för oss.
– Vi fortsätter att utveckla snösystemet och tack vara det har vi kunnat öppnat redan den 25/12. Vi kommer att fortsätta med vår satsning. Då kan vi säkerställa en tidig premiär nästa år också, säger Olle.
– Äntligen börjar utförsåkare inse att vi har en otroligt bra anläggning här i kommunen. Åkare från Hammarö, Karlstad, Grums, Vålberg, Kristinehamn, Kil mm vet att vi finns nu. Vårt hårda arbete med backen de senaste åren börjar nu ge resultat, fyller Monica i.

Väder har ju ofta stor betydelse för skidanläggningar. Men att det har växlat mellan plus- och minusgraderna den senaste tiden har inte påverkat Dömlebacken nämnvärt.
– Trots vädret var vi första backen som öppnade om vi jämför oss med andra föreningsdrivna backar. För Dömlebacken har det varit enormt värdefullt. När åkare väl har hittat till oss kommer de gärna tillbaka eftersom vi har en toppenfin anläggning, säger Monica stolt.
– Vi öppnade tre veckor för Kil och fyra veckor före Bryngfjorden i Karlstad, säger Olle.

För att ta sig till backen tar man vägen som går från Deje till Apertin i Kil. Några kilometer från Dömlekorset i Deje passerar man först en skylt som visar var Dömle Herrgård och golfklubben finns. Någon kilometer senare syns backen upp till höger. Det finns en stor parkering.
Vi har gjort en större parkering tills i år, vi har kommit halvvägs på den och kommer att göra färdigt den till sommaren, säger Olle.

Det första man ser när man går från parkeringen mot backen är den låga träbyggnad som inrymmer kiosk och värmestuga. Där inne kan den som vill ta en paus i åkandet värma sig och äta medhavd matsäck eller köpa sig något att äta och dricka. Det brukar bland annat finnas både korv med bröd, toast, hamburgare och våfflor. För den som inte har egen utrustning finns det möjlighet att hyra. Det finns en uppsättning pjäxor och skidor i olika storlekar till uthyrning.

Kiosken bemannas av klubbens medlemmar, liksom även liften. Att hitta frivilliga till det arbetet kan vara svårt ibland och därför efterlyser de frivilliga som vill vara med och arbeta med detta varje år.
– Som vanligt har vi svårt att klara bemanningen av kiosk och lift. Vi är alltid intresserade av att vi blir fler som hjälps åt. Är vi många blir det inte speciellt betungande. Vi delar gärna med oss av glädjen vi känner när backen är full med glada åkare, säger Monica.

På utsidan, i närheten av värmestugan, finns alltid en brasa igång. Där kan den som vill grilla korv eller bara värma sig lite.

Klubbens aktiva medlemmar är stolta över sin backe och i år är de extra glada över hur det flyter på i verksamheten.
– Alla våra tre backar är öppna. I år var det första gången på två år som vi redan hade öppnat allt innan det var dags för Night Light. Helgen 3-4 februari var Krona på Hammar i backen. Det är ett företag som säljer nya och begagnade skidgrejer. De hade skidtestarhelg med Elan under lördagen, på dagen. På kvällen var det dags för Night Light, säger Olle.

Få Värmlandsbygden i brevlådan fyra fredagar i rad! Du behöver inte säga upp den… Bara hör av dig om du vill ha den i fortsättningen också! 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.