TBE och vaccination

Ixodes Ricinus en av Sveriges vanligaste fästingar. Foto Pixabay
Ixodes Ricinus en av Sveriges vanligaste fästingar. Foto Pixabay.

Den 15 juni är det dags igen. Då kommer Vaccinjouren tillbaka till Forshaga. De senaste tio åren har den fästingburna sjukdomen TBE ökat i Sverige. Precis som Covid-19 är TBE en sjukdom som orsakas av virus och precis som corona sägs göra så har även TBE sitt ursprung i djurens värld.

Det är när våren kommer och temperaturen börjar stiga över fem plusgrader som fästingarna vaknar och blir aktiva. Sveriges fästingsäsong kan börja så tidigt som i mars och sträcka sig ända till i slutet av oktober.
På vintern kryper fästingarna ner några centimeter under marken och går i dvala, där väntar de sedan på våren igen.

Fästingen trivs i fuktiga och skuggiga miljöer såsom lövskog. När de är aktiva sitter de ca 10–20 cm högt upp i växtligheten och väntar på att ett lovligt byte kommer förbi.
För det mesta är deras huvudvärdar sorkar och möss. Dock är vi människor tillfälliga värdar liksom hundar, katter, och hästar.
Vilket innebär att även vi kan bli utsatta för fästingarna.
Ixodes Ricinus är den fästing som är absolut vanligast förekommande i Sverige.
Det är ofta den som bär på till exempel Borrelia eller Ehrlichia.
För att skydda dig och ditt djur mot fästingarna, finns allt från olika halsband, ”spot-on” preparat till tabletter att köpa på Apoteket.

TBE, som är förkortning för Tick-borne encephalitis, är en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan drabba såväl djur som människa.
Det är en hjärninflammation och en allvarlig sjukdom som saknar botemedel. Att vaccinera sig mot TBE kan vara en bra försäkring om man bor i områden där TBE finns.
Ur ett längre tidsperspektiv har det, enligt Folkhälsomyndigheten, nästan skett en fördubbling av antalet rapporterade fall de senaste tio åren.
De smittade har rapporterats från Skåne i söder till Gävleborg i norr.
På 1990-talet rapporterades enbart 50–70 fall per år. 2019 var i stället antalet uppe i 358.

Den geografiska spridningen har ökat i Sverige de senaste tio åren och TBE finns nu i flera delar av Mellansverige och längs med västkusten.
Området närmast Vänern och även ett område i Kils kommun anses vara riskområden. Här har flest fall i vår del av världen rapporterats. I Värmland, Dalarna, Gävleborg, Skåne, Västra Götaland och Östergötland nådde antalet smittade en topp förra året.
– I de traditionella riskområdena Stockholm, Sörmland och Uppsala där många väljer att vaccinera sig ser vi inte samma ökning i antalet fall som i de nyare riskområdena som exempelvis Västra Götaland, Västmanland och Värmland. Det är viktigt att komma ihåg att eventuella minskningar i antalet fall av TBE inte behöver betyda en minskad TBE-risk för ovaccinerade eftersom viruset fortfarande kommer att finnas i naturen, säger professor Björn Olsen, specialist på infektionssjukdomar Uppsala Universitet.

Vaccination mot TBE tar man i tre doser. De första två tas med en till tre månaders mellanrum. Den tredje dosen kan tas tidigast efter fem månader och högst ett år efter dos två. Den tredje dosen bör ges inom samma fästingsäsong, eller åtminstone innan nästa fästingsäsong börjar.
För att behålla skyddet behövs en fjärde dos, tas tre år efter tredje dosen och därefter en dos vart femte år.
Den som har allergi mot ägg- och hönsprotein ska berätta det för läkaren innan vaccination mot TBE eftersom det kan finnas spår av det i vaccinet.
Priset för vaccination mot TBE varierar i landet. Enligt uppgift ligger priset mellan 300 och 400 kronor. Det finns förslag från politiker om att vaccin mot TBE ska vara gratis för barn

Fotnot
På webbsidan www.fästing.nu finns fakta om fästingar och TBE samt information om riskområden.

CICCI WIK

FAKTA om fästingar
Vaknar ur sin vinterdvala när temperaturen stiger över fem grader, oftast mellan mars och november.
Trivs i skuggiga fuktiga miljöer, gärna i lövskog med markvegetation.
Sitter ofta på grässtrån cirka 20 centimeter över marken och väntar på ett värddjur.
Den vanligaste fästingarten saknar ögon men känner av rörelse och lukt.
Då ställer den sig på bakbenen och rör sina framben för att kunna ta tag i något som kommer förbi.
Källa: tbe.se


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.