Fästingvaccinering

Ett tält stod uppställt utanför Ica i Forshaga centrum. En lång kö av människor i alla åldrar ringlade in dit för att vaccinera sig mot fästingburen hjärnhinneinflammation, TBE.

Varning, den här texten är inget för känsliga läsare. Många har råkat ut för fästingbett och de flesta har klarat sig helt utan följder. Men har man otur kan den lilla insekten kan orsaka både borrelia och TBE. Borrelia går det inte att vaccinera sig mot men den som vill kan skydda sig mot TBE genom att vaccinera sig.

Fästingen är släkt med spindlar och kvalster och finns oftast på skuggiga och fuktiga platser, gärna i lövskog. Där sitter den, kanske på ett grässtrå, 10-20 centimeter från marken medan den väntar på att ett värddjur eller en människa ska gå förbi. Den art som är vanligast i Sverige heter Ixodes ricinus på latin och den saknar ögon. I stället känner den av rörelser, koldioxid eller dofter och då svänger de med frambenen för att kunna gripa tag i vad det kan vara som kommer förbi.

En fästing lever i två till tre år. När den är en liten larv är den knappt en tiondels millimeter och som vuxen 3-4 millimeter. Fästingen genomgår tre stadier från larv, till nymf innan den blir vuxen. Den behöver suga blod i varje stadium.

När utomhustemperaturen stiger över fem grader börjar fästingarna vakna i naturen. När en fästing biter avger den ett bedövande gift som även gör att inte blodet koagulerar, stelnar. Det gör att den är diskret när den biter och det är sällan att den som drabbas ens märker av bettet. I munnen har fästingen kraftiga hakar som den håller sig kvar i huden med medan den suger blod. Det är när den har sugit i sig som den byter både färg och storlek och då blir den lättare att upptäcka. Om ingen upptäcker den och tar bort den så sitter den kvar några dagar eller till och med en vecka. När den har blivit full släpper den taget. En hona som har sugit blod för tredje gången kan lägga upp till 2 000 ägg innan hon dör. De kläcks några veckor senare.

Fall med TBE har rapporterats från nästan alla län i Sverige. På 90-talet anmäldes mellan 50-70 fall per år. Antalet fall har varierat under 2000-talet men trenden är att de ökar. De senaste åren har det varit mellan 200 och 300 fall per år. Det är flest fall på ostkusten, i Stockholms, Södermanlands och Uppsala län men även i Värmland rapporterades 12 fall under 2018. Flera rapporter på smitta kommer från Kil och Fagerås. Men annars är det främst vänernära områden som Region Värmland betraktar som riskområden. I ett informationsblad skriver Region Värmland att områden runt Segmon, Slottsbron, Svanskog och Kil bedöms som särskilt riskutsatta.

Tick-borne encephalitis, eller TBE som det kallas till vardags är en allvarlig sjukdom. Små gnagare, råttor och möss kan bära på TBE-virus utan att själva bli sjuka. Det är när fästingen har sugit blod från dessa som den blir bärare och kan smitta människor. Det finns ingen medicin som botar TBE men vaccinering skyddar. Borrelia går däremot att behandla. Oftast blir platsen där fästingen suttit röd och lite lätt svullen. Området brukar växa upp emot fem centimeter i diameter och det brukar ske, en till fyra veckor, efter fästingbettet. Ibland kan den som har drabbats känna sig lite febrig. Det är viktigt att uppsöka sjukvården om du misstänker borrelia.

Den som vill vaccinera sig mot TBE får betala 500 kronor. Det kom ett förslag från landstinget 2018 om att skapa ett vaccinationsprogram i Värmland mot TBE. Men efter en utredning där kostnader för sjukvård vägdes mot kostnader för vaccinationsprogrammet kom de fram till att det inte var kostnadseffektivt nog. Därför avslogs förslaget.

Källor för fakta: fästing.nu, Region Värmland och tbe.se.

 

Vaccinationsfakta

Vaccin mot TBE tar du i flera omgångar. De första tre doserna är själva grundvaccinet och du ska ta dessa inom ett år:

Dos 1 – ta den första dosen minst en månad innan fästingsäsongen startar vilket brukar vara i slutet av april

Dos 2 – ta dos 2 en till tre månader efter dos 1.

Dos 3 – ta denna dos inför nästa sommarsäsong (ungefär i april).

Dos 4 – detta är en påfyllningsdos till ditt grundskydd som du nu har. Detta kan du ta var tredje till var femte år.

Källa: tbe.se

 


ANNONS

Läs Värmlandsbygden!


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.