Fullsatt på Folkets hus i Forshaga

Per Mathisen med musiker drog fullt Folkets hus
Per Mathisen med musiker drog fullt Folkets hus 2 februari 2020.

Söndagen den 2 februari var det fullt på parkeringen och fullsatt i biosalongen på Folkets hus i Forshaga. Anledningen var en konsert som hölls där till förmån för Barncancerfonden.

I entrén fanns en liten monter med tre personer från Team Rynkeby – God Morgon Värmland. Deras uppgift var att ta emot en frivillig entréavgift som skulle gå till Team Rynkeby och till Barncancerfonden. Team Rynkeby är ett välgörenhetsprojekt som startade i Danmark i början av 2000-talet.

Projektet har växt från år till år. Förra året var det nästan två tusen motionärer som anmälde sig till den årliga cykelturen från Ringe i Danmark till Paris. Syftet är att samla in pengar till Barncancerfonden.

På montern stod den här kvällen en samling bössor med den karakteristiska Rynkeby-gula färgen. Där kunde den som ville lägga en slant eller två, eller rent av några sedlar.

Det fanns även ett Swishnummer för den som var kontantlös. En av konsertkvällens musiker, Björn Fredriksson, kommer att delta i årets upplaga av cykelturen från Danmark till Paris. Det blir hans första.

Björn arbetar hos Uffes Blås i Deje. Han blir en av 34 cyklister, varav sju har cyklat minst en gång tidigare. Med på resan finns även sju personer som följer med för att finnas till hands och hjälpa till under resan. De går under rubriken ”Service crew”.

Kvällens konsert hade rubriken ”Så vill jag bli” och underrubriken ”En musikalisk resa med låtar från Afzelius & Wiehe. Det bjöds på flera mer eller mindre kända låtar av de båda svenska kultmusikerna. Per Mathisen, som även sjöng och spelade akustisk gitarr, pratade mellan varje låt.

Det blev flera personliga anekdoter med tillhörande reflektioner kring relationer, andlighet och livet i allmänhet.

– Kommunikation är svårt. Hjalmar Söderbergs huvudperson i boken med samma namn, Doktor Glas, säger så här. Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill helt enkelt inge människorna en sorts känsla för att själen ryser inför tomrummet och vill kontakt till varje pris. Om det uppstår kommunikationsbrott kan det göra ont och bli jättebesvärligt. Så har jag tolkat nästa låt, sa Per.

Den låten som Per menade var Mitt hjärtas fågel som finns med på albumet ”Björn Afzelius & Mikael Wiehe från 1986. Det är Mikael Wiehe som skrivit text och musik.

Per lyckades bitvis nästan låta precis som Björn Afzelius när han sjöng hans låtar. Han fick till samma lätta skorrande och han höll samma tonläge. Till vardags arbetar Per som präst i Forshaga-Munkfors församling, har gjort sig känd för att gärna spela och sjunga även när han arbetar. Om de anhöriga vill ställer han gärna upp på både begravningar och bröllop.

– Det är mycket bättre än att spela en CD med till exempel Christer Sjögren, säger en av hans medarbetare.

Övriga på scenen var Björn Fredriksson som spelade klaviatur och ansvarig för ljudet. Bengt Davidsson som spelade elgitarr. Lapsteel guitar och mandolin. Per-Agne Nilsson som sjöng och spelade både bas och tvärflöjt. Både Bengt och Per-Agne kommer från Forshaga. Martin Säfström som spelade trummor kommer från Munkfors.

Mot slutet av konserten, innan extranumret, tog Björn Fredriksson mikrofonen för att berätta om Team Rynkeby Värmland.

– Vi tränar ihop och vi busar och har roligt. Passet vi gjorde i morse gick nästan lite för långt för mig, jag tyckte nästan lite synd om mig. Men det är som så att vi gör det här för vår hälsa och för att få vara tillsammans, vi har kul, och så ska vi cykla till Paris också. Det är det vi tränar för. Det är ännu längre. Jag brukar i vanliga fall cykla till Deje och det är en mil, då är det 124 mil kvar på sträckan som vi ska cykla till Paris. Men det är framför allt för barnens skull som vi gör det här. För att uppmärksamma hur de barn har det som råkar ha oturen att få cancer. Själv är jag mitt i livet och jag har det gott. Jag önskar att så många ska få ha det gott. Men nästan varje dag drabbas ett barn av cancer. Det är den vanligaste dödsorsaken bland barn från ett till 14 år. Av dem överlever ungefär 85 procent. Sju av tio får komplikationer senare. Cancerfonden är den enskilt största finansiären av barncancerforskning i Sverige och det hänger på oss, att ge till fonden så att vi kan bli kvitt cancer. Så snälla, hjälp oss att hjälpa. Pengarna går inte bara till barnen som fått cancer, de går även till deras familjer. För runt varje sjukt barn finns flera, vars tillvaro helt förändras när det händer, sa Björn.

Konserten avslutades med en äkta värmlandslåt, nämligen Sven-Ingvars Anita som också blev en fullträff. Många gick från konserten med ett leende och de tyckte att det blev en jättefin konsert. Det allmänna omdömet blev nog full pott i poängskalan.

FAKTA – om Team Rynkeby

Det började med en man vid namn Knud Vilstrup som fick en idé om att cykla ner till Champs-Élysées i Paris för att se avslutningen på Tour de France. Det handlade inte om välgörenhet, det var ett försök från hans sida att bli lite mer hälsosam eftersom han fått en lungsjukdom.

Knuds arbetsgivare var Rynkeby Foods och de sponsrade hans projekt med juice och 50 000 danska kronor. Men företaget ställde krav, det skulle vara minst tio deltagare. När våren 2002 kom stod 11 cyklister och en funktionär redo att ta sig 120 mil från Ringe i Danmark till Paris och när de hade klarat av resan fanns 38 000 danska kronor kvar. Det beslutades att pengarna skulle skänkas till barncanceravdelningen på Odense Universitetshospital. Cykelturen blev lyckad och Knud övertalade Rynkeby Foods verksamhetschef att satsa pengar på ytterligare en resa.

På den vägen är det. Därefter har det blivit en cykeltur varje år sedan dess med allt fler deltagare och med allt större intäkter. 2019 bestod Team Rynkeby av drygt 2 000 cyklister och 300 medhjälpare fördelat på 26 lokala lag från Danmark, Sverige, Finland, Norge, Tyskland och Färöarna. Lagen samlar in pengar till Barncancerfonden i respektive land.

Länk till Värmlandslagets presentation >>

Tidigare artiklar om Team Rynkeby på ForshagaDejeNytt.se:

Spin för livet (2018) >>
160 cyklister trotsade vårkylan (2016) >>
Fôrshaginger cykler från Sverige till Frankrike (2015) >>
Cyklister på Långfredagstur (2015) >>


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.