Valmyndighetens svar angående felkryss

FDN ställde några frågor till Valmyndigheten angående att minst tre personer inte fick rösta i Forshaga under valdagen.  Här är svaret från Oscar Hammar som arbetar som valhandläggare.

FDN: Hur vanligt är det egentligen att det blir felkryssat i röstlängden? Har de som drabbats någon möjlighet att anmäla detta någonstans eller finns det något annat de kan göra?

– För detta val har vi ingen samlad bild över hur många personer som blivit nekade att rösta p.g.a. att de redan är avprickade i röstlängden. Detta är siffror vi får in vid senare tillfälle när vi sammanfattar valet tillsammans med kommunerna.

Vid de allmänna valen 2014 var det 167 personer som blev nekade att rösta eftersom de redan var avprickade i röstlängden. Så det förekommer inte i så stor utsträckning  i förhållande till antalet röstberättigade. Även om det så klart är väldigt tråkigt och olyckligt för de personer som drabbas.

Det finns tyvärr inte så mycket att göra i de fall detta inträffar. Det går inte att backa tillbaka och kontrollera om den tidigare avprickningen är felaktigt och varför det i sådana fall inträffade. Det går ju därmed heller inte att utesluta att någon försöker rösta igen.

Det är fritt fram för alla röstberättigade att överklaga valresultatet om de anser att fel eller misstag har begåtts som påverkar valresultatet. Överklagan sker hos Valprövningsnämnden.


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

1 Comment

  1. Spara allas röstkort så det går att korrekturläsa.
    Hur svårt kan det va?
    En skam, är det! Fixa in mer folk i valrörelsen, så allt sköts på rätt sätt. Detta är det största skämt jag varit med om. Egentligen är det ju i likhet med en kapad identitet. Fy säger jag bara 🤔😡

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.