Hundar på Ängevi

Den här lördagen hade hockeyspelarna bytts ut mot hundar när Värmlands Kennelklubb anordnade sin årliga inofficiella utställning.

Inne i ishallen var det nästan vårvinter kvar, där var det svalt. Utanför sken solen och det var sommarvärme. I ishallen fanns två ringar med gröna filtmattor som visar hur hundarna ska föras när de visas upp. I en ring hette domaren Ann-Sofie Karlsson och i den andra fanns Daniel Persson.

Det finns två typer av utställningar för hundar. En officiell variant där resultaten är viktiga för rasen. Bedömningar som hundar får där ska stambokföras av Svenska Kennelklubben, SKK. Det innebär att de registreras och arkiveras. Det är bara SKK eller någon av de specialklubbar som finns inom SKK som får arrangera en officiell utställning. Domare som dömer på en sådan utställning måste vara auktoriserade.

En inofficiell hundutställning är precis just detta, resultaten blir inte officiella. Den är ofta mindre än officiella utställningar. Många hundägare anmäler sig till en inofficiell utställning mest för att få tillfälle att träna på att ställa ut. Det gör att den här typen av utställning ofta blir lite mindre seriös och lite mer lättsam. Men ofta är priserna fina även i en inofficiell tävling. Kanske till och med finare för i många officiella utställningar får du betala för att få din rosett. Den arrangerande klubben för en inofficiell utställning kan även bestämma en hel del själva, till exempel vilka klasser det ska vara. Domarna som dömer på en inofficiell utställning behöver heller inte vara auktoriserade och resultaten behöver inte stambokföras.

Domare på en hundutställning dömer efter en så kallad rasstandard. I den står hur en viss hundras ska vara och se ut. Där finns beskrivningar om storlek, färg, kroppsbyggnad, hur hunden ska hålla sin svans när den rör sig och hur benen ska stå när den står still. Där finns även beskrivning på hur en viss ras ska bita ihop sina tänder och hur den ska vara i lynnet. Vad som står i rasstandarden bestäms i rasens hemland. Domare kan givetvis ha olika uppfattningar när de bedömer en hund. Men det är den hund som ligger närmast idealet i rasstandarden som vinner på utställningen.

Just till den här inofficiella utställningen, den här lördagen, var alla raser inbjudna och de måste vara minst fyra månader.
– Det är 140 anmälda hundar och många har rest långt för att vara med här. Jag vet att någon har åkt från Dalarna men det finns de som har rest ännu längre. Värmlands Kennelklubb brukar hålla i utställningar här på Ängevi. Det brukar vara större än det blev idag. Men det var ett arrangemang i Örebro idag som krockade med det här och det var ju lite synd kanske, säger Millan Johansson som driver Hundshopen i Forshaga.
Millan var inte på plats som utställare den här dagen men hon är också hundägare. I stället hade hon ett bord med försäljning av diverse hundprylar. Hon hade även med en specialcykel som finns hos henne i butiken. Det är en sorts trampcykel som man kan använda för att motionera både sig själv och sin hund samtidigt. I styret sitter en fästanordning för kopplet. Då och då tog hon sig en tramptur runt i hallen för att få upp värmen.

Millan började som anställd i Hundshopen när Lisbeth Ericsson startade den 2005. Hon stannade kvar som anställd när Marie Hellberg tog över. När Marie efter några år bestämde sig för att sluta tog Millan chansen och fortsatte driva Hundshopen vidare som aktieägare.
– Det känns riktigt bra ska jag säga dig och när det är sådana här arrangemang försöker jag alltid vara med. Det är väldigt mycket arbete att vara egen. Men det är jättekul, mer kul än jobbigt, säger hon.

Text och bild: Cicci Wik

VALP 1
BIS-1 Irländsk Röd Setter Dragonfire Twisted Pokerface Äg. Maj Andersson Storfors
BIS-2 Beagle Mchaire Just Like Jari Litmanen Äg Joakim Larsson Molkom
BIS-3 Welsh Corgi Pembroke Pemberwood’s Nitra Äg Marika Skau Arvika
BIS-4 Chinese Crested Dog Instantly Love Heybett Äg Eva Van Baaren Torsby

VALP 2
BIS-1 Siberian Husky Okami’s Xlnt Shape Of Me Äg Helena Skoglund Säffle
BIS-2 Newfoundlandhund Frykbjörnens Elton de Kavats Äg Peter Pettersson Dala-Järna
BIS-3 Tibetansk Terrier Kyang’s Major Makadan Äg Maud Alm Vålberg
BIS-4 Bayersk Viltspårhund Krypins Clara Äg Monica Andersson & Bert-Åke Andersson Västra Ämtervik

Veteran
BIS-1
Howavart SE VCH Swedehof’s de Ville Äg Bertil Johansson, Deje
BIS-2
Nederlandse Kooikerhondje RLD N Freckles Jump For Joy Äg Ulrika Westman, Arvika
BIS-1
West Higland White Terrier NOUCH SE UCH Jazzing Aint She Sweet. Äg Anna Oldén, Arvika
BIS-2
Mops Duovas Look At That Girl. Äg Kristina Håkman Filipstad
BIS-3
Tax Strävhårig Dvärg Royal Doxie’s Drama Queen. Äg Emmelie Bäckman Karlstad
BIS-4
Leonberger Duvassgårdens Vilja Vinni Äg Rolf Eriksson Nås


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.