Fotbollsresan som kan bli proffsliv

Solen skiner och det är en av de första riktiga sommardagarna 2018. Jonathan Fors och Erik Torstensson är på Älvkroksvallen. De har nyligen kommit hem från en fotbollsresa till Italien.

Både Erik och Jonathan har vuxit upp med fotboll, den har en stor och viktig del i deras liv. Båda har spelat i Deje IK sedan barnsben och de hänger ihop i vått och torrt.
– Vi började spela samtidigt i Deje IK när vi var sex år, säger de.

Båda grabbarna går på gymnasiet nu och Erik har bytt klubb. Han spelar med FBK i Karlstad nu.
– Det fungerar bra. Jag kan träna efter skolan innan jag åker hem till Deje, säger han.
Deje IK ligger i division 7 och FBK har sitt bästa lag i division 2.

Men hur kom det sig att de hamnade i Italien på en fotbollsakademi under en vecka? Det började med att Jonathan hittade en inbjudan på en sida där den som vill kan anmäla sig till en så kallad ”tryout”. Det är en uttagning där fotbollsspelare får chansen att visa upp sig. Jonathan anmälde sig till en sådan i Göteborg och sedan frågade han bästa polaren, Erik, om inte han också skulle anmäla sig.
– Det var en tryout i Göteborg, en i Malmö, en i Stockholm och en i Norrland som jag tror var i Skellefteå. Jag anmälde mig till den i Göteborg och sedan frågade jag Erik om han också ville anmäla sig. Det vore ju roligt att åka på det här tillsammans med honom, säger Jonathan.
– Det ville jag. Vi var där två gånger. Första gången vi kom ner så visade det sig att det var snö på planen så vi kunde inte träna och fick åka hem igen. Men när vi kom ner nästa gång, det var nog i januari, så tränade vi i en och en halv timma ungefär, säger Erik.
– Ja det blev lite uppvisningsmatch också, fyller Jonathan i.
– Då tittade de på hur vi spelade. Det kändes riktigt bra när vi gjorde det då tycker jag. Jag hade en bra känsla när jag åkte därifrån, säger Erik.
– Ja det hade jag också, säger Jonathan.

Jonathan tränar i målet i Perugia. Foto Jimmy Fors
Jonathan tränar i målet i Perugia. Foto Jimmy Fors

Företaget som håller i uttagningarna har många kontakter inom fotbollsvärlden och verksamheten går ut på att klubbar ska hitta nya lovande spelare. Vid uttagningen i Göteborg gällde det en resa till en fotbollsakademi i Perugia i Italien.
– Efter några veckor kom det ett mejl till mig där det stod hur de tyckte att det hade gått i Göteborg. Det stod att jag var uttagen för att få åka till Italien. Men Erik hade inte fått svar och jag blev orolig att han inte skulle få åka med, säger Jonathan.
– Å jag hann tänka att det var väl bra för honom att han blev uttagen, men jag ville ju också dit. Det gick väl någon timma innan mitt mejl kom. Där stod att jag också hade blivit uttagen och det var en jättelättnad, säger Erik.

För Erik var det hans första flygresa någonsin och det var en trygghet att ha sällskap med Jonathan och hans pappa Jimmy som följde med dem dit och var där med dem. Resan till Italien gick i mitten på april.
– Vi landade i Rom och sedan åkte vi buss till Perugia. Det tog två timmar ungefär. När vi kom till hotellet så visade det sig att vi hade blivit uppdelade tre och tre i hotellrummen. Vi trodde att vi skulle få bo ihop men så blev det inte. Vi fick bo med helt okända personer och första natten var lite jobbig, säger Jonathan.
Det var sammanlagt 28 svenska fotbollsspelare med på resan. Målet var ISM, Italian Soccer Management, i Perugia. Det är en fotbollsakademi som tar emot cirka 200 utländska spelare varje år.  Syftet är att italienska proffsklubbar upptäcka, utvärdera och utveckla unga talangfulla spelare för ”den italienska fotbollsmarknaden”.

Erik dribblar på träningen i Perugia. Foto: Jimmie Fors
Erik dribblar på träningen i Perugia. Foto: Jimmy Fors

Dagarna i Perugia blev välfyllda av träning och uppvisningsmatcher.
– Vi lärde oss ganska snabbt att italienare inte är så bra på att passa tider. Det var nog inte en tid som stämde under den veckan, skrattar Jonathan.
– Jag var jättenervös i början. Den första övningen vi hade var en passningsövning och bollarna studsade åt alla håll. Man ville så mycket så att det blev mer än man kunde. Men nervositeten släppte när jag hade kört ett tag. Då började jag tänka att jag bara skulle köra på mitt eget vis, säger Erik.
Jonathan är målvakt och Erik är utespelare så de tränade inte ihop under dagarna i Italien.
– Vi var fyra målvakter med på resan som körde konstant målvaktsträning så jag var rätt öm i kroppen efter den veckan. Jag var nog blå överallt. Målvaktstränaren kunde ingen engelska heller så man fick lära sig lite italienska utan att veta vad orden betyder, säger han och skrattar.

Under veckan i Perugia fanns talangscouter från några av de italienska storklubbarna på plats. Killarna gissade vilka de var. De satt på läktarna och antecknade medan de tittade på spelet. I skrivande stund går både Erik och Jonathan och väntar på att få sina spelbedömningar från ISM. Båda två hoppas att det ska komma en inbjudan som innebär att de får börja spela i en klubb.
– Akademin är till för att spelare ska hitta en klubb. Där går man för att utvecklas som spelare och för att sedan hitta en klubb. Det vore roligare att få komma till en klubb med en gång, säger de båda två.

Text: Cicci Wik

 

PS. I dagarna kom beskedet från Italien…. Fortsättning följer! 🙂

Lite träning på Älvkroksvallen, där grabbarna startade sin fotbollskarriär.
Lite träning på Älvkroksvallen, där grabbarna startade sin fotbollskarriär.

Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.