Konstgräsplan på Ängevi

Det är med glädje som Arvsfondens beslut mottagits. Nu startar nästa steg, att fortsätta arbeta för att få ihop de miljoner som fattas så att ”spaden kan sättas i jorden”. 

Kommunens fyra fotbollsföreningar har tillsammans under en längre tid samarbetat kring frågan om en konstgräsanläggning.

Samarbetet startade efter ett möte med dåvarande kommunledningen med Angelica Rage i spetsen och där klargjordes att skall kommunen vara med som delfinansiär och ge bidrag till framtida skötsel så får föreningarna enas om en plan i kommunen.

Erfarenheterna från Karlstad att konstgräsplanerna ofta inte är spelbara under januari och februari så kom frågan om möjlighet till uppvärmning upp och för att göra det till en rimlig driftskostnad så är enda alternativet att ta till vara den värme som skapas när man kyler isen i ishallen. Därmed blev också valet att förlägga konstgräset på Ängevi helt naturligt.

Processen startade därefter på allvar hösten 2014 och tidigt kom det tips om att Allmänna Arvsfonden kan tänkas vara en generös bidragsgivare även till konstgräs om anläggningen får fler användningsområden än fotboll.

Forshaga kommun informerades att huvudspåret är att göra ansökan till Arvsfonden och när eventuellt projektstöd beviljats där så skulle föreningarna återkomma med en genomgång för att hitta en slutlig total finansiering. Andra tänkbara medfinansiärer är exempelvis Svenska Fotbollförbundet.

Det har varit en omfattande process med offerter, alternativa användningsområden, veckoscheman etc. för att få fram en färdig ansökan som uppfyller alla de kriterier som Arvsfonden ställer för att för att ge sitt stöd. Regelverket säger också att det endast är en förening som är sökande, de andra föreningarna som medverkar i projektet blir medsökande. I detta fall så beslutades att Östra Deje IK blir sökande med Deje IK, Forshaga IF och Olsäters SK som medsökande.

Under hösten skickade den officiella ansökan till Arvsfonden och nyligen kom beslutet att man beviljat Östra Deje IK i ett samprojekt med de andra fotbollsklubbarna ett projektstöd på 4.753.000 kronor för anläggning av en konstgräsyta på Ängevi, en förutsättning är att man redovisar en 100-procentig finansieringsplan. Den sistnämnda finns i nuläget inte klar då den diskussionen inte varit meningsfull med tanke på att Arvsfondens eventuella stöd varit en så stor och betydelsefull faktor.
Förhoppningarna från de inblandade föreningarna är att förbundsrelaterade bidragsorganisationer, kommunen och företag ställer sig positiva till att stödja projektet så att även Forshaga får tillgång till konstgräs i likhet med de flesta av Värmlands övriga kommuner.

KORT PROJEKTFAKTA

• Arvsfondens beslut gäller i två år.
• Konstgräset planeras att anläggas på Ängevis B-plan.
• Om uppvärmningen blir verklighet kommer det funktionellt innebära att ytan hålls fri från tjäle, att tina snö och is blir mycket kostsamt. Den tänkta tekniken finns till låg driftskostnad.
• Ytan kommer att kunna användas till andra aktiviteter än fotboll, framförallt dagtid.
• Projektet är en viktig del i integrationsarbetet.
• Forshaga kommun är enda kommun i Värmland som har seniorlag som spelar på högre än nivå än division 5 på herrsidan och som saknar konstgräs, fotbollshall eller får tillgång till detta under 2016.

jocke

Text: John-Eric Axelsson,
ledamot i huvudstyrelsen fotbollssektionen
Forshaga IF 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.