Kvällsmys på Storgatan

Ute leker en småsnål höstvind med gula löv och asfalten blänker av regnet. Men inne i det gula huset i korsningen Nygatan, Storgatan i Forshaga är det varmt och mysigt. Det doftar rökelse och där finns Camilla Risberg och Lena Johansson för att hälsa välkommen. Båda är företagare och den här onsdagskvällen har de extra öppet mellan 14 och 20.

forshaga_camilla_lena_1
Det gula huset i hörnet Storgatan, Nygatan har tidigare inrymt Café Schackrutan. Nu håller Camilla Risberg och Lena Johansson till där.

Innanför ytterdörren har Lena Johanssons företag Eaglewoman’s sina produkter. Här finns böcker, skulpturer och smycken och mycket annat. Det mesta med ett andligt tema. Förutom försäljningen arbetar Lena även med alternativ behandling. Bland annat tar hon emot klienter som vill ha healing, massage, andliga samtal och medial rådgivning. Det händer att hon anordnar kurser och seanser också.
– Jag har andlig, spirituallistisk healing, inka shamansk healing, meditationer, mediala sittningar, tarot, andliga samtal, samtal om livet, dåligt mående och så vidare, jag har även massage. Vem som helst ska kunna komma in till mig i butiken i det gula huset och sätta sig ner och bara vara. Jag bjuder gärna på en kopp te eller kaffe, säger hon.

Huset, som är ett av Storgatans äldre hus ingår i vad länsstyrelsen valt att kalla ett område med miljöhistoriskt värde. Fram till nyligen har det inrymt ett kafé. Men Lill Hurtig som drev det valde att flytta sin verksamhet till Bruksgatan. Längre bak i tiden fanns det ett företag i huset som hette Jogo och som tillverkade och sålde persienner. Det gula stora huset har en glasveranda ut mot Storgatan och för ett år sedan fanns det planer på att det och två hus till, mot Petruskorset, skulle säljas till en lågprismatkedja. Grannarna i området fick ta del av detaljplanen och då tog det stopp. De ville inte att husen skulle rivas till förmån för en mataffär och kommunens tjänstemän lyssnade och bordlade det hela.

Camilla Risberg som driver företaget Lillemyrsgården har även en butikslokal i Dyvelsten, strax söder om södra infarten till Forshaga. Där säljer hon både inredning och kläder. Förutom detta driver hon även Grön Arena på gården vid Lillmyren. Hon tar emot klienter som får vistas på gården och hjälpa till med djuren. Det är ett koncept inom Hushållningssällskapet och det handlar om att ge de individer som kommer hjälp med personlig utveckling och att få en bättre livskvalitet. Camilla har arbetat inom den sociala omsorgen i  Forshaga kommun i många år. Just nu har hon tjänstledigt för att arbeta med sitt företag. När det gäller Grön Arena har hon haft och har avtal med flera kommuner kring Forshaga. Men hemkommunen har så här långt inte visat något intresse att anlita Lillemyrsgården. Men det kanske kommer.
– Jag brinner verkligen för både Grön Arena och för min butik. Det är jätteroligt att jobba på gården och det är lika roligt att sälja i butiken, säger Camilla.

Det stora gula huset betyder mycket för Camilla. Dels har hon minnen i huset från sin tonårstid då scouterna höll till i huset. Dels har hon visioner om hur hon, tillsammans med andra entreprenörer skulle kunna utveckla huset till en sorts samlingspunkt.
– Det finns flera rum på andra våningen som skulle kunna passa entreprenörer som håller på med friskvård till exempel. Eller som ateljé eller så går de att använda som kontor. Jag och Lena har haft några av våra produkter här tidigare också, när det var kafé och Lena hade sin verksamhet här i huset innan Lill flyttade härifrån. Jag tycker att det vore väldigt roligt om vi kunde bli fler som höll till här. Det är lite av en dröm för mig, säger hon.

Artikeln har tidigare publicerats i Värmlandsbygden, en tidning som kommer ut varje vecka och som alltid har ett reportage från Forshaga kommun. 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.