“Tippen i Deje” stänger – ny ÅVC på G i Kvarntorp

Snart är ”Tippen i Deje” ett minne blott. Den ska täckas över och en ny återvinningscentral är på väg att bli till vid Kvarntorp. I framtiden kommer även matavfall att tas om hand i Forshaga.

Förr kördes alla sopor till en tipp där de lades på hög men så går det inte till längre. Idag sorteras det mesta, mycket går till återvinning och en del bränns för att i stället återvinnas som energi. Ordet soptipp är inte aktuellt längre i stället handlar det om återvinning. Vid återvinningscentralen i Katrineberg sorteras avfallet i olika fack. Trä för sig och metall för sig till exempel. Det finns även ett fack för brännbart och insamling av elektronik och kemikalier. Marken som återvinningscentralen ligger på ägs av Bergvik skog som är ett skogsföretag ägt av Stora Enso. Forshaga kommun har arrenderat den av företaget. Nu är tanken att det ska sluttäckas som det heter. Sedan återgår markområdet till Bergvik.

150817-Morgan-Häggbom
– Vi lämnar tillbaka marken till Bergvik skog. Förmodligen blir den planterad med skog, säger Morgan Häggbom teknisk chef i Forshaga kommun. Foto: Forshaga kommun.

– Vi lämnar tillbaka marken till Bergvik skog. Förmodligen blir den planterad med skog. Arrendeavgiften är 10000 kr per år så länge tills det är sluttäckt och planterat. Därefter inga fler kostnader för kommune, säger Morgan Häggbom som är teknisk chef i Forshaga kommun.

Att täcka en tipp ska göra att den inte läcker farliga ämnen från soporna som finns där. Kommer de ut i vattendrag och i grundvatten kan det orsaka skador både för natur och människor. 2001 kom nya regler för deponier, soptippar i folkmun, och då beslutade sig många kommuner för att sluta använda deponierna och täcka över dem i stället. Tippen i Deje anlades av Ulleruds kommun på 50-talet. År 2000 gjordes ”tippen” om till återvinningscentral och på kommunenens hemsida står att det är väldigt lite av det avfall som kommer in där som behöver läggas på deponi, på tipp. Den lilla del som trots allt behöver deponeras körs till Djupdalen i Karlstads kommun.

Det är egentligen femton år sedan Forshaga kommun beslutade sig för att lägga ner och täcka över soptippen i Katrineberg. Men det är först nu som beslut har fattats om att bygga en ny återvinningscentral vid Kvarntorp. På kommunens hemsida kan man läsa att hela projektet kommer att kosta 27,8 miljoner kronor. De pengarna ska gå till en byggnad, att ställa i ordning marken runt denna med staket, sorteringsfickor, belysning och allt annat. Men de ska även räcka till att bygga anlägga en industrigata med vatten och avlopp. När beslutet skulle fattas i kommunstyrelsen blev det en del debatt. Många påpekade att det var ett dyrt bygge och att pengarna borde användas till annat. Men eftersom kommunen är tvungen att tillhandahålla återvinningscentral, och för att den fått dispens för tippen i Katrineberg under flera år och inte längre får det så måste en ny byggas.

DSC05254
Den nya återvinningscentralen vid Kvarntorp är på gång. Bygget syns från riksväg 62. Foto: Cicci Wik.

Alla kommuner har avgiftsfinansierad sophantering. Det betyder att alla hushåll och fastigheter får betala för sophämtning och för allt som kommunen gör som har med avfall och sopor att göra. Den avgift som hushållen i Forshaga kommun betalar i dagsläget beslutades 2009 och den kommer inte heller att höjas när den nya återvinningscentralen byggs, enligt kommunens hemsida.

forshaga_atervinningscentralen_14
Skiss över den nya återvinningscentralen. Källa: Forshaga kommun.

Enligt ett riksdagsbeslut så är det meningen att även matavfall ska sorteras från hushållssopor i hela Sverige och det kommer även att ske i Forshaga så småningom.
– Det finns inget kommunpolitiskt beslut om det än. Men det är nära. Vi jobbar tillsammans med Kil, Grums och Hammarö på att ta fram en gemensam utsortering. Förhoppningsvis finns beslut framme under hösten och införande kommer tidigast att ske 1 januari 2017, säger Morgan Häggbom.
Matavfall som sorteras ut brukar gå till rötgasanläggningar eller möjligen kompostering. I en rötgasanläggning tas gas tillvara som förädlas till fordonsbränsle. Idag finns det många fordon i vårt avlånga land som drivs av gas från matavfall. Hur det blir med matavfallet i Forshaga kommun får politikerna besluta om.

Konservburkar är metallförpackningar. Varje gång du köper en konservburk betalar du inte bara för burken och innehållet utan även för att förpackningen ska återvinnas. Foto: Cicci Wik
Konservburkar är metallförpackningar. Varje gång du köper en konservburk betalar du inte bara för burken och innehållet utan även för att förpackningen ska återvinnas. Foto: Cicci Wik

Det kan ibland vara svårt at skilja mellan återvinningscentral och återvinningsstation. Den senare, återvinningsstationen, är det ställe där Förpacknings- och tidningsinsamlingen FTI samlar in förpackningar och tidningar. Där brukar det även finnas batteriinsamling. I priset för varje vara som säljs i affären finns en liten summa inbakad som ska gå till att ta hand om och återvinna förpackningen som den ligger i. Samma sak gäller tidningar, en liten summa i priset garanterar att de tas om hand på återvinningsstationen. FTI ägs av en samling branschorganisationer för tillverkare av metall, glas, plast, kartong och tidningar. Alla producenter är enligt lag skyldiga att ta hand om sina produkter även efter att de har använts färdigt. Det gäller även förpackningar, tidningar, batterier och glas. Därför finns det återvinningsstationer överallt i vårt land idag. Återvinningscentralen däremot, är kommunens ansvar. Där samlas allt annat avfall in men FTIs insamlingscontainrar brukar finnas även där.

Text och bild: Cicci Wik

Artikeln har tidigare publicerats i Länstidningen Värmlandsbygden.


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.