Barn hjälper barn med blomma

Gunilla Larsson ordförande i Forshaga Majblommeförening.

Alla känner säkert till Majblomman, den där lilla plastblomman på en nål som du kan köpa av barnen på våren till förmån för andra barn.
– Några exempel på vad vi gett bidrag till är glasögon, idrottskor och aktivitetsavgifter till olika föreningar. Vi har även delat ut bidrag till utflykter, resor, kläder och cyklar, säger Gunilla Larsson som är ordförande i Forshaga Majblommeförening.

Från början var det Beda Hallberg i Göteborg som, 1907, fick en idé om att låta barn hjälpa barn. Skolbarn och scouter sålde små blommor i papper för 10 öre styck. Pengarna gick sedab till tuberkulossjuka barn.  Idag säljs Majblomman till förmån för barn som har det svårt ekonomiskt och runt om i landet finns flera lokala föreningar som arbetar vidare efter Bedas idé om att , även i Forshaga.

Beda Hallberg var engagerad i Göteborgs frivilliga fattigvård i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet. Barn och unga låg närmast Bedas hjärta. Blomman i papper skulle vara ett kvitto till dem som bidrog med en peng och den skulle säljas från den 1 maj varje år. Priset skulle inte vara dyrt, alla skulle ha möjlighet att köpa en blomma. Från början var det många som ställde sig frågande till hur en insamling som grundade sig på 10-öresgåvor skulle kunna ge något och det var ingen som trodde att Beda skulle få sålt de 100 000 blommor som hon ville beställa. Men tack vare sina kontakter i skolor och hos scouterna fick hon barnen att sälja blommorna. I maj 1907 kunde man läsa följande i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning:

”Den blå blomman har vunnit en seger. Hela staden hyllar den. Öfverallt, hvart man kommer, ser man den på rockslag och kappor, i halsdukar och schalar. Affärsmannen, tjänstemannen, arbetare, gubben och barnet, konduktören i spårvagnen, polisen, kajåkaren, kusken – alla bär blomman och känner i luften att alla äro glada över att få vara med. Det är idealet bland idéer: enkel, entusiasmerande och gifvande.”

Tack vare Majblomman blev Beda Hallberg ett känt namn, inte bara i Göteborg utan både nationellt och internationellt. Hon blev en kvinna som man lyssnade på och tack vare det blev hon till och med nominerad i stadsfullmäktigevalet i Göteborg 1912. Kvinnor hade inte ens rösträtt på den tiden så det var stort. Pengarna som kom in från försäljningen av Majblommorna gick till att ge sjuka barn möjlighet att bo på sommarsanatorie.

”Som ett av de angenämaste minnena bevara vi ett brev från en pojke, som skrev att i Göteborg fanns en underbar läkeört, som kunde bota bröstsjukdom. Nu ville han veta vad den blomman hette och vad den kostade. Ty han hade just denna sjukdom och ville bli frisk. Pojken blev tack vare förmedling av Majblommekommittén omhändertagen och fick den vård han behövde. Och kanske räddades hans liv tack vare den underbara läkeörten.”

Majblomman såldes i många länder men när tuberkulosen utrotades i början på seklet slutade de säljas i flera av länderna. Idag säljs Majblomman i Sverige, Norge, Finland och Estland. Idag går pengarna till bidrag till barn och till att informera om barns villkor samt stöd till forskning vars mål är att förbättra barns livsvillkor.

Gunilla Larsson är ordförande i Majblommeföreningen Forshaga. Hon har varit med i föreningen några år och från hösten 2014 har hon varit ordförande.
– Jag gick med för jag tycker mycket om tanken att genom att hjälpa varandra får vi ett bättre samhälle att leva i. Vi kan alla hamna i situationer där vi behöver stöd. Majblommans tanke är “Barn som hjälper barn “. Det är jag gärna med och arbetar ideellt för. Hela styrelsen ses några gånger per år för att planera försäljningen av blommorna. Det kräver en del jobb på respektive skola i kommunen. Sedan ses vi två gånger per år efter att ansökningsdatum har gått ut och går igenom ansökningar och beviljar bidrag. Detta gör vi efter den 15/5 och den 15/10 varje år, säger hon.

Varje lokal Majblommeförening kan dela ut bidrag till de som ansöker om det.
– Några exempel på vad vi gett bidrag till är glasögon, idrottskor och aktivitetsavgifter till olika föreningar. Vi har även delat ut bidrag till utflykter, resor, kläder och cyklar. Alla i Forshaga som har barn upp till 18 år har rätt att söka och få sin ansökan beaktad hos oss. Jag arbetar som skolsköterska och ser många områden som Majblomman kan vara betydelsefulla med bidrag, säger Gunilla.

Text: Cicci Wik

 

Styrelsen i Majblommeföreningen Forshaga

Gunilla Larsson, ordförande
Yvonne Karlsson, kassör
Eva Maria Olsson, ledamot
Linda Olsson, ledamot
Lena Pettersson, ledamot
Ann Forsberg och Susanne Falkmar, revisorer

hemsidan majblomman.se kan du göra ansökan om bidrag och där finns information om hur Majblommeföreningen fungerar om du vill vara med och sälja blommor eller skänka pengar.

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se