Jordskeppet i Hällekil

I en sluttning strax ovanför Hällekils gård söder om Olsäter har träden fått ge plats för en tomt. På den växer ett udda bygge fram. Det är Magnus och Emma Petersén som bygger ett jordskepp, en annorlunda bostad. Väggarna i huset består av rader med bildäck på hög, fyllda med sand och tre av väggarna ska ha jord bakom. Den fjärde väggen vetter mot syd och den täcks av ett växthus.

Ett jordskepp är ett så kallat passivt hus, byggt av stora mängder återvunnet och naturligt material. Det ska helst vara självförsörjande när det gäller vatten, avlopp, värme, el och mat. Solen värmer sydsidan av huset där växthuset finns. De övriga tre väggarna byggs mot jord som isolerar och gör så att värmen stannar i kvar i huset. Det kallas för termisk värme och fungerar ungefär som en termos. Idén kommer från USA men det finns jordskepp i andra delar av världen också, även i Sverige.

forshaga_jordskepp_9
Familjen Petersén.

Idén att bygga ett jordskepp fick Emma och hennes man när de såg en film om en amerikan som heter Michael Reynolds. Det var han som byggde det allra första jordskeppet av återvunnet material. Filmen finns att se på Youtube. Syftet med jordskeppet var att göra huset självförsörjande när det gäller värme och vatten.
– Då tänkte jag direkt att ett sådant hus skulle jag vilja ha. Att bygga ett vanligt nytt hus är dyrt. Det skulle antagligen inte gå runt ekonomiskt om vi inte jobbade heltid båda två. Om vi gör det, när ska vi då ha tid för varandra och för våra barn? Vi vill inte ha barnen mer tid på dagis än hemma. Varför skaffade vi i så fall barn om vi inte ska ha tid med dem?

Emma och Magnus kommer ursprungligen från Enköping. Det var en bekant till Emmas mamma som tipsade dem om att det fanns billig mark att köpa i Hällekil i Forshaga kommun.
– Vi åkte hit och tittade och vi pratade med kommunalråd och politiker. Alla var jättepositiva och tyckte absolut att vi skulle bygga här och vi trivs bra här nu, säger Emma.

Bygget kom igång våren 2013. Första året blev de bakre väggarna, mot norr, färdiga och 2014 har även utrymmet där komposttankarna till avloppet gjutits klart. Emma säger att det känns bra att jobba även om det är tungt, de lär sig nya saker hela tiden under arbetets gång. Väggarna kommer att täckas av cement på insidan och förvandlas till helt släta väggar som kan målas eller tapetseras.

En hel del volontärer har kommit och gått sedan byggstart. Som betalning får de mat och husrum.
– Ja det är många som har varit här nu, från hela världen faktiskt. Många av dem kommer hit och arbetar för att de har tänkt bygga ett eget jordskepp. De vill lära sig hur man gör, säger Emma.

forshaga_jordskepp_7Däcken i väggarna ligger ovanpå varandra, omlott. När man bygger en vägg av däck lägger man först däcket på plats och skruvar fast det i däcklagret under. En bit kartong läggs i botten för att inte sanden ska rinna ut, sedan fylls det med sand.
– Ja vi har använt chipskartonger, blöjkartonger och kartonger som vi fått från köket i Dejeskolan.
Varje däck rymmer ungefär 90 liter sand och varje spann rymmer 20 liter.
Mellanväggarna kan byggas av burkar och flaskor och det kan bli fina mönster i väggen med hjälp av flaskor i olika färger och former.

På byggplatsen finns ett utekök och barnen har flera lekplatser. Bland annat står en studsmatta uppställd och det finns gungor.

JordskeppToalettavfallet hamnar i komposttankarna och blir med tiden näringsrik kompostjord. De bakgre väggarna formar ett stort dubbel-u och i det ena av de två u-na har tankarna placerats. Emma säger att det ska bli två badrum här.
– Ett med dusch och fönster och ett med badkar och takfönster.
I alla rummen har golvet jämnats till.
– Det är skitjobbigt. Det är mycket lera, sten och rötter här.

Vattenavlopp från kök, bad och tvätt kommer inte att hamna i kompsttankarna. Det blir så kallat gråvatten som till exempel ska vattna växterna i växthuset: Det går ut ur huset genom ett dammsystem på utsidan jordskeppet.

Det var jättemånga volontärer som ville komma och jobba med huset. Men det händer att det får blåsas av.
– Vi har inte arbete till så många hela tiden och inte tillräckligt med verktyg heller. Det är mycket att styra upp också. Om de arbetar här utan att vi är med så kan det bli fel och då tar det lång tid att göra om och göra rätt. Det blir inte bra om man är för många. Det blir dyrt att hålla alla med mat också.

forshaga_jordskepp_6I anslutning till den del av jordskeppet där badrummen ska vara har Emma satt in fönster.
– Vi hade tänkt ha två fönster här. Men så fick vi fönster med färdiga karmar som är för stora och då får det inte plats. Så då bestämde vi att vi bara tar ett fönster. Jag hittade två balkongdörrar och 40 fönster på nätet, allt eller inget. Det fanns inget bud på allt, folk hade bara lagt bud på enstaka grejer. Så jag bjöd tre tusen kronor för allt. Då sa han att jag fick det för fyra och det är ju en bra deal. Jag fick dem för under hundralappen styck. Några är trasiga men det gör inget. Vi kan göra drivbänkar av dem i stället då. Det blir vad det blir och det är roligt, säger Emma.

Tanken var att dokumentera allt, materialkostnader med mera.
– Vi har väl inte varit väldigt noggranna med det. Men vi vill hålla koll på vad det kostar för det är viktigt att veta.

Har du ett konto på Facebook kan du följa bygget om du gillar ”Earthship Hällekil”.

Text: Cicci Wik

Fakta
Ett jordskepp är ett självförsörjande hus när det handlar om vatten, värme och även med elektricitet. Väggarna består av jordpackade bildäck. Med hjälp av en jordkulle på tre av fyra sidor på huset så isoleras värmen i huset, som i en termos. Sydsidan av huset används till att fånga dagens soltillgång för att värma huset.
Källa: Wikipedia

Emma och Magnus Petersén om sitt jordskepp:
– Vi bygger ett hem till vår familj.
– Som byggmaterial återanvänder vi däck, flaskor, burkar med mera samt naturmaterial som trä, sten och lera.
– Vi kommer att ha sol- och vindkraft som inte är inkopplat på det nationella elnätet.
– Vi kommer inte att ha indraget vatten. Vi kommer i stället att ta vara på och rena regnvatten.
– Vi kommer att ha komposttoaletter och därför kommer vi inte att ha någon vanlig avloppsanläggning.
– Vi kommer att odla vår egen mat, giftfritt och ekologiskt, i vårt växthus som kommer att anläggas utmed sydväggen.
– Vi kommer att ha termisk värme och kylning i huset samt en eldstad.

(Har publicerats i Länstidningen Värmlandsbygden)

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se