Allt färre som får sociala ersättningar och bidrag

PRESSMEDDELANDE: Antalet personer som försörjs av sociala ersättningar och bidrag har minskat i Forshaga kommun sedan 2014, visar ny statistik från SCB. Samma utveckling ser vi i riket som helhet.

Antalet personer som försörjdes med sociala ersättningar och bidrag hela året minskade med 7 procent i Forshaga under 2022. Det totala antalet var 959 personer, vilket motsvarar 16 procent av befolkningen i arbetsför ålder.

I hela riket har antalet försörjda av sociala ersättningar och bidrag minskat stadigt sedan mitten av 1990-talet, med undantag för enskilda år. Sedan 2014 har det minskat med 16 procent.

— Vi ser en sådan utveckling även i Forshaga. Antalet har minskat med 15 procent, säger Johanna Frodell, utredare på SCB.

För att underlätta jämförelser visar statistiken hur många personer som de utbetalda ersättningarna och bidragen skulle kunna försörja med full ersättning under ett helt år. Det kallas helårsekvivalenter, eller helårspersoner. Exempel: Två personer som varit heltidsarbetslösa ett halvår var blir tillsammans en helårsperson i statistiken.

SCB: försörjs av sociala ersättningar i Forshaga.

De sociala ersättningarna och bidragen består av sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning, ersättning vid arbetslöshet, arbetsmarknadsåtgärder, ekonomiskt bistånd och etableringsersättning.

I Forshaga är sjuk- och aktivitetsersättning den största ersättningsformen. Av alla helårspersoner i kommunen ersattes 5 procent genom sjuk- och aktivitetsersättningen.

– En högre andel av befolkningen i arbetsför ålder försörjs av bidrag i Forshaga än i landet som helhet. Det är främst fler personer som försörjs av sjuk- och aktivitetsersättning, säger Johanna Frodell.

Mottagare per ersättningsform i Forshaga kommun

Ersättningsform Antal helårspersoner Andel av befolkning i arbetsför ålder Rikssnitt
Sjukpenning 262 4,4 % 2,7 %
Sjuk- och aktivitetsersättning 323 5,4 % 3,5 %
Ersättning vid arbetslöshet 79 1,3 % 1,1 %
Arbetsmarknadsåtgärder 176 2,9 % 3,1 %
Ekonomiskt bistånd 107 1,8 % 1,3 %
Etableringsersättning 13 0,2 % 0,2 %

Bland kommunerna i Värmlands län är det största andel försörjda av sociala ersättningar och bidrag i Filipstad (20 procent) och lägst i Hammarö (9 procent).

Generellt har pendlingskommuner nära en storstad den lägsta andelen försörjda av sociala ersättningar och bidrag. Landsbygdskommuner, långpendlingskommuner nära större städer och pendlingskommuner nära mindre tätorter har den högsta.

SCB: Landsbygdskommuner

Metod

SCB redovisar årligen statistik över antalet helårspersoner i åldrarna 20–64 som försörjs genom sociala ersättningar och bidrag. Dessa ersättningar innefattar sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning, ersättning vid arbetslöshet och arbetsmarknadspolitiska åtgärder, ekonomiskt bistånd samt etableringsersättning.

För att skapa jämförbarhet mellan olika typer av ersättningar beräknas så kallade helårsekvivalenter som visar hur många som skulle kunna försörjas under ett helt år med full ersättning. Till exempel blir två personer, som varit heltidsarbetslösa ett halvår var, tillsammans en helårsekvivalent.

Länkar

Månadsstatistik om sociala ersättningar i SCB:s statistikdatabas, efter region, ålder

Månadsstatistik om sociala ersättningar i SCB:s statistikdatabas, efter region och kön

 

KÄLLA: Pressmeddelande från Statistiska Centralbyrån


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se