Flest Astrid och Selma

Genrebild baby
Astrid och Selma är vanligaste namnen på nyfödda flickor i Forshaga. Foto: Pixabay

Astrid och Selma var i fjol de populäraste flicknamnen i Forshaga kommun. Det visar statistik från SCB. Under förra året, 2021, var Astrid och Selma de populäraste flicknamnen i Forshaga. Varje namn gavs till tre nyfödda flickor förra året.

– Här följer Forshaga namntrenderna i landet som helhet. Det populäraste namnet förra året var visserligen Alice, men Astrid och Selma ligger på plats nio och fem på topplistan för hela riket, säger Ann-Marie Persson, statistiker på SCB.

På pojksidan fanns det förra året inget namn som gavs till tre barn eller fler i Forshaga. Det gör att SCB inte redovisar någon statistik för kommunen.

Allt mer varierande namn

Totalt stod de de två toppnamnen för 6 av 124 nyfödda barns namn i Forshaga kommun. Sedan SCB år 1998 började föra namnstatistik har andelen barn som får något av de mest populära namnen minskat.

– För flickorna var det mer än dubbelt så många som fick toppnamnet 1998 jämfört med 2021. För pojkarna är skillnaden något mindre, men trenden mot mer unika namn är fortfarande tydlig, säger Ann-Marie Persson, statistiker på SCB.

I Värmlands län var de populäraste flicknamnen förra året Ellie eller Selma, medan Walter var vanligast för pojkar.

Trenden med tvåstaviga namn verkar stå sig: I hela riket fick tre av fyra barn tvåstaviga namn i fjol. Högst i den nationella namntoppen ligger Alice och Noah, följt av Maja, William, Vera, Liam, Alma, Hugo, Selma och Lucas.

De populäraste flicknamnen i Forshaga kommun

Namn Antal Rank
(och förändring)
Rank i riket
Astrid 3 1 (ny) 9
Selma 3 1 (ny) 5
Tabellen visar endast namn som getts till minst tre barn. “Ny” betyder att färre än tre barn hade namnet förra året. En positiv förändring betyder att namnet klättrat i rankingen.

Fakta: Om statistiken

Namnstatistiken har framställts från SCB:s register över totalbefolkningen (RTB). Statistiken avser tilltalsnamn givna under 2021. Eftersom anmälan om förnamn för barnet ska göras till Skatteverket senast tre månader efter barnets födelse ingår nyfödda under 2021 och slutet av 2020 i statistiken.

För att ett namn ska redovisas här måste minst tre barn ha fått det.

Ett namn kan stavas på flera sätt och vissa namn har många olika stavningar. I topplistorna för nyfödda räknas olika stavningar av ett namn som samma namn. Det vill säga att barn som fått till exempel namnet Lucas eller Lukas redovisas tillsammans.

Källa: SCB


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se