Värmlands SKAPA-pris 2022 till Melinda

Melinda Persson DIRI
Melinda Persson bor i Skived och driver företaget DIRI Safety Solutions AB. Foto: PRIVAT

Melinda Person bor i Skived och hon är entreprenör och företagare. I september tilldelades hon och hennes företag årets SKAPA-pris i Värmland.
– Vinsten känns helt galet fantastiskt! Den bekräftar att vi är nyskapande på vårt område och att vi har Värmlands med oss framåt, säger Melinda.

 

Företaget som Melinda Persson driver heter Diri Safety Solutions AB och det har på kort tid blivit ett framgångsrikt bolag. Företaget arbetar med; ”ett digitalt riskhanteringsverktyg för att underlätta riskbedömningar i arbetet och utökar det systematiska arbetsmiljöarbetet i företaget”.

Melinda har själv arbetat inom industrin och det var då hon upptäckte att det var svårt att hitta rätt säkerhetsinformation. Nu har hon skapat en app som hjälper chefer och medarbetare inom industrin att bland annat ha koll på information om risker, skyddsutrustning, nya lagar och olyckshantering. Den gör det helt enkelt lättare att undvika olyckor på arbetsplatsen.

‒ Vi är nytänkande inom arbetet med riskanalyser på arbetsplatser som innehåller farliga fysiska risker till exempel industri och bygg. Här har man problem med att nå ut till alla medarbetare med säkerhetsinformation, med vår app DIRI så löser man många av de svårigheterna. Appen har en ny typ av databas som, vad vi vet, inte finns på marknaden idag, säger hon.

 

Om hur det började

Melinda har tidigare arbetat med en hel del olika saker. Men för några år sedan landade hon som arbetare i industrin som sanerare. Det var då hon lade märke till hur svårt det var att hitta korrekt säkerhetsinformation i en verksamhet där arbetare utsätts för flera olika sorters risker. Som sanerare arbetar man med kemikalier i trånga eller slutna utrymmen och man arbetar även med rörliga maskindelar.

Melinda Persson på jobbet. Foto: PRIVAT
Melinda Persson på jobbet. Foto: PRIVAT

‒ Jag letade länge efter någon form av digitalt informationsforum för att hjälpa mig själv och mina kollegor ute på fält. Men jag hittade inget som höll hela vägen. Då föddes idén att skapa DIRI som nu ska hjälpa medarbetare och arbetsgivare med just att leverera säkerhetsinformation ut till alla som behöver den. Effekten på sikt blir minskade arbetsrelaterade sjukdomar, och det ser vi fram emot, säger hon.

Det krävs en del av den som väljer att bli entreprenör och starta företag.
‒ Det här hade inte gått att ro i land om det inte vore för min fantastiska familj och min klippa till sambo, han har stöttat den här idén när den åkt ner i soporna och när den varit på topp. Samtidigt som jag har jobbat i industri och varit på Karlstad innovations park, en mötesplats för ”startups” och entreprenörer, så har han växlat över från anställd till egenföretagare. Hans företag heter Snicro bygg och entreprenad. Med över 15 års erfarenhet på byggsidan kommer han med väldigt bra insikter till produkten för byggsektorn som ändå skiljer sig lite från industrin, säger Melinda.

Både Melinda och hennes sambo, Rickard Blom, är drivna som personer och de tycker om stora projekt och utmaningar.
‒ Vi flyttade till Forshaga 2016. Jag flyttade hem eftersom jag är uppväxt här. Vi köpte då ett vattenskadat hus som fick rivas ut helt så vi bodde i en husvagn utanför när vi renoverade. Vi hade en liten kokplatta och det enda rinnande vattnet var från en slang i källaren. Duscha fick vi göra på campingen. Vår son hade vi fått fem månader innan. Vi hade dock huset i Skattkärr kvar så ett hem fanns naturligtvis men det var oekonomiskt att pendla dagligen. Folk tyckte i allmänhet att vi var galna, men det fick oss nog ännu mer drivna att bevisa att vi klarade det, och det gjorde vi ju. Nu har vi ett fint hus om än med lite renovering kvar, blir man någonsin färdig? Dessutom har vi två spännande företag, säger hon.

 

SKAPA-priset

Priset som Melinda och hennes företag fått är enligt egen utsago Sveriges största innovationspris. Syftet med priset är att ge stöd till uppfinnare så att de kan utveckla sina idéer. SKAPA är en stiftelse och den bildades 1985 till minne av Alfred Nobel. De organisationer som står bakom denna stiftelse är Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

Från vänster: vinnaren av SKAPA talang Melinda Persson och landshövding Georg Andrén. Foto: PRIVAT
Från vänster: Magnus Olsen och Melinda Persson, båda från Diri Safety Solutions AB tillsammans med landshövding Georg Andrén. Foto: PRIVAT

SKAPA-priset är en nationell tävling. Varje län som deltar korar en egen vinnare som sedan är med i riksfinalen i Stockholm i November. Alla länsvinnare får fem tusen kronor och får sedan gå vidare till en nationell uttagning där vinnaren belönas med 200 000 kronor.

‒ I årets upplaga är det en otrolig bredd på de som är med och tävlar, vilket är väldigt roligt. I år är det allt ifrån drönare som ska hjälpa till att upptäcka vilt, mobila reningsverk och verktyg för cancerdiagnostik, säger Melinda.

Hur går det till om man vill vara med i tävlingen om SKAPA-priset?
‒ Vi på DIRI skickade in en anmälan i våras, men den kommer med vissa krav, bland annat å måste man måste vara redo att lansera produkten året efter. I ansökan fick vi skicka med olika saker som en videohälsning och produktbeskrivning.
Jag fick veta strax innan pressreleasen som görs av Almi Värmland. Jag blev glatt överraskad en förmiddag med telefonsamtal ifrån en av deras jurymedlemmar, så det blev ett litet glädjetjut i telefonen. Almi gör sin release lite tidigare, innan semestrarna, så vi och alla andra visste långt innan ceremonin vilka som hade vunnit i år. Men det gör inget då får man njuta av vinsten vid flera tillfällen.

Prisutdelningsceremonin hölls på residenset i Karlstad hos landshövding Gerog Andrén.
‒ Där hade de ordnat med kaffe och tårta. Både vd för Almi Värmland, Anna Lundmark Lundbergh och landshövdingen höll tal och vi fick ta emot både blombuketter och två checkar i modell större samt en väldigt fin tavla som redan sitter på kontorsväggen, säger Melinda.

Prins Daniel

Prins Daniel och Melinda Persson. Foto: PRIVAT
Prins Daniel tillsammans med Melinda Persson. Foto: PRIVAT

Men Melinda var på residenset dagen innan prisutdelningen också. Då var hon där som representant för unga entreprenörer som vill göra skillnad i världen.
‒ Under den dagen bjöd landshövdingen på lunch och med oss var Prins Daniel, Sara Wimmercranz, mest känd från draknästet, och grundaren av Storytel, Jonas Tellander. De var där i egenskap av Prins Daniels Fellowship som är ett initiativ som drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, i samarbete med Prins Daniel. Syftet med IVA är att inspirera unga till entreprenörskap och att stötta unga entreprenörer.

Melinda tycker att det var en riktigt häftig upplevelse att få delta på en så fin lunch med så mycket framgångsrika och inspirerande människor.
‒ Man kan tro att stämningen skulle varit hyfsat stel, men nej det var avslappnat och bara väldigt lärorikt. Prins Daniel är väldigt jordnära och oerhört lättsam att prata med. Jag fick äran att presentera DIRI lite snabbt för alla som var på plats under lunchen och fick lite följdfrågor, men också en del nya intressanta kontakter för framtiden, säger hon.

Melindas nyckel till framgång

Givetvis tycker Melinda att det är väldigt roligt att hennes företag och appen DIRI fått så stor uppmärksamhet. Hon tolkar detta som att hon har hittat ett tydligt behov på marknaden där hennes produkt behövs.
‒ Men med det sagt så tar man sig inte framåt med endast en bra idé. Det krävs mycket driv och passion från den som vill förverkliga idén och göra den till ett företag. Jag önskar att fler vågade ta klivet ut och prova. Många gånger är det inte ursprungsidén som blir den färdiga produkten, men resan dit är så rolig.
Min nyckel till framgång har hittills varit nätverkandet, att inte krama ihjäl sin idé, att våga dela med sig av idén, att få fler att hoppa på tåget och att bygga det där egna fantastiska företaget tillsammans med andra som tror på dig som person.

Alla som fick ta emot SKAPA-priser 2022. Foto: PRIVAT
Alla som fick ta emot SKAPA-priser 2022. Landshövding Gerog Andrén i mitten. Till vänster om honom, vinnaren av SKAPA talang Olof Guldbrandsson, vd, Allgreen Hydrofarming och Melinda Persson och Magnus Olsen från DIRI Safety Solutions AB. Till höger Birth by heart Tech som digitaliserar och globaliserar metoden Föda utan rädsla genom en förlossningsapp. De fick ta emot ett hederspris av SEB. Foto: PRIVAT

 

Länkar

DIRI Safety Solutions AB
Snicro AB

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se