UKM-festival med 250 deltagare

Kim Jensen är ungdomssamordnare i Forshaga kommun.
Kim Jensen är ungdomssamordnare i Forshaga kommun.

Helgen 20-22 maj kom UKM, Ung kultur möts, till Forshaga för att ha festival. På Folkets Hus har det varit vernissage och föreställning i två akter. Lärcenter förvandlades till festivalområde och klassrum och hemvister blev sovsalar. En ”öppen scen” fanns också för den som ville uppträda när andan föll på.
Ja jag fick en föreställning redan igår kväll, på Lärcenter, i flera timmar. Jättehärligt
, sa Kim Jenssen som är ungdomssamordnare i Forshaga kommun.

UKM står för Ung kultur möts och det har varit ett begrepp i Sverige sedan 1997. Som namnet anger handlar det om att skapa mötesplatser för kreativa ungdomar.Tusentals ungdomar har varit med genom åren och delat med sig av inslag på scen, alster i utställning eller som ”crew”, det vill säga som funktionärer och arrangörer. Många av dessa har fortsatt skapa och arrangera upp i vuxen ålder. Festivalerna är indelade i lokal-, region- och riksfestival. Det är ungdomar i åldern 13 till 20 år som det handlar om. Men under 2021 till 2023 testar alla medlemsregioner att ha åldersgränsen 13 till 25 år under sina festivaler. För den som tar chansen att vara med på scenen blir det fem minuter i rampljuset.
Ta chansen att uppträda med bra ljud och snyggt ljus. Scenen är din i fem minuter, oavsett om du vill spela, dansa, slå volter eller lösa Rubiks kub.
Så står det på ukm.se där du kan läsa mer om UKM.

Det blev ett välbesökt vernissage på Folkets hus i Forshaga den här lördagen. Många trängdes mellan utställningsskärmarna som var fulla av fantastiska konstverk. Allt från kläder och foton till pärlplattor, skulpturer och målningar i flera tekniker.
Vilka fantastiska konstverk, sa en av besökarna med eftertryck.
Vid en av skärmarna satt konstnären på golvet precis under sina uttrycksfulla bilder. Det var bilder med starka uttryck, flera självporträtt med en ganska mörk ton. Konstnärinnan själv hade dagen till ära satt på sig linser som fick hennes ögon att likna ödlans.
Det passar ju till mina bilder, sa hon.

Vid en skärm fanns Kevin Lindberg Eriksson som kommer från Forshaga. Han skapar bilder med hjälp av pärlor, sådana som sätts på pärlplattor och sedan värms ihop. Här fanns logotyper som tillhör hårdrocksband jämt bilder av fotbollsspelare och boxare.
Vi har två utställare här på vernissaget från Forshaga. Förutom Kevin finns det en målning som föreställer en clown också. Det är Edin Hast som har skapat den. Sedan har vi med nio scenframträdanden också. Det är dans, sång och musik, säger Kim.

Bland besökare och utställningsskärmar trängdes besökare med deltagare. Här och där stannade de till för titta närmare på någon bild, eller någon skulptur eller för att prata med någon de mötte.

‒ Det är kul när det blir så här lyckat. Det är ju för ungdomarna man sliter dag och natt. När man får se så här många ungdomar som mår så här bra då är det värt slitet. Sedan igår morse har det bara blivit en timmes sömn i natt. Vi får se om jag får sova mer i natt, säger Kim och skrattar.
Enligt Anna Olin som är kultur- och fritidssamordnare i Forshaga kommun är det nog Kim som arbetat mest av alla inför och under den här UKM-festivalen.

Det är mycket som måste funka i ett sådant arrangemang med så många deltagare. Till exempel behövs det många ledare till hands när ungdomarna behöver dem.
Jag är också ledare och jag har sett till att få fram fler ledare. Alla kommuner som är med samarbetar med UKM. Det är jätteroligt att det är så bra samarbete mellan alla tio kommunerna. Det var inte alla Värmlands 16 kommuner som lyckades få ihop en egen lokal UKM-festival i år. Men jag tycker att det är väldigt bra med tio festivaler. Så här många deltagare och ledare som vi har här nu är jättebra. Vi har 250 deltagare och femtio ledare som deltar i Forshaga den här gången. Här i Forshaga har jag fått ihop sju, åtta stycken som jobbar dag och natt. Vi sover allihop på Lärcenter. Även många av de som bor här i Forshaga. Vi har ju så många roliga aktiviteter där borta. Vi håller på fram till två på nätterna. Duscharna får vi använda vissa bestämda tider och vi har aktiviteter i sporthallen också. Vi använder hela Lärcenter. Det finns en öppen scen där den som vill får dra en låt. Det är bara att säga till och då har vi personal från kulturskolan som hjälper till. Det var fantastiskt redan igår kväll. Det var full show då, säger Kim.

Läs mer om UKM HÄR

 

Kim Jensen är ungdomssamordnare i Forshaga kommun.
Kim Jensen är ungdomssamordnare i Forshaga kommun.

Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se