Stipendier för ungas musik

Inger Eker och Simon Estemark.
Inger Eker och Simon Estemark.

Inger Eker är född och uppvuxen i Nedre Ulleruds församling för drygt 84 år sedan. Idag bor Inger i en lägenhet i Forshaga. Det var 2004 som hon valde att donera en större summa pengar som öronmärktes till ungdomar som ägnar sig åt musik på ett eller annat sätt. En av de drygt 30 ungdomar som fått stipendiet är Simon Estemark. Han har till och med fått det två gånger.

Inger Ekers musikstipendium hade från början ett grundkapital på 100 000 kronor. Syftet med gåvan var från början att den skulle gå till ekonomiskt stöd för kyrkans verksamhet bland ungdomar i musikgrupper. Främst till två av församlingarna som då fanns i Forshaga kommun, Nedre Ulleruds församling och Forshagas församling. Numera har de olika församlingarna i Forshaga kommun slagits samman med de församlingar som fanns i Munkfors kommun.
– Första året, 2006, utdelades 45 000 kronor varav 40 000 kronor gick till en flygel i Nedre Ulleruds kyrka. Sammanlagt har 30 utdelningar på totalt 73 000 kronor gjorts till ungdomar i församlingarna, säger Inger.

Det är Forshaga församlings kyrkoråd som har förvaltat och reviderat gåvan. Beslut om hur pengarna ska användas har fattats av kyrkoherden, församlingsassistenten och ansvarig ledare i musikgrupperna. I beslutsgruppen skulle även Inger eller hennes numera bortgångne man Alf ingå. Så står det i det ursprungliga gåvobrevet.

En eftermiddag i början av augusti 2021 träffas Inger Eker, Simon Estemark och undertecknad hemma hos Inger i hennes kök för en pratstund. Simon bor i Karlstad numera. Han har ägnat stor del av sitt drygt 30-åriga liv åt musiken och har utbildat sig i klassisk sång på Mälardalens högskola. Utbildningen han har gått har gett honom en kammarmusikexamen i klassisk sång. Det är många i Forshaga som fått lyssna på Simons sång vid olika tillfällen. Ett exempel som han tycker om att närvara på är julottan. Men på grund av coronapandemin har det inte blivit av julen 2020.
– Jag får ingen riktig julstämning om jag inte får sjunga på julottan. Det fattades något för mig i julas, säger han.

Första gången Simon fick stipendiet var 2009. Det året var det sju ungdomar som fick dela på 12 000 kronor ur Inger Ekers musikstipendium. Andra gången han fick stipendiet, 2018, hade han inte sökt det själv. Han hade bjudit in Inger och hennes man Alf att närvara på hans examenskonsert i Västerås konserthus. Tyvärr reste de aldrig dit men Simon valdes ut som mottagare av stipendiet det året.
– Jag är ytterst tacksam för att jag fick ta emot det den gången, säger han med adress till Inger.
Pengarna använde Simon till inköp av noter och musikutrustning.
– Konserten var den fjärde maj, i den lilla salen i konserthuset, som rymmer 80 personer. Man skulle välja sånger som man hade valt under högskoletiden och jag har för mig att de skulle vara på minst fyra olika språk. Jag kan sjunga på olika språk och jag vet vad sångtexterna betyder, men jag kan inte prata på dem. Ambitionen är att jag ska kunna lura till exempel en fransman att jag kan franska om jag sjunger på det språket. Det är i alla fall där min ambition är, säger han.

Inger Eker är född i Deje och döpt i Nedre Ulleruds kyrka där hon även har varit med i sångkören i trettio år. Men när hon fick struma och fick genomgå en operation skadades stämbanden så då fick hon sluta sjunga. När Inger var barn fanns det både piano och gitarr hemma och musik har alltid varit viktigt för henne. Men nu har hon avslutat musikstipendiet. Resterande pengar, det som fanns kvar var 90 000 kronor och det har delats lika mellan Nedre Ulleruds hembygdsgård och Forshaga hembygdsgård.
– Det har godkänts av kyrkorådet i Forshaga och pengarna har redan betalats ut. Jag börjar bli gammal och har kanske inte så många år kvar. I början när jag startade det här hade jag god hjälp av prästerna. Men det har blivit mindre så på senare år. Så då tyckte jag att hembygdsföreningarna skulle få det som var kvar, säger Inger.

 

FAKTA
Stipendieutdelningar i Forshaga församling från och med 2006

2006
Natalia Kremska                         2 500
Emilia Kremska                            2 500
Donation till inköp av flygel i Ulleruds församling 40 000

2007
Emilia Kremska                           1 000
Henrik Sefton                              2 500
Caroline Nilsson                          2 000
Christoffer Löved                       1 000
Filip Joneus                                  1 000

2008
Emilia Kremska                           1 000
Johannes Eklund                        2 000
Andreas Eklund                           2 000

2009
Simon Estemark                         2 000
Caroline Nilsson                          2 000
Oskar Fredriksson                      2 000
Angelica Call                                 3 000
Renee Andersson                      1 000
Elin Linnman                                1 000
Victoria Guttman                       1 000

2011
Oscar Fredriksson                      2 000
Johan Höckert                             2 000

2012
Emilia Larsson                              2 500
Henrik Syvertsson                     2 500
Albin Fredriksson                       2 500
Josefin Magnusson                   2 500

2013
Emma Sjöstedt                           2 500
Linn Persson                                2 500

2017
Aron Torstensson                      5 000
Linda Isaksen                               5 000
Robin Bidgoli                                5 000

2018
Simon Estemark                         5 000
Oscar Edgren                               4 500

 

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.