Solcellerna blir allt fler

Solcellerna blir fler och fler.

Det blir allt vanligare med solenergi i Sverige. 2020 fanns det totalt 65 800 nätanslutna solcellsanläggningar i hela landet. Priset för solceller har sjunkit under de senaste tio åren och det gör att allt fler installerar solceller, även i vår kommun.

Den installerade effekten från solcellsanläggningar i Sverige uppgick vid årsskiftet 2020/2021 totalt till 1 089 MW, vilket är en ökning med 56% från föregående år.
– I Sverige har vi bra solförhållanden och i Forshaga kommun finns områden med riktigt bra lägen för solenergi, både för privatpersoner och företag.
Så skriver Forshaga kommuns energirådgivare på kommunens hemsida. Där finns även en länk till en solkarta som visar hur förutsättningarna för att fånga solenergin ser ut på olika platser.
– Solkartan visar hur mycket solenergi ditt hustak kan komma att producera per år men också möjlig besparing, både med avseende på el och värme från solen. Det är viktigt att vara medveten om att det inte är några exakta siffror utan beräknade värden och statistik. Leta upp ditt hus genom att zooma in och klicka på ditt hustak. Då får du upp en informationsruta som visar potentialen för solel och solvärme, skriver de vidare.
Det går även att hitta solkartan i Forshaga kommun via natomraden.se. Där kan du söka efter alla kommuner i Sverige.

På Energimyndighetens webbplats solelportalen.se finns information om solenergi och solceller. Där kan man läsa att det från och med 1 januari i år, 2021, finns möjlighet att få skattereduktion för arbets- och materialkostnader när man installerar solceller eller solfångare. Fram till förra året, 2020, kunde den som ville ansöka om ”solcellsstöd”. Men detta stöd fick ett ansökningsstopp den 7 juli 2020, något som visade sig vara förhastat. Intresset för att installera solceller har varit större än väntat och många har ännu inte fått besked om hur det har gått med deras ansökningar. Detta gjorde att regeringen nu har beslutat sig för att skjuta till 260 miljoner kronor i vårändringsbudgeten för att fler av de som ännu inte fått besked också ska få solcellsstöd.
– Vad som kommer att gälla för sökande som ännu inte fått ett beslut eller fått ett avslag, samt hur pengarna ska betalas ut kommer förtydligas när regeringens beslut med alla detaljer är kända. Det går dock inte längre att ansöka om solcellsstöd, då det tidigare ansökningsstoppet från 2020 ligger fast, skriver Energimyndigheten på solportalen.se.

Enligt plan- och bygglagen behöver du bygglov om du ska ändra på utseendet på fasaden på ditt hus. Om du till exempel ska måla om det i en annan färg eller byta från trä till tegel eller putsad fasad. Om ditt hus är bygglovsbefriat behöver du ingett bygglov för att sätta upp solceller eller solfångare. Bor du utanför detaljplanerat område behöver du normalt inte heller bygglov för att installera solceller. Det är bara i vissa fall, eller om ditt hus anses som särskilt värdefullt. Har du planer på att sätta upp solceller kan du alltid rådfråga hos kommunens miljö- och byggförvaltning.

En vanlig solcellsanläggning på till exempel ett villatak brukar vara på mellan fem kilowatt (kW) och 15 kW. Normalt tar en sådan anläggning upp mellan 25 och 75 kvadratmeter i takyta. Solcellsanläggningar under tre kW blir ofta dyra på grund av vissa fasta kostnader, till exempel för att bygge av byggställning och transporter. För en vanlig villa så räcker det oftast med att installera en solcellsanläggning på fem kW. Denna solcellsanläggning tar upp cirka 30 kvadratmeter och ger totalt cirka 5 000 kWh per år i Karlstad. En genomsnittlig villa drar cirka 25 000 kWh per år, vilket innebär att en solcellsanläggning på fem kW kommer att kunna producera cirka 20 procent av elbehovet per år. Om det finns plats på taket för en solcellsanläggning på tio kW så behöver den cirka 60 kvadratmeter takyta. Tio kW solel per år i Karlstad sparar ungefär 40 procent av en elförbrukningskostnad för 25 000 kW per år.

Solcellerna blir fler och fler.

FAKTA

Viktigt att tänka på innan du installerar solceller på din villa:

Börja med att se över din elanvändning, speciellt under sommarmånaderna. Statistik kan du få av ditt nät- eller elhandelsbolag

Din huvudsäkring får vara högst 63 ampere, för att vara mikroproducent. Om du vill vara mikroproducent styr förbrukningen hur stor anläggning du kan installera. Per kalenderår måste du ha köpt mer el än vad du sålt till ditt elhandelsbolag.

Har din fastighet en lämplig plats att installera solceller på?

Kontakta kommunens miljö- och byggförvaltning för att ta redan på om det krävs bygglov. Läs mer i riktlinjerna som finns länkade här på sidan.

Kontakta ditt nätbolag för att kontrollera nätägarens tekniska krav på en solcellsansläggning, vilket installatören hjälper dig med

Ta kontakt med några olika installatörer och jämför priser och utrustning. Ta gärna referenser så vet du om andra varit nöjda med de aktuella installatörernas arbete.

Glöm inte att söka solcellsstöd eller använda ROT-avdraget. Det går inte att utnyttja båda.

För att få sälja el behöver du momsregistrera dig. Gå in på Skatteverkets hemsida och sök på ”mikroproducent” och läs mer.

När installationen är klar ska du skriva avtal med ett elhandelsbolag som vill köpa din solel. Ta kontakt med flera elhandlare eftersom priset kan variera stort.

Från och med den 1 januari 2015 får alla som har mikroproduktion av förnybar el en skattereduktion för den el som levereras in på nätet. Då får man tillbaka 60 öre/kWh. Allt står förtryckt i din deklaration som du sedan gör avdrag för.

Källa: forshaga.se


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.