Ola Magnell bjöd på gammalt och nytt

Ola Magnell
Ola Magnell på Bar Teatral. Foto: Cicci Wik

Ola Magnell och hans kapellmästare Jonatan Stenson kom till Karlstad den 9 november. De bjöd på både kända och mindre kända låtar ur Olas repertoar.

Det finns kanske många yngre som inte vet vem Ola Magnell är. Men för oss som är födda på 60-talet och tidigare är bondsonen som läste till journalist men som valde musiken i stället en välkänd artist. Med sig har Ola, Jonatan Stenson, som under den här turnén är utnämnd till kapellmästare. En turné som går under namnet ”Innan elden brunnit ut”. Jonatan är gitarristen som även spelar piano och steel guitar och som har spelat med Roffe Wikström i många år och turnerat med bland andra Mikael Rickfors, Tina Ahlin och Orsa Spelmän.

Bar Teatral ligger granne med Nöjesfabriken.
Bar Teatral ligger granne med Nöjesfabriken i Karlstad. Lokalen är liten och det skapar en mysig stämning när publiken kommer nära artisterna.

Trots att Ola numera är 73 år och trots att åldern har satt sina spår fysiskt för honom så märks det inte alls när han sjunger. Rösten låter som den alltid har gjort och gitarrens strängar hanterar han lika bra som alltid. Med publikens godkännande delas kvällens framträdande upp i två delar med en 20 minuter lång paus mitt i. Ola berättar lite om varje låt under första akten. Under den andra pratar han inte lika mycket.

Det märks att Ola och Jonatan har en fin kontakt och är samstämmiga. Även om Ola inte var riktigt nöjd med hur hans gitarr lät. Den var inte riktigt samstämmig tyckte han.

Jonatan Stenson
Jonatan Stenson är gitarristen som även spelar piano och steel guitar och som har spelat med Roffe Wikström i många år och turnerat med bland andra Mikael Rickfors, Tina Ahlin och Orsa Spelmän.

Jonatan jammar loss på gitarren och spelglädjen blir nästan fysisk, så att den går att ta på. Så tydligt märks det att han njuter av att få spela. Ola ler emellanåt när han hör och ser hur Jonatan går loss på strängarna. Till en annan tidning har han sagt att om han så skulle repa på sitt gitarrspel hela livet skulle han ändå aldrig kunna spela som Jonatan, och då är Ola riktigt duktig gitarrist han också.

Bar Teatral är en liten lokal. Industrin som huserade i byggnaden tidigare har fått lämna spår. Järnbalkar går mellan väggarna, högt upp mot taket där stora takfläktar snurrar lojt. Att lokalen är liten skapar en intim och nära stämning mellan publiken och artisterna. Den här kvällen var det slutsålt och det var ganska trångt där inne. Trots att några överförfriskade herrar vid ett tillfälle blev lite stökiga när de ropade att de ville höra, Kliff och Nya Perspektiv, så landar stämningen ändå tillbaka i det nära och intima igen. Kliff fanns förresten med i slutet av repertoaren. Men inte Nya Perspektiv.

Publiken fick avnjuta flera andra örhängen från 70- och 80-talet, varvat med några nyare låtar. Vissa av de äldre låtarna framfördes i ett modifierat arrangemang och en del texter var moderniserade. Till exempel spelade Ola och Jonatan ”På snespår”. Det är en låt från skivan ”Nya perspektiv”. Den kom 1975 och är Ola Magnells mest framgångsrika LP. Kliff, som finns med på den skivan hamnade på svensktoppen där den hamnade på en fjärdeplats. Bland dåtidens proggmusiker var det kanske ingen merit. Men den låten har blivit en sådan låt som nästan alla kan sjunga med i. ”På snespår” är från början en låt av Bob Dylan som Ola Magnell har tolkat på sitt vis och på LP:n ”Nya perspektiv” går den betydligt fortare än den gjorde på Bar Teatral den här kvällen.

Bland Olas låtar finns många finstämda visor med djupsinniga poetiska texter. Det finns också flera ganska bitska samhällskritiska texter som ibland kan bli till verbala smockor. Att ord är viktiga för Ola går inte att ta miste på.

Kvällens konsert blev en varm och musikaliskt fulländad upplevelse som bjöd på flera tänkvärda texter och mycket spelglädje.

Tack så mycket för den här kvällen, Ola och Jonatan! 

Denna artikel fanns publicerad i Värmlandsbygden, utgivningsdag 15 november 2019.

 


ANNONS

Läs Värmlandsbygden!


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.