“Skog till nytta för alla”

Strax utanför Forshaga tätort, på båda sidor om riksväg 62 finns motionsspår. I folkmun kallas hela området för SISU, men egentligen är det namnet på en friluftsanläggning, Sisugården. Nyligen avverkades skog i anslutning till motionsspåren, det blev helt kalt bitvis.

Skogsstyrelsen är den myndighet som hanterar det som rör skogen i Sverige. Det övergripande skogspolitiska mål som myndigheten ska arbeta efter säger att produktion och miljöhänsyn är jämställda mål. Det innebär i praktiken att skogsbruk och hänsyn till miljö och natur ska väga lika när det handlar om den svenska skogens framtid. Visionen som myndigheten enligt sin hemsida arbetar efter är ”Skog till nytta för alla”. Enligt skogsvårdslagen ska avverkning anmälas till Skogsstyrelsen. Det finns flera kriterier som behöver uppfyllas för att avverkningen ska tillåtas enligt lagen. Det handlar om gallring, röjning och utglesning. Men det kan också handla om slutavverkning, eller föryngringsavverkning som det heter egentligen eftersom det handlar om återväxt. Men det handlar också om natur- och kulturmiljövård och då ska hänsyn tas till både biologisk mångfald, kulturmiljö och friluftsliv.

När en anmälan om avverkning kommer in till Skogsstyrelsen svarar myndigheten med att skicka med en vägledning till skogsägaren som ska avverka. I en allmänt hållen vägledning finns anvisningar om att kommunikation med ett områdes brukare är viktigt när det är dags för avverkning. I ett område långt från bebyggelse är just denna vägledning inte lika viktig. Men i ett område som Sisu blir det ganska många som kan kallas brukare och då väger det tyngre. Vid Sisu finns flera motionsspår att välja mellan. Det finns både kortare och längre sträckor. Vintertid anläggs ett skidspår utmed ett av de kortare spåren där det finns elljus. Om det är snöfritt och minusgrader används snökanoner för att tillverka konstgjord snö. Ett annat spår är en mil långt och ytterligare ett är fem kilometer. Det finns även spår för terrängcykel och en reflexbana som används i mörker. Hela Sisuområdet är populärt och mycket välbesökt.

Granbarkborreangrepp
Granbarkborreangrepp.

Under 2018 och 2019 har skogsägaren avverkat utmed motionsspåren vid Sisu. Det är Bergvik Skog som äger skogen runt motionsspåren vid Sisu. Under 2019 kommer stora delar av deras skogsinnehav att övergå till Stora Enso men ännu så länge ägs skogen vid motionsspåren av Bergvik Skog.
– De meddelade inte oss på kommunen förrän de nästan var klara. De har tagit ner mycket skog i Forshaga sista tiden. Jag pratade med dem och de sa att mycket av det som har tagits ner är likåldriga åkerplanteringar. Nu kommer fler områden att ryka på grund av Granbarkborreskador. Det enda positiva är att de kommer att ställa om till en hel del lövskog, säger Katrin Edholm som arbetar med naturvård i Forshaga kommun.
Samma skogsägare har även tagit ner skog på stora områden utmed vägen från Deje mot Mölnbacka.
–  Väldigt mycket av vår “tätortsnära skog” är avverkad, säger en motionär som ofta både springer och promenerar Sisus spår.
– Man känner nästan inte igen sig längre runt om i kommunen. Jag har lekt och vandrat i skogarna runt om i hela mitt liv. Det känns tråkigt när skogen är borta, säger en annan person.

Det mesta av skogen runt Forshaga tätort ägs annars av Forshaga kommun. Runt Deje är det Bergvik Skog och privata fastighetsägare som äger skogen.

 

 


ANNONS

Läs Värmlandsbygden!


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.