Fårnyelse på Fårfesten i Kil 2019

Besökare och utställare från när och fjärran besökte festen för fåret som gick av stapeln i Kil 1-3 mars. Det blir större och större från år till år och i år var det dags för den trettonde upplagan, i år med tema ”FÅRnyelse”.

Fårfesten i Sannerudsskolan har blivit en institution i Kil varje år, i veckoslutet i vecka 9. Mycket folk. Många utställare. Mycket att se för både invigda och oinvigda. I centrum står fåret och det handlar om allt från mat, till kläder och hantverk, till fåravel och fårskötsel. Det är FÅReningen Fårfest i Kil som arrangerar den här festen varje år.

Att skapa och vara kreativ med ull har blivit mer och mer populärt och besökarna på Fårfesten kunde se allt från praktiska saker som kläder, strumpor, skosulor, mössor, vantar och sängkläder till tavlor, tomtar, fåglar, dockor och skulpturer i ull. En av utställarna var Inger Persson från Brunskog. I hennes monter fanns både tovade mössor och hattar men även flera tavlor. Hon gör tavlorna med färgad ull.
– Jag rullar ull med händerna, annars använder jag pincett och sax och sedan lägger jag glaset på. Ullen ligger lös bakom glaset. Jag har sålt tolv tavlor under helgen. Det har gått över all förväntan, säger hon.

Varje år brukar det bli modevisning där lagg och prylar hämtade från utställarnas montrar visas upp. Så blev det även i år. Men i år var det ingen vanlig modevisning. Det var en show med musik och humor i regi av Täpp Lars. Han är hantverkare och arbetar med skinn och päls i vanliga fall. Vid pianot satt Caroline Waerme Eriksson som är aktiv i en musikförening i Arvika.

Musiken bestod av flera kända låtar som alla hade någon sorts koppling till det som hände på scenen. Ett lite roligt exempel var när Caroline började spela och sjunga ”Jag vill tacka livet” så bar en av mannekängerna på ett liv. Därefter kom fler mannekänger in som hade liv på sig. Som sista nummer kom alla mannekängerna in på scenen och gjorde ett nummer där grunden var låten Fame från tv-serien som gick under det namnet på 80-talet. Men texten var utbytt och i stället för Fame sjöng alla Får, givetvis.

Efter showen var det dags att tacka alla som varit delaktiga. Karin Granström kom upp på scenen. Hon är ordförande i Fåreningen.
– Ni är fantastiska, så påhittiga. Ni ska veta att det här har det här gänget tränat ihop på en vecka. De är helt otroliga. Ett stort tack till er allihop från oss i Fårfesten. Vi hoppas få se er nästa år igen, sa hon.

När Täpp Lars tog tillbaka mikrofonen bad han Peht ta ett steg fram. Peht är designer och var själv med under showen och visade både sina och andras skapelser.
– Du som är vår yngsta designer, bara 17 år gammal. Tusen tack för att du har varit med här, sa Täpp Lars och sedan fick Peht en rungande applåd.


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.