Slommen gick te´

När mörkret faller samlas de utmed älvstranden för att ”slomma”. I de stora håvarna fångas norsen när den tar sig närmare land. Detta är en gammal tradition som kanske har minskat på senare år men just den här kvällen har nog ett hundratal samlats på båda sidor om Skivedsbron.

Slommen, eller Nors som den egentligen heter, är Värmlands landskapsfisk. Det är en liten fisk som varje vår vandrar upp i Klarälven för att leka. Norsen är en vanlig fisk i Vänern. Ungefär 70-90 procent av all fisk i Vänern är nors, enligt länsstyrelsen i Värmland, och den är en viktig föda för större fiskarter i Vänern.

Det är inte bara Klarälven som är en viktig lekplats för den lilla silverfärgade långsmala fisken. Den leker även i Byälven i Säffle, i Tidan och i Lidan och Flian i Västergötland. Storleken på norsbeståndet i Vänern har stor betydelse för de större rovfiskarnas bestånd eftersom den lilla fisken är en stor del av deras födointag.

Norsen är en stimfisk och den vandrar runt, både på djupet och upp till ytan. På hösten och sensommaren finns den ofta närmare ytan och andra tider på året går den djupare. På våren, i april-maj, vandrar den till sina lekområden där den lägger sin rom på långgrunda sten- och grusstränder eller i växtbevuxna sandbottnar. När mörkret faller vandrar den gärna in mot land och det är då den blir lätt att fånga med en stor håv.

På älvstranden den här torsdagen står ett femtiotal personer på vardera sidan av Skivedsbron. Här har kommunen på senare år anlagt en strandpromenad så det är enkelt att komma ner till stranden. På andra sidan älven är det mer växtlighet och inte lika lättåtkomligt. I vattnet, några meter max från land, står flera med håvar på långa skaft. De sveper med håven ytterligare några meter ut i vattnet. Det är strömt och det kan vara tungt bitvis att dra den i vattnet. När håven kommer upp sprattlar det förhoppningsvis i den. Vissa håvar är tomma när de kontrolleras och då går de ner igen. I andra finns ett tiotal sprattlande avlånga små fiskar.

Ofta står en person i vattnet och en eller flera andra på land för att ta emot fångsten. Fisken samlas upp i plastlådor, hinkar och plastsäckar. Det är många språk som hörs utmed stranden den här kvällen. Flera pratar thailändska, andra pratar norska och polska. Ett par bröder pratar med ett välkänt i-ande. De har kommit till Forshaga från Uddevalla. Det märks tydligt att de har gjort det här förut och på en timma fyller de tre stora plastlådor. Den ena av bröderna driver en restaurang tillsammans med sin fru, som kommer från Thailand. Hon är inte med och fiskar, men hon vet hur man tillagar norsen säger han.
Kvällen innan var de i Säffle där de håvade upp ungefär 120 kg. Hur mycket fisken de fått ihop den här kvällen väger vet de inte, men de tror att det är ungefär samma mängd.

Norsens rom kläcks efter tre till fem veckor efter att den har lagts och de nyfödda ynglen är väldigt livliga. De äter plankton, insektslaver och kräftdjur. Norsen växer till sig långsamt. De vuxna individerna livnär sig på fiskdiet och honor växer fortare än hanar. Norsen blir könsmogen efter ett till två år och då är de mellan åtta och tio centimeter långa. En vuxen Nors kan bli upp till 30 centimeter lång och den kan bli runt tio år gammal.

I de bägge brödernas plastlådor ligger fisk och sprattlar. De allra flesta ser ut att vara runt 30 centimeter långa så de är vuxna. Det kan man se. En del av dem är lite rundare om magen så man kan gissa att de har rom där inne, färdig att läggas, men det kommer inte att ske.

Många står och pratar recept på stranden medan håvarna går genom strömmen. Det sägs att den inte smakar som annan fisk, att den luktar gurka och inte som fisk brukar lukta.

I det thailändska köket rensar man den och kryddar med chili, vitlök och citron medan man steker den. Sedan ska den ätas med en papayasallad till, säger en thailändsk kvinna som gärna berättar på bra svenska. Hon bor i Karlstad säger hon. Hennes vänner står och håvar upp delikatessen åt henne en bit bort.
– De är dumma de där fiskarna som inte fattar att de håvas upp när de simmar in till land. I Thailand lagar man fisk på samma sätt som jag gör med norsen. Men där får man aldrig så här många under så kort tid. Där agnas en rev och dagen efter kanske det har fastnat ett par eller tre fisk där, säger hon.

Det vanligaste sättet att laga till nors är nog att helsteka den, efter att man tagit bort huvud, stjärt och inälvor. Lägger man fiskarna tillräckligt tätt i pannan kan de bli till en norspannkaka eller slompannkaka.

Text och bild: Cicci Wik


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.