Valborg i Deje – fyrverkeri bilar och mycket folk

Medan karavanen av bilar åkte fram och tillbaka över kullen vid Deje centrum bjöds det på musik av Dejefors musikkår, vårtal av Peter Lingman och kyrkokören sjöng in våren. Mycket folk hade samlats på torget för att välkomna våren.

Peter Lingman är kommunpolitiker i det lokala partiet, Kommunens bästa. Men det var inget politiskt tal han höll. Om du missade det så kan du läsa talet här:

Din vår är min vår och alla vackra flickors vår. Sjöng Ernst Rolf 1927, fem år efter att denna tradition startades.
Har det hänt något med våren sedan dess? Javisst!!!!!
Allergierna har ökat, bilarna som glider runt här på gatan har ökat.
Vår befolkning i Sverige har ökat, jämställdhet råder.
för att vidareutveckla Ernst Rolf sång måste man väl säga: att vår nutida vår är iaf. är allas vår och den kommer alltid vara allas vår inte bara flickornas vår.

Alla har vi vår favoritårstid, hösten med dess färger, vintern med dess kristaller, sommaren med dess prunkande grönska men våren……..
Man minns som liten kallstapöjk, då var det tradition med valborgsfirande på rosenborgs herrgård i just Karlstad, eller den enorma brasan på I2-fältet. Ofta kallt som busen men ibland vackert väder, oavsett väder hade man långkalsongerna på, javisst, ni som nu minns sent 60 tal – tidigt 70 kommer säkert ihåg att man var uppklädd i gabardinbyxor, som kliade nått fruktansvärt. Och för att vi barn skulle vara lugna tilläts vi långkalsonger t.o.m under sommaren just för dessa kliande finbyxorna man skulle ha.
På den tiden jag var barn å bodde i ”kallsta visste man inte ens att Deje fanns
Men i dag… Idag åker folk från Karlstad, Kil, Sunne med flera till vårt vackra Deje för att fira valborg med oss, så idag vet alla vart Deje ligger.
Och nu under kvällen beräknas ca 6000 personer att besöka vår vackra kommun och Deje, just för att det blivit en tradition att räkna med, och vem vet om 52 år kanske det står en annan gubbe här och pratar om det som varit , då kanske ingen mullrande V8 hörs längre, fyrverkerier är virtuella i var mans smarta telefon, eller ännu värre telefonen kanske redan levereras inbyggd vid födseln.
Nej där protesterar jag å det bestämdaste, Dejes traditionella valborgsfirande skall just vara så här, musik, sång glädje, mullrande bilar, och ett enormt fyrverkeri,
Det sker faktiskt bara en gång om året.
Så än en gång, denna vår är allas vår just för att alla behöver en vår, för att vakna upp ur vintersömnen, känna att hjärtat bultar lite extra när man ser en nyuppkommen blomma, ett nyförälskat par, hand i hand, eller ett par vars kärlek genomlevt all tid mellan ungdom till gamla dar.
Eller människor som på ett eller annat sätt haft det svårt och som nu hittat sin nyvunna trygghet i vårt vackra land.
Det är därför vi firar våren tycker jag, just för att alla ska få uppleva den värme, medmänsklighet och kärlek som finns runt omkring oss men som ofta döljs i mörk vinterskrud eller en grå slängkappa.

Allas vår Tage Danielsson skrev en gång en kort dikt som jag tycker säger så mycket

“En droppe,
Droppad i livets älv har ej någon kraft att flyta själv.
Det ställs ett krav på var enda droppe.
Hjälp till att hålla de andra uppe.”

Till sist vill jag tacka för förtroendet att stå här och ”tala in” våren och med detta utbringa ett fyrfaldigt leve för våren.

Den leve hipp hipp
Hurra hurra hurra hurra

//forshagadejenytt.cvea.net/#!album-152

Länk till webbalbumet >> 

Länk till Fotogalleriet >>


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.