Byte av dammluckor

I femgradig kyla och med Klarälvens kalla vatten forsande under dem, jobbas det. I måndags (4/12) anlände en trailer till Fortums kraftstation i Forshaga med fyra dammluckor.

Förstärkningsarbete av udden bredvid kraftstation har pågått under hela sommaren och hösten. Udden som förr var bebyggd av pannhuset och kokeriet och som ingick i Mölnbacka-Trysils gamla sulfitfabrik, hade ett tunnelsystem för att transportera vatten till pannhuset och till en turbin. Dessa tunnlar behövde fyllas igen för att klara av att bära den enorma kran som har till uppgift att lyfta och byta dessa fyra damluckor.

ByggBengt, som har sitt säte i Söderhamn och som bygger allt från fritidshus till brofundament och arbeten inom vattenkraften, är anlitade av Fortum för detta projekt.

Lite fakta

Kraftstation i Forshaga, som är det sista av nio kraftverk i Klarälven innan Vänern, byggdes i början på 50-talet och de fyra dammluckorna som nu ska bytas har också hängt med sen dess. Fallhöjden på älven vid forsen är cirka fyra och en halv meter och kraftverket i Forshaga levererar 6,6 Megawatt (MW). Att jämföra med Sveriges största vattenkraftverk, Harsprånget 977 MW. Och att jämföra med bl.a. Trängslet 330 MW, Höljes 130 MW, Dejefôrs 20 MW och Oskarshamn 3 (största kärnkraftverket) 1450 MW. En gammal hederlig cykelgenerator, en dynamo, 3 Watt. Alltså behövs det 325 666 666 dynamos för att komma upp Harsprångets kapacitet men bara 2 200 000 för att generera lika mycket som kraftstation i Fôrshaga. Bra å vete, ifall en vill briljere litte…

Tommy Svensson
Fôrshaga

 

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.