Forshaga som resmål i På spåret

På spåret. Foto: Bo Håkansson, SVT
På spåret. Foto: Bo Håkansson, SVT

– Vart är vi på väg? Det är den klassiska frågan i tv-programmet På spåret. Sedan får tittare och tävlingsdeltagare försöka lista ut svaret på frågan. Men inte en enda gång under de 33 säsonger som programmet har visats i svensk tv har resan stannat i Forshaga.

Varje år när tv-programmet På spåret drar igång bänkar sig ett par miljoner svenskar vid tv-n. Årets säsong som nyligen började bjuder på tretton avsnitt. Forshaga kommun tillhör de 140 kommuner där På spåret aldrig stannat till under de första 33 säsongerna. Så här långt har programmet besökt nio av Värmlands 16 kommuner. Senast var det Kristinehamn som fick besök. Vad gör en ort till ett resmål? Det finns närmare 2 000 svenska tätorter som skulle kunna tänkas vara resmål. 162 av dessa har fått vara med i På spåret. Frågan är vad de har gemensamt.

Så många gånger har På spåret varit på väg till Värmlands län:

Resmål Antal besök Senaste besök
Karlstad 5 januari 2020
Kristinehamn 3 januari 2021
Sunne 3 december 2016
Arvika 3 december 2016
Filipstad 3 januari 2012
Torsby 2 januari 2011
Hagfors 1 november 1998
Säffle 1 september 1997
Munkfors 1 oktober 1996

Kanske finns den första ledtråden redan i programnamnet. Behöver det finnas en järnvägsstation på resmålet? Inte nödvändigtvis. Av de 162 svenska orter som hittills fått vara med i programmet finns det perronger i 128. Av de 34 resmål utan järnvägsstation har Visby besökts oftast, sex gånger, medan Skellefteå och Piteå – dit det inte går någon persontrafik med tåg – haft fem resor var. Det finns ytterligare ungefär 350 svenska orter med tågstation där På spåret aldrig varit.

Storleken har betydelse

Den mest besökta orten är Stockholm, med åtta resor, följd av Göteborg och Malmö med sju resor var. Stora städer. Kanske kan storleken ha betydelse? Ja, det har den. Bara 26 av ungefär 1 700 orter med en befolkning under 5 000 invånare har varit med.

Samtidigt har 48 av 58 orter med 25 000 invånare eller fler dykt upp i programmet. De tio som inte varit med är alla utpräglade kransorter till i första hand Stockholm. Större orter har också en tendens att återkomma oftare. Ju fler invånare, desto fler besök.

Men storleken är inte allt. Två faktorer som visar sig vara minst lika viktiga som folkmängd är antalet turistmål (enligt Google Maps) och längden på ortens Wikipediaartikel. Nästan hälften av alla analyserade orter har Wikipediaartiklar som är kortare än 3 000 tecken, ingen av dem har varit resmål i På spåret. Av de med textlängder över 20 000 tecken har tre av fyra varit med.

Vi fortsätter att söka samband:

✓ Sportframgångar? Svag korrelation. Vi kan inte se någon tydlig effekt av vare sig lag i högsta serierna i de största sporterna eller OS-medaljörer från orten. Edsbyn är trots rik bandyhistoria till exempel fortfarande obesökt. Samma sak med OS-medaljörtäta Storumans kommun.

✓ Är orten ett administrativt centrum? Ja, det ökar sannolikheten att orten är ett resmål. Alla residensstäder har varit med, och det är ofta centralorten i kommunen som programmet kommer till.

✓ Antal turister? Javisst, det finns en tydlig effekt om resmålet är ett resmål i verkliga livet också – sannolikheten för att vara med i På spåret ökar med antalet gästnätter per capita i kommunen.

En väldigt avgörande nyckel till På spåret-koden är om och i så fall när orten varit med senast. Det har ännu inte hänt att ett resmål som var med säsongen innan dyker upp i kommande säsong. Det är också ovanligt att resmål som var med förrförra säsongen återkommer: Stockholm som var med varannan säsong under några år i början av 10-talet och Malmö nåddes både säsong 24 och 26.

Det är också ovanligt med nya resmål. Senast det hände var för två säsonger sedan, då Degerfors fick sitt första besök.

Det talar emot Forshaga

På spåret har som sagt aldrig stannat till i någon ort i Forshaga kommun, och det är alltså ovanligt med helt nya resmål i programmet. I fjol var det bara återkommande destinationer – och under de senaste fem säsongerna har knappt var tionde resa gått till en helt ny ort. Vår modell gör bedömningen att Forshaga har störst chans i kommunen, men att den är mycket liten.

I länet som helhet tror På spåret-koden att Karlstad är den ort som har störst chans att vara med i årets säsong. Skulle det istället handla om en för programmet helt ny destination ligger Grums bäst till även om det finns andra rookie-orter i landet som har lägre odds.

Men ska man som tittare chansa och dra tidigt lönar det sig i regel att gissa på stora och välkända orten. Newsworthys På spåret-kod tror i år på bland annat Uppsala och Malmö som är två av de mest högfrekventa resmålen och som inte har varit med sedan säsongen 2019/20. Andra starka kandidater inför årets säsong är Västerås, Kalmar och Norrköping som varit med fem gånger tidigare, men inte sedan 2017.

 

Källa och metod

Vi (det vill säga Newsworthy, är en nyhetssajt som gör lokal journalistik baserat på data) har utgått från Wikipedias lista över avsnitt i På spåret och kompletterat den med egna efterforskningar. Vi räknar här in resorna i julprogrammet 2016, som var fyra till antalet, trots att programmet inte ingick i ordinarie tävling.

De orter vi analyserat utgår från SCB:s förteckning över statistiska tätorter. De överensstämmer inte alltid med vad man kanske menar med orten i dagligt tal – flera av grannkommunerna är till exempel en del av den statistiska tätorten Stockholm – och vi har i dessa fall delat upp dem i olika möjliga resmål. Samma sak med andra tätorter som växt ihop, men som fortfarande skulle kunna fungera som separata resmål – exempelvis Öckerö och Hönö. Vi har också lagt till orter med färre än 200 invånare (som därför inte räknas som tätorter av SCB) som varit med i På spåret (exempelvis Sandhamn och Abisko).

Vi har sedan gjort en regressionsanalys utifrån ett tjugotal olika variabler.

Befolkningssiffror kommer från SCB, uppgift om gästnätter från Tillväxtverket.

Uppgifter om järnväg och stationer kommer från Trafikverket.

Maratontabellerna i fotboll, ishockey, bandy och handboll från respektive förbund. Uppgifter om OS-medaljörer kommer från SOK och vi kopplar dem till respektive ort genom uppgifter om födelseort, eventuell ort vid dödsfall och de klubbar som finns listade till respektive idrottsperson.

Genom Google maps API har vi samlat in betygsuppgifter om samtliga turistattraktioner i landet. Här har vi begränsat analysen till turistattraktioner som fått minst 500 betyg.

Martin Olsson, Newsworthy


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se