Badvattenkvalitet

Badvattenkvalitet i Forshaga.
Badvattenkvalitet i Forshaga. Foto: CICCI WIK

Flera gånger varje sommar testas kvaliteten på vattnet vid de kommunala badplatserna. De vattenprover som togs den 21 juni, visade att vattnet håller tjänlig kvalitet.

Det är kommunens ansvar att kontrollera badvattnets kvalitet på badvattnet vid de kommunala badplatserna. De hot som kan finnas är bland annat halten av tarmbakterier, om det finns algblomning eller någon form av miljögifter. Under varje badsäsong ska kommunen ta fyra prover och det får inte gå mer än en månad mellan varje tillfälle. Den plats som ska provtas ska vara där flest förväntas bada eller där det finns störst risk för föroreningar.

Om de finns höga halter av Escherichia coli eller Intestinala enterokocker i badvattnet är det ett tecken på att vattnet har förorenats på något sätt, till exempel via fågelbajs, avloppsvatten eller markavrinning efter regn. Algblomning uppstår ibland i vattendrag och den kan vara giftig. Risken för att bli förgiftad om man badar i vatten där det finns algblomning är störst för barn och djur eftersom de lättare får i sig vatten när de badar.

Algblomning uppstår när växtplankton, ofta cyanobakterier, växer snabbt på kort tid och samlas nära ytan. Algblomningar har olika färg och utseende beroende på mängd och art. Vid kraftig algblomning färgas vattnet grönt, blågrönt eller gulaktigt. Vattnet är grumligt eller består av tjocka massor av alger på ytan.

Men det är inte enbart vattenkvaliteten som blir undersökt. Även dykare gör en besiktning vid alla de kommunala badplatserna. Syftet med det är att hitta, och i så fall undanröja, eventuella farliga föremål under vattenytan så att inte de som badar råkar ut för några olyckor. Men kommunen uppmanar ändå dig som badar att undersöka hur det ser ut under ytan innan du dyker. Det görs ju inga dagliga dykningar och det har hänt att badgäster har hittat vassa föremål som skulle kunna skada den som badar.

Många av oss som bor i Forshaga kommun badar gärna i älven. Men älven räknas inte som offentlig badplats och på kommunens hemsida uppmanas invånarna att undvika bad i älven. Det kan vara farligt att bada i älven eftersom vattenströmmarna är starka och varierar mellan olika platser i älvfåran.

Vattendjupet kan även variera från dag till dag och det finns en hel del bråte som ligger på botten. Det kan till exempel vara stockar och avfall som kan komma flytande och lägga sig på botten.

Nära Visten i Deje, i Arnäs ligger Arnästjärn. Även här avråder kommunen besökare från att bada. Arnästjärn har använts som fiskeplats i många år. Det gör att det kan ligga både krokar och andra vassa föremål på botten och runt tjärnen på stränderna. Badförbudet i Arnästjärn gäller både människor och hundar.

Hundar får inte bada på de kommunala badplatserna heller. Om de följer med till stranden får de hållas i koppel. I älven och i andra vattendrag, utanför kommunal badplats, går det däremot bra att låta hunden bada.

Källor: Forshaga kommun, Naturvårdsverket och halvs- och vattenmyndigheten.

 

FAKTA Kommunala badplatser i Forshaga

Abborrtjärn, Forshaga

Torrklosett, grillplats, soptunna.

Skivtjärn, Deje

Brygga, ramp, omklädningsrum, slamtoalett med skötbord och utrymme för rullstol, grillplats, soptunna.

Visten, Deje

Omklädningsrum, torrklosett, soptunna.

Västra Örten, Mölnbacka

Brygga, omklädningsrum, torrklosett, soptunna.


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se