Ett litet hus på hjul – Tiny House i Deje

Ulf Axelsson har byggt ett litet hus på hjul tillsammans med Peter Öberg.
Ulf Axelsson har byggt ett litet hus på hjul tillsammans med Peter Öberg.

Ulf Axelsson och Peter Öberg har skapat ett mycket litet hus som står på hjul. Det är ett byggåtervinningsprojekt och nu är det färdigt och till salu. Den som köper det får ett isolerat hus med en kamin som värmekälla.

När Värmlandsbygden var på besök förra gången, i november 2020, var det fortfarande en del kvar att göra. Nu står bygget klart i Deje. I sin helhet påminner det om en cirkusvagn med sitt rundade tak och sin lilla träveranda i bakänden. Peter lät sig inspireras av klassiska cirkusvagnar när han gjorde planeringen inför bygget.

– Det var Peter som tyckte att det här var en bra idé. Att bygga ett ”tiny house” som det kallas. Det kommer från USA, idén att bygga sådana. Det finns otroligt många olika sätt att bygga ett ”tiny house”, säger Ulf Axelsson.

På insidan är det ganska högt i tak och taket är välvt som det ska vara i en cirkusvagn. Dörren in finns i den bakre delen, på den lilla verandan. Även den är rundad upptill och den har spröjsade glasrutor. Några av rutorna var sönder på den återanvända dörren.

– Ja, jag har lagat den och satt i två nya rutor av klarglas i mitten, säger Ulf.
Ovanför dörren sitter ett långsmalt men ganska litet fönster. Det finns ett öppningsbart, spröjsat fönster på höger långsida. Mitt emot, på vänster sida, finns ett dubbelfönster som sitter lite längre upp. I husets främre del finns ett litet fönster rätt så högt upp, strax under taket.

Huset är byggt i trä på ett husvagnsunderrede som kommer från en engelsk husvagn. Det betyder att det finns en koppling, klar att hänga på en vanlig bil i ena gaveln. Annars kan man lyfta det och ställa det på ett lastbilsflak också när det ska transporteras.

– Däcken var dåliga på underredet. Men de hade en konstig dimension fast Peter hittade nya däck i Karlskoga, säger Ulf.
Boytan är ungefär åtta kvadratmeter men den enda inredningen består av en liten kamin med en platta och en mindre varmvattentank.

‒ Vi tänkte att den som köper huset får bestämma hur det ska inredas, säger Ulf.

Verandan i bakänden är försedd med gångjärn på flera ställen för att den ska gå att fälla ihop och upp vid transport. Ulf visar hur man gör. Han fäller upp benet under verandan och sedan fäller han ner räckena på sidorna. I nästa steg fäller man upp alltsammans framför ytterdörren och så är det klart för avfärd.

För den som gör en sökning på internet på ”tiny house” finns mycket både intressant, roligt och fint att se. Det finns de som valt att bo på en liten yta året runt. Det går att få rum med alla bekvämligheter trots att boytan inte är större än 15 kvadratmeter och har ett sovloft. Många fiffiga lösningar som både sparar plats och gör det möjligt att leva både bra och billigt.

Det finns de som har solceller på taket och på det sättet är självförsörjande på den el de behöver. Hur just det här lilla huset på hjul kommer att inredas in- och utvändigt får nästa ägare bestämma. Priset för bygget är 120 000 kronor och Ulf säger att de har haft en del kommunikation med intresserade.

‒ En kvinna som ringde till Peter från östkusten. Hon sa att hon tyckte om färgen. Det skulle passa bra vid en stuga hon har, men jag vet inte hur det gick, om hon kommer hit och tittar, säger Ulf.

 

Fler foton…


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se