Cirkusfestival i Forshaga

Festivalen invigs i Forshaga centrum och sedan blir det parad till Forshaga Folkets park där besökarna kommer att få möta både clowner och en hel del andra cirkusartister. Foto: PIXABAY
Festivalen invigs i Forshaga centrum och sedan blir det parad till Forshaga Folkets park där besökarna kommer att få möta både clowner och en hel del andra cirkusartister. Foto: PIXABAY

Värmland Cirkusfestival har som mål att lyfta fram cirkuskonsten. Den första cirkusfestivalen går av stapeln i Forshaga folkets park den 20 augusti, nästa år arrangeras festivalen i Grums och 2024 i Säffle. Årets festival, som blir premiären, invigs Forshaga centrum och sedan blir det parad därifrån utmed Storgatan till Folkets park.

”Cirkus som kulturform har gamla traditioner som skänker glädje till barn och unga i alla åldrar. Cirkus är ett hett samtalsämne i kulturdebatten idag. Värmland Cirkusfestival är ett initiativ som kommer att ge cirkus en stadig plats i Värmlands kulturliv.” Så står det om festivalen på hemsidan. En hemsida som ligger på samma domän som riksteatern.se Riksteatern Värmland är en av arrangörerna, sponsorerna till Värmland Cirkusfestival. Bland de andra märks Leader Närheten och Region Värmland.
Tanken är att värmlänningar ska få upp ögonen för nycirkus, och att barn och unga ska få fler vägar in i kulturen, säger projektledaren Marcel Lindström.

Marcel Lindström är kontaktperson för Cirkusfestival Värmland som kommer att gå av stapeln i Forshaga den 20 augusti i år. Han startade Gycklargruppen Narrarna när han gick på högstadiet och har arbetat som kulturarbetare sedan dess. Foto: CICCI WIK
Marcel Lindström är kontaktperson för Cirkusfestival Värmland. Han startade Gycklargruppen Narrarna när han gick på högstadiet och har arbetat som kulturarbetare sedan dess. Foto: CICCI WIK

Marcel har växt upp i Forshaga och han startade sin bana inom cirkuskonsten redan i grundskolan. Det var med Gycklargruppen Narrarna. Det var ett skolprojekt som Marcel var med och startade 1998 tillsammans med Lars Tärnbrant. Då var de båda bara 13 år.
Vi skulle lära oss hur man driver en förening med styrelse och så där. Först tänkte vi starta en jongleringsförening. Men vi ville göra mer saker så till slut blev det ”Gycklargruppen Narrarna” i stället och på den vägen är det, säger Lars Tärnbrant.
Narrarna har fortsatt och utvecklas genom åren, både som individer och grupp. Genom åren har de haft många olika uppdrag. Bland annat har det blivit cirkusskolor och Workshops, de har uppträtt på mässor, event och föredrag. De har rest land och rike runt för att underhålla på allt från medeltidsmarknader till bröllop. Marcel Lindström är med sin bakgrund ett naturligt namn som kontaktperson för cirkusfestivalen.

Den 20 augusti invigs festivalen i Forshaga centrum klockan elva på förmiddagen. Festivaldagen inleds med en färgglad parad genom stan med ”cirkushästar”, live-musik, samt ungdomar med pimpade epa-traktorer. Besökarna får träffa Nalle Clown, en av grundarna av Clowner utan gränser, och ta del av skateboard och parkour. Uppträder gör också trollkarlen Razmataz, samt rockringsartisten Mitra Hoop. Lokala artister som medverkar är bland annat mimartisten Isabelle Boström och musikern Erik Göthlin.
– Man kan förvänta sig en mäktig parad, en fullspäckad dag, och massvis med uppträdanden för alla åldrar, säger Marcel Lindström.
På programmet, som är åtta timmar och tjugo minuter långt, står akrobatik, trolleri, och clowneri i Folkets park. Det blir en färg- och fartfylld dag. Målet är att skapa lokal laganda och nyfikenhet hos ungdomar för de fysiska konstformerna.

Tanken med festivalen är att den ska bli återkommande varje år och målet är att fler ska få upp ögonen för den moderna cirkuskonsten. Cirkus har funnits länge och har en gammal tradition men än idag är det många som älskar att gå på cirkus.
Värmland Cirkusfestival är ett initiativ som kommer att ge cirkus en stadig plats i Värmlands kulturliv. Förberedelserna kommer att engagera mängder av kulturintresserade inför den stora finalen, själva festivalen. Då strålar alla samman, professionella artister, föreningar, företag och privatpersoner i alla åldrar.
Så står det skrivet på cirkusfestivalens hemsida. Där kan man även läsa att festivalen har tagit initiativ till ett samarbete med kulturskolorna i Värmland och att det har startats cirkuskollo för unga.

Det nyskapade konceptet bygger på engagemang och samarbete över gränser: mellan kultur- och idrottsföreningar, mellan gammal och ung, och mellan professionella och amatörer.
– Det är sällan man ser cirkusakter i ungdomars kulturutövning idag. Jag tror att cirkus kan locka ungdomar in i kulturen och bort från bus och stök. I och med den här festivalen hoppas jag att fler ungdomar ska hitta in i cirkusen som konstform.

Planen är att Värmlands cirkusfestival nästa år ska vandrar vidare, likt den traditionella cirkusen, för att varje år skapa nya möten och samarbeten i andra värmländska kommuner.
– Förhoppningen är att det här ska ge ett kulturellt uppsving i olika kommuner i Värmland. Jag tror det kan skapa mycket gemenskap och lokal laganda.

Politiker med flera bjuds in till en föreläsning dagen innan festivalen, den 19 augusti. Det handlar om cirkusens möjligheter att rädda barn och unga bort från kriminalitet. Föreläser gör Tilde Björfors från Cirkus Cirkör med erfarenhet av att locka ungdomar i Alby bort från kriminalitet. Intresset är stort för evenemanget och senast har även kulturminister, Jeanette Gustafsdotter tackat ja till inbjudan.

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se