Galleri Tillfället i Deje

Mitt uppe på krönet ligger numera ett litet galleri som fått namnet Galleri Tillfället. Det är akvarellkonstnären och entreprenören Håkan Engmalm som håller i detta tillsammans med keramikern Karin Nyström.

En mörk decembereftermiddag känns det varma ljusskenet från skyltfönstren mycket inbjudande. Det känns som om de vill ropa till den som passerar att komma dit och titta.
Idag finns det många affärslokaler i Deje centrum som är mörka, där har ljuset slocknat och verksamheten har flyttat eller till och med upphört. I den lokal där galleriet nu har tänt ljuset och öppnat upp fanns tidigare Boutique Duo.
Det var en butik som sålde damkläder. I husen intill finns en frisersalong och Uffes Blås, den senare säljer blåsinstrument. Förutom dessa verksamheter finns en butik som säljer konstgjorda blommor, Ica, Återbruket, Fritidsbanken och Deje Vandrarhem. Det är dessa verksamheter som finns uppe på krönet i centrum.
Det senare, vandrarhemmet, drivs av Håkan och hans fru Lisen. I huset där vandrarhemmet är inrymt finns även en keramikverkstad som Karin Nyström driver. Huset där Galleri Tillfället nu har öppnat ägs av Agneta Haglund-Ericsson.
Det var hon som tidigare drev Boutique Duo i samma lokal.

Håkan är förskollärare från början. Men mest har han arbetat mest med fortbildning och utbildning och utveckling av förskola och skola. Under några år arbetade han som rektor i Kil. Numera arbetar han halvtid med öppna förskolan i Kil och den andra halvan är han egentligen pensionär. Men pensionerat sig har han inte gjort, varken han eller frun Lisen. Förutom att de har hand om Deje Vandrarhem tillsammans så är båda aktiva i Deje Folketshusförening.
Håkan spelar gärna och sjunger när han får tillfälle och han målar, både i olja och akvarell. I galleriet finns flera av hans finstämda akvareller.
Vill du se dem så kan du med fördel ta dig till Älvdalsvägen och kika genom skyltfönstret. Om du är intresserad av att titta närmare på dem så är det bara att slå en signal till Håkan eller Karin. Båda har lagt lappar i fönstret med sina mobilnummer och e-postadresser. I fönstret finns även flera av Håkans akvareller som vykort och där står keramik skapad av Karin Nyström.
Håkan tycker om att laborera med ljuset när han målar och han lockas även av vatten. Två av akvarellerna som hänger på vikväggarna i galleriet har motiv från stadsmiljöer. På den ena akvarellen är motivet hämtat från Masthugget i Göteborg. Där skymtar man Oscar Fredriks kyrka. På den andra är motivet Stortorget i Stockholm.
– Det blev ju inga julmarknader i år så jag tänkte att jag får måla en i stället. Den här bilden har jag gjort julkort av, säger han.
Han pekar på några figurer som står framför julmarknadens stånd. Ljuset strålar från marknadsstånden och figurerna blir till siluetter som kastar långa skuggor.
– Ja jag tycker om att jobba med ljus och mörker. Det har jag gjort på den här också, säger han och går fram till en annan akvarell. Det är en gammal båt som ligger på andra sidan älven, i Dejefors. Den där båten har legat där i så många år så det finns ingen botten kvar i den, det är bara ett hål.

Den här tavlans motiv är Hållö fyr. Den är såld. Det finns ett par som har sommarställe vid Visten, det är de som har köpt den, säger Håkan.
Något Håkan har fått erfara nu när galleriet har öppnat är att det finns ett stort behov av att få visa sina alster bland konstnärer och hantverkare i trakten. Många har visat sitt intresse för att vara med. Det är en slutsats som man egentligen kan gissa sig till med tanke på hur många som brukar vara med på konstrundan, Lustenrundan, varje år.
– Det tycker jag att vi behöver få göra också. Här är det fint att folk kan gå utanför och titta. Jag har sålt flera av mina kalendrar också, de ligger ju här i skyltfönstret. Så det är många som passerar och tittar in, säger Håkan.

Galleri Tillfället julen 2020

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.