Solig familjedag på Hembygdsgården

Bilarna var många vid Hembygdsgården i Skived denna solia söndag, den 8 september. Lördagens regn var som bortblåst. Barn i alla åldrar, från de som precis lärt sig gå till skolbarn sprang runt och lekte på grönytorna. Det fanns många olika aktiviteter att ägna sig åt under dagen, för både barn och vuxna.

Det var Forshaga Hembygdsförening som arrangerade dagen i samarbete med ABF. Hembygdsföreningen bildades 1936 för att ta hand om gården Bråtarna som är stamgård för släkten Lagerlöf. Från början fanns det en mycket gammal loftbod och en förfallen parstuga på gården. Loftstugan gick att renovera men parstugan var i så dåligt skicka att den fick rivas. Den parstuga som finns på hembygdsgården idag är en exakt kopia av den som revs. Den stod tidigare på en annan plats i Skived. När föreningen fick den som gåva monterades den ner och flyttades till Bråtarna. Idag finns det en rad byggnader på Hembygdsgården. Under familjedagen var det öppet för den som ville titta in de olika husen på gården. I bagarstugan var barn och vuxna i full gång med att baka tunnbröd. Den som kände för ett besök i skolan denna söndag kunde kika in i ”Folkskolan” och på logen var det servering.

En del barn tog en paus i springet och stannade till vid något av safflierna som stod på rad utanför logen. Där kunde de måla fina teckningar med glada färger. Den som hellre ville kunde även prova på att pyssla med pärlor. På stafflierna målades det på papper. Men under dagen har många av barnen som kom till familjedagen varit med och målat en ”Forshagatapet”. Den är av tyg som spänts upp på träskivor. Det krävdes tre stafflier för att ställa upp den. Tanken är att tapeten ska vara en del av en utställning som ska visas senare i år, på julmarknaden.
– Barnen fick i uppgift att måla något som har med Forshaga att göra. Det är kanske lite svårt att se vad det föreställer, men det gör inget. Vi får använda fantasin, sa Sara Nilsson när dagen led mot sitt slut. Sara är ordförande i Forshaga Hembygdsförening.

Uppe vid motionsspåren fanns brandkåren på plats. Barnen tycker att det är spännande med de stora röda bilarna. De barn som kände sig manade kunde tävla i ett springlopp som startade halv två. På plats fanns även Andrea och den lilla hästen Filifjonkan. Hon hade fått dra en vagn under dagen som barnen kunde få en åktur i. Filifjonkan har varit med i Värmlandsbygden tidigare. Den gången handlade det om hennes besök hon de gamla på ett äldreboende. Hon är väldigt lugn och har inga problem med att barnen hanterar henne och när hon besökte de gamla åkte hon hiss mellan våningarna.

Ett enklare staket hade satts upp och innanför fanns en bana. Där inne visade Brukshundklubben upp rallylydnad. Barnen ville gärna hälsa på hundarna och det fick de gärna göra. Två barn fick lite hundgodis av ägaren till en schäfer. De fick instruktioner om att säga sitt till hunden och när han hade satt sig så fick de ge honom godis. Det såg onekligen roligt ut när den stora hunden lydigt satte sig för att sedan få belöning av en liten människa som nästan var mindre än hunden.

Intill brukshundklubbens hage stod Anna Skinnargård och delade ut korv med bröd. Hon hade haft mycket att göra hela dagen. Hembygdsföreningen bjöd på korv med bröd den här dagen.
– Jag har stekt 550 korvar idag. Det har varit lång kö hela dagen. Det var tur att det fanns de som kunde hjälpa mig och hämta mer korv när den tog slut, sa hon och skrattade.
Familjedagen startade klockan elva. Men besökarna hade börjat komma redan kvart i, innan korven ens var klar.

 


ANNONS

Läs Värmlandsbygden!


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.