Vinylnostalgipub på Kraftis

Långbord stod i utställningshallen dukade med värmeljus och skålar med snacks. På scenen stod ett bord, en vinylgrammofon och två stolar. Det var dags för ett nytt koncept i Gamla Kraftstationen den här fredagen. Nostalgipub med musik.

När Linn Sönstebö Mossberg hälsat alla välkomna, cirka klockan 19.30, presenterade hon kvällens båda guider. Staffan Fridh från Deje och Lars Karlberg från Olsäter. Sedan klev de båda herrarna upp på scenen och tog över mikrofonen från Linn.
– Ja då var det dags för lite vinylpub då. Vi har gjort som så att vi har samlat ihop lite skivor, jag och Karlberg. Vi har även gjort så att folk har fått ta med sig skivor med önskemål om att vi spelar vissa låtar. Några kommer att komma upp på scen och prata om sina låtar också. Innan paus kommer vi även att köra en avdelning med lite musikhistoria från Deje. Då visar jag lite bilder och berättar lite och då kanske någon av er som är här har något att tillägga också. Vi har också tänkt göra så att vi inte berättar vem artisten eller artisterna är innan vi spelar en låt. Då får ni chansen att skrika namnet så kanske ni kan vinna en påse Ako mint, inledde Staffan.
– Hej på er, Lars heter jag. Vi har haft lite svårt att bestämma vad vi ska spela. Allt passar ju inte alla så det blir lite hopkok. Vi börjar med en artist som nyligen gick bort för att hedra henne. Det blir en låt med Aretha Franklin som är en av mina favoriter, säger Lars.

Det blev ”Jumping Jack Flash” med Aretha Franklin som fick inleda den här lite experimentella kvällen. Därefter blev det både dansband, hårdrock, folkrock och en och annan låt på svenska. Staffan och Lars lät publiken gissa och det fanns någon som visste vem artisten eller artisterna var varje gång de ställde frågan. Den som lyckats svara rätt fick mycket riktigt en påse Ako mint som Staffan delade ut från en liten korg.

I publiken fanns det några som hade med sig egna vinylskivor. De listades av Staffan som sedan spelade deras låtar i turordning. En av de som hade med sig en skiva var en man från Forshaga. Hans låt heter Ratata och fanns med på en samlings-LP som han hade med sig. När det blev dags för hans låt kom han upp på scenen och berättade en historia som han kopplade med just den låten. En händelse från Folkets Hus i Forshaga där det var dans en gång för länge sedan, när han var i övre tonåren. Nu är han 60+. En annan man, från Deje den här gången, hade med sig en LP med ett relativt okänt band. Han hade ingen speciell historia att berätta just till den låten. I hans fall handlade det mer om att han ville spela upp låten för publiken. En låt som var rätt så lång så Staffan valde till slut att avsluta den innan den tog slut.

Kvällen fortlöpte i samma stil och Staffan och Lars höll igång fram till 23 ungefär. Med tanke på att det var första gången för konceptet Nostalgipub med vinyl så tycker Staffan att det blev en lyckad kväll.
– Jag har pratat med flera under helgen och de tyckte att det var en mycket trivsam kväll med skivor, bilder, tävlingar och prat. Vi fick blodad tand så det kommer säkert bli en fortsättning. Jag vet inte om ni var kvar till bildspelet, men vi körde dryga 30 bilder om musiklivet i Deje, från 1890-talet och fram till våra dagar. Det blev 34 olika låtar som spelades varav åtta kom från publikens önskemål, säger Staffan.

Text och bild: Cicci Wik

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.