Dejekalasreportage med grill och Lill-Babs

Lördagen den 30 september var det dags för Dejekalaset igen. Den här gången stod Lill-Babs på scenen på torget, clownen Banjo hade cirkusskola för barnen och det blev grilltävling utanför ICA.

Torget framför Centrumhuset i Deje fylldes av glada, förväntansfulla människor när Lill-Babs och hennes pianospelande följeslagare, Benneth Fagerlund, äntrade scenen. En scen som egentligen var ett lastbilsflak. Dagen till ära bjöds publiken på en gratis föreställning. Lill-Babs sjöng flera av sina mest kända låtar. Både nya och gamla. Hon bjöd på sig själv som den professionella artist hon är. Det blev både Claes-Göran och modernare låtar från tv-programmet Så mycket bättre.

Lill-Babs är engagerad i Ankarstiftelsen, en ideell organisation som samlar in pengar för att bland annat bygga skolor i Colombia. Under årets Diggiloo-turné fanns Ankarstiftelsen på plats och artisterna utmande publiken vid varje konsert att swisha en tjuga. Pengarna ska gå till att bygga en Diggiloo-skola. Alla som swishade deltog även i en tävling där vinsten var ett möte med någon av artisterna efter konserten. Vinnarna när Diggiloo var i Kil den 18 augusti blev Alva 10 år och lillasyster Elina 8 år från Deje. Tjejerna fick träffa David Lindgren. De fick både autografer och foton tillsammans med David. Men de träffade även Börje Edtman som är ordförande i Ankarstiftelsen. Tidigare under kvällen, mellan artistframträdandena, hade han berättat om arbetet med att bygga skolor. Alva och Elina fick en pratstund med Börje och på vägen hem pratade de med sina föräldrar om att hjälpa till. Mamma Anna Edmark och pappa Sören Karlsson, som driver ICA Nära i Deje, tyckte också att det var en bra idé och kontaktade Börje.

Många av artisterna som Börje hade kontakt med var upptagna den 30 september, men inte Lill-Babs. Så sagt och gjort, det bestämdes att hon skulle komma till Deje och uppträda. Hur mycket pengar som samlades in under Dejekalaset 2017 är inte fastställt än. Men tanken är att det ska bli en Dejeskola i Colombia. Enligt uppgift kostar det 120 000 kronor att bygga en skola med tre klassrum.

Förutom konserten var det även grilltävling. Utanför ICA stod flera grillar uppställda. Den som ville fick anmäla sig till tävlingen.
– Fem grabbar deltog i kampen om ett stekbord, och det var en jämn kamp kan jag lova! De deltagande fick ta med sig egen grill, kol, tändstickor, tillbehör till huvudråvaran, som i år var värmländsk entrecote som Värmlands skafferi sponsrade med, och allt annat de behövde för att laga till en god grillrätt, säger Kerstin Blomgren som var en av domarna i juryn.
Kerstin är kock och arbetar till vardags i Forshaga kommun med att laga mat i storkök.
– Vi var tre stycken i juryn. Jag, Kristina Liljetun och Conny Antonsson, sa hon.
Kristina arbetar också som kock och Conny lagar ofta mat på Kulturhuset i Deje.

Det var fem tävlingsdeltagare, alla var killar. Nästa år hoppas Kerstin att det blir några tjejer med i tävlingen också. Var och en av deltagarna fick ta med sig egen grill, kol, tändstickor och tillbehörsingredienser. Huvudråvaran var värmländsk entrecote och den sponsrades av Värmlands skafferi så den behövde de inte ha med sig.
– De hade en och en halv timma på sej att förbereda o tillaga rätten. Det var intressant och inspirerande att få gå omkring bland de tävlande o prata lite, ställa frågor, smaka o kolla läget under tiden. Alla fem hade olika tillbehör och olika sätt att presentera sin rätt. Vi tre i juryn fick en svår uppgift. Alla grabbarna bjöd på fantastisk mat, säger Kerstin.

Det slutade med att tre finalister valdes ut och de fick varsin påse med hemliga ingredienser som de skulle laga en rätt av.
– I påsen fanns bratwurst, vitkål, morot, fänkål och majonnäs. Finalisterna fick ännu en gång en och en halv timma på sig. När det var 40 minuter kvar av finalen så satte vi dom på prov lite genom att ge dem varsitt äpple och en bit chevreost, som också skulle användas i rätten. Den utmaningen skötte de bra och alla fick till mycket goda rätter. Vi hoppas på en lika rolig och inspirerande kamp även nästa år, med fler deltagare och o förhoppningsvis en och annan tjej, tycker Kerstin.

« av 2 »

Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.