Bygglov klart för nytt hem för ensamkommande

Som många kommuner i Sverige har Forshaga kommun stort behov av Hem för vård och boende (HVB-hem) till ensamkommande barn. Nu har bygglov beviljats för uppförande av husmoduler vid Forshagaforsen.

2015 var ett extremt år för hela landet. Sista halvåret tvingades Migrationsverket anvisa fler ensamkommande barn till kommunen än vad man kommit överens om. Det innebar att det befintliga HVB-hemmet (Fridhem) blev överbelagt och kommunen tvingades köpa tillfälliga platser på andra orter. Forshaga kommun har under hela 2015 sökt lokaler för HVB-verksamhet, men tyvärr inte lyckats hitta några.

Under 2016 kommer Forshaga kommun enligt fördelningstal som beslutats av Länsstyrelsen och Migrationsverket erbjuda boende för 84 asylsökande. Det innebär att kommunen i dagsläget saknar 40 boendeplatser, varav hälften idag bor på Fridhem som är överbelagt. Som flera andra kommuner i Sverige har Forshaga kommun beslutat hyra modulhus i brist på andra alternativ.

Den 23 februari tog miljö- och byggnämnden beslut om att bevilja ett tidsbegränsat bygglov för nytt HVB-hem i Forshaga. Boendet kommer att placeras på en grusplan intill gamla kommunförrådet och Klarälvsrummet vid Forshagaforsen. Byggarbeten kommer starta inom kort och boendet beräknas vara i drift i april. Bygglovet gäller i fem år och när bygglovet har slutat gälla ska marken återställas.

Det nya boendet kommer bli en avdelning av befintlig HVB-verksamhet i kommunen (Fridhem). Som all HVB-verksamhet kommer det nya boendet vara bemannad dygnet runt.

Källa: Pressmeddelande från Forshaga kommun


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.