Hårdrock för mångfald 2016

Föreningen med namnet “Hårdrock för alla” arbetar för mångfald. Förra året arrangerade de en dag med föreläsningar och hårdrock i mångfaldens tecken och i januari 2016 är det dags igen.
– Vi har egentligen planerat inför nästa omgång under hela året som gått. Den 23 november hade vi ett värdmöte med värdar, för att utbilda dem inför vårt kommande arrangemang. Det handlar om att de ska få veta vad föreningen står för till exempel. Det handlar om vad vi gör och vad de ska göra under arrangemanget och om vad värdskap är, säger Aron Torstensson som är en av föreningens grundare.

Från vänster Aron Torstensson, Robin Bigdoli och Jonathan Agorander startade hårdrocksbandet Wendorizer. Foto: Erik Nygren
Från vänster Aron Torstensson, Robin Bigdoli och Jonathan Agorander startade hårdrocksbandet Wendorizer. Foto: Erik Nygren

Robin Biddoli och Aron var båda 15 år och Jonathan Agorander var 22 när de bestämde de sig för att starta föreningen. I stadgarna står det att syftet med föreningen är att ”blåsa nytt liv i och öka intresset för ”fulkulturen” ”. Med ”fulkultur” menar de till exempel hårdrock och punk. Med hjälp av Forshaga kommun, ett antal företagare och Studiefrämjandet har föreningen ordnat så att det finns en replokal i Deje Kulturhus. Dit kan vem som helst komma och spela.

Robin och Aron går på gymnasiet i Arvika nu och där bor de under veckorna. De hade studiedag tisdagen den 24 november och därför passade det bra att hålla mötet den 23. Med på mötet var även Linn Sönstebö Mossberg. Hon är bland annat med och driver Gamla Kraftstationen och hon arbetar för Hela Sverige ska Leva/Värmland.
– Hon berättade om värdskap och hon gjorde övningar med oss också. Linn har ju hållit på en del med teater och det gjorde hon bra. Det handlade om bemötande bland annat. Bland annat fick vi gå runt och hälsa på varandra med olika känslolägen, säger Aron.

5.Den 23 november hölls ett möte om värdskap i källaren på Kulturhuset i Deje. Än så länge har föreningen Hårdrock för alla lyckats hitta sju värdar men det kommer att behövas tio. Foto: Micke Torstensson
Den 23 november hölls ett möte om värdskap i källaren på Kulturhuset i Deje. Än så länge har föreningen Hårdrock för alla lyckats hitta sju värdar men det kommer att behövas tio. Foto: Micke Torstensson

Det var sju värdar med på mötet men föreningen behöver tio inför temadagen den 31 januari.
– Vi har samarbete med skolan och de elever som vill vara med som värdar får en morot i form av en ledig dag. Om det är någon som inte går på Dejeskolan och som vill vara med och hjälpa till så går det också bra. Vi bjuder på mat och så får man vara med och se allt som händer. Det blir ju något att skriva i sitt CV också, säger Aron.

Vilka programpunkterna blir är nästan klart men det är hemligt än så länge vad dagen kommer att bjuda på säger Aron. Förra året blev det föreläsningar under första halvan av dagen. Bland annat fanns Peter Sundin på plats. Han är en avhoppad nazist som arbetar för att förhindra att unga rekryteras till nazistiska grupperingar. Sist på kvällen bjöds det på hårdrock.
– Så mycket kan jag säga om vårt kommande arrangemang att det kommer att bli rätt så stort och det blir verkligen något att se fram emot i lilla Deje. Vi släpper nog de stora namnen i början på december så att vi lockar folk. Vi vill ju att så många som möjligt kommer. I år har vi ett annat tema än vi hade förra året. Det blir inga föreläsningar. Förra gången hade vi förintelsen och hårdrockstema. Då hade vi föreläsningar om nazism men i år har vi bytt ut det tråkiga mot humor. Det kommer information på Facebook och på andra ställen så småningom om programmet. Mer säger jag inte, säger Aron hemlighetsfullt.

Arrangemanget kommer att hålla till i Kulturhuset i Deje och det blir gratis entré.
– Vi kommer att ha bössor och vi kallar det ”frivillig utré”, man betalar om man vill innan man går hem. Jag tycker att det är bra att det är fri entré, alla ska kunna komma, säger Aron.

Föreningens hemsida: Hårdrock för alla 

Artikeln har tidigare publicerats i Värmlandsbygden >>


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.