Per och Lollo Årets Företagare 2015

Per Johansson och Lollo Englund Forshagaakademin Årets Företagare 2015
Per Johansson och Lollo Englund Forshagaakademin Årets Företagare 2015

Bildtext: Per Johansson och Lollo Englund Forshagaakademin Årets Företagare 2015.
Foto: Cicci Wik

Företagarfrukost med överraskning blev det på Forshagaakademin under torsdagsmorgonen i förra veckan. 

Torsdagen den 17 september var företagare och andra i näringslivet inbjudna till Forshagaakademin till en företagarfrukost. De inbjudna tog för sig av kaffe, fil och mackor och bänkade sig i ett klassrum.

Inledningsvis tog Linda-Marie Fors, näringslivslots i Forshaga kommun, ordet och startade en presentationsrunda. Alla närvarande fick presentera sig helt kort. Därefter var det dags för Per Johansson och Lollo Englund att berätta som sin verksamhet. Forshagaakademin är en fristående gymnasieskola som har inriktningar i sportfiske, jakt- och viltvård, äventyrsturism, hundsport och sporthandel. 85 procent av eleverna som går i skolan kommer från andra delar av landet och behöver bostad i kommunen.

En undersökning som genomfördes 2004-2005 visade att skolan betyder mycket för omsättningen i kommunen. Summan som personal och elever bidrar med hamnade då på mellan 15 och 20 miljoner. Det handlar om hyror för bostäder och sådant som de handlar i affärerna.

Förutom gymnasielinjerna finns det även en YH-utbildning, en yrkeshögskoleutbildning, i jakt och fiske. Till den kommer ungefär 50 vuxna elever.

När Per och Lollo hade pratat färdigt var det dags för Anders Pettersson, kommunchef, att ta till orda. Hans budskap var kanske inte det allra muntraste eftersom det handlade om Näringslivets ranking av kommuner. Forshaga har på senare år halkat ner 51 placeringar. Detta ledde till diskussioner i klassrummet.
– Man blir väldigt besviken när det visar sig att vi har tappat så mycket. Nu är vi på 257:e plats bland 290 kommuner och det är vi ju självklart inte glada över alls, sa han.

Kommunalrådet Benny Pedersén sa att kommunen hade bjudits in av Svenskt Näringsliv för att skärskåda hur de som ligger topp-tio i rankingen, vad de har.
– Det som är intressant är att vi egentligen har alla delarna här i Forshaga kommune. Det gäller bara att hitta vilka delar vi ska satsa mer på. Men jag tror att det är bra om vi gör ett långsiktigt, målmedvetet arbete är viktigt. Vi behöver ta med oss frågeställningar som vi får vid våra företagsbesök till vår kunskapsbank så att vi kan bli bättre på företagsklimat i vår kommun, sa han.

Anna Skinnargård är vice ordförande i Företagarna Forshaga. Hon tror att ett av problemen med mätningen i Forshaga kommun är att många lever kvar i hur det var förr.
– Man tänker inte att mätningen handlar om utvecklingen det senaste året, vad som har blivit bättre. Det är viktigt att företagaren som ska svara får klart för sig att det är hur det nu som svaren gäller. Jag tror att det är ett problem i vår kommun att det är många som är kvar i det gamla, säger hon.

Sunne kommun hamnade betydligt högre i rankingen och det blev diskussioner kring hur det kommer sig.
– Forshaga ligger utmed älven och vi är ett av de gamla bruksamhällena här. Sunne ligger i västra Värmland och där har de inte haft vår tradition. Vi behöver släppa det där med bruksorten, de flesta som flyttar hit pendlar och jobbar på annan ort. Ofta pratar man i samhällsvetenskap om ett kollektivt minne, (De föreställningar och kunskaper som en grupp, organisation eller befolkning har om sitt gemensamma förflutna. Se kollektivt medvetande som har en snarlik betydelse.). Jag har hört att ett sådant minne lever kvar i tre generationer innan man släpper det. Det är väl ungefär där vi är nu. Vi behöver släppa detta, vi är ingen bruksort om vi tittar efter hur det är idag, sa Anders Pettersson.

När tiden började för frukosten började gå mot sitt slut fick representanterna för Företagarna Forshaga, Sten Myreback, ordförande och Anna Skinnargård, vice ordförande, ta över ordet.
– Det här frukostmötet började väldigt positivt och sedan tog rankingen ner oss men nu ska vi avsluta den här morgonen med något väldigt roligt. En av våra uppgifter i Företagarna är att vara med och utse Årets Företagare. Det gör vi tillsammans med Forshaga kommun och ortens invånare som får vara med och nominera. Vi skulle nu vilja säga ett stort och välförtjänt grattis till Årets Företagare i Forshaga kommun år 2015…..(konstpaus då sorlet började stiga i klassrummet)…. Det känns extra roligt att få göra det här inför så mycket folk. Per Johansson och Lollo Englund, sa Anna varpå alla i klassrummet applåderade.

//forshagadejenytt.cvea.net/#!album-128


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.