Vargjakt i alla fall

Vargar

Nu kan det bli vargjakt från fredag 16 januari i alla fall. Kammarätten underkände det tidigare beslutet. Här är några klipp ur olika pressmeddelanden daterade 2015-01-15:

Kammarrätten i Göteborg – pressmeddelande

Kammarrätten i Göteborg har i dag undanröjt Förvaltningsrättens i Karlstads beslut om att stoppa vargjakten i Värmlands län och i Örebro län. Men kammarrätten har inte uttalat sig om själva jakten – bara om möjligheten att överklaga Naturvårdsverkets beslut. Kammarrätten konstaterar att ett sådant beslut som Naturvårds­verket har fattat inte får överklagas. Därför har det inte varit möjligt för Förvaltningsrätten i Karlstad att pröva det överklagande som domstolen fått in. Och det har inte heller varit möjligt för förvaltningsrätten att stoppa den licensjakt på varg som de båda länsstyrelserna har beslutat om och som Naturvårdsverket menar är riktig.

Läs hela pressmeddelandet här >>

I ett pressmeddelande från Länsstyrelsen i Värmland:

Kammarrätten i Göteborg har beslutat upphäva förvaltningsrättens inhibition om att stoppa licensjakten på varg i Värmland. Därmed kan licensjakten påbörjas med omedelbar verkan, i praktiken fredag 16 januari.

Kammarrätten har nu prövat om förvaltningsrätten har grund för besluten om inhibition. Prövningen i kammarrätten gällde bara om Naturvårdsverkets beslut är överklagbara, inte om licensjakt på varg får ske.

Kammarrättens dom innebär att beslutet om licensjakt som fattats av Länsstyrelsen Värmland står fast.

Det är 24 vargar inom reviren Forshaga, Gårdsjö, Medskogen och Kläggen som får skjutas till och med 15 februari, eller till att Länsstyrelsen dessförinnan avlyser jakten. Villkoren för jakten är desamma som vid själva beslutet om licensjakt.

”Enligt kammarrättens mening finns det inte något utrymme för att tolka överklagandeförbudet i 58 paragrafen Jaktförordningen på annat sätt än att Naturvårdsverkets beslut inte kan överklagas när beslutet avser prövning av länsstyrelsens beslut.”

Villkor och fakta om licensjakt varg i Värmlands län >>

I ett pressmeddelande från Vänsterpartiet:

–  Vi kan aldrig acceptera jakt på arter vars långsiktiga överlevnad inte är säkrad, säger Vänsterpartiets miljöpolitiska talesperson Jens Holm. Det är hög tid att vi får en förvaltningsplan för våra stora rovdjur som lever upp till våra åtaganden om biologisk mångfald.

– Jag förväntar mig nu att både regeringen och Naturvårdsverket kommer att värna dessa åtaganden. Nu vilar vargstammen på bräcklig grund.
– När vargen uppnått gynnsam bevarandestatus i framtiden är Vänsterpartiet öppet för att införa jakt utöver skyddsjakt, förutsatt att detta sker under reglerade former. Men för att nå dit krävs att stammen är tillräckligt stor och med genetiskt god status. Därför krävs åtgärder som stärker den genetiska variationen i stammen och som förbättrar ersättning och förebyggande åtgärder till dem som drabbas av angrepp på tamdjur, anser Jens Holm.

Ur ett pressmeddelande från Svenska Jägarförbundet:

– I sak säger Kammarrätten att beslutet inte kunde överklagas. Naturvårdsverket är den myndighet som ska pröva överklaganden av länsstyrelsens beslut. Det går inte att driva frågan vidare till Förvaltningsrätten eller någon annan instans, förklarar Svenska Jägareförbundets förbundsjurist Ola Wälimaa.

– Det sätter stopp för den här överklagandeprocessen. Vi tycker det står väldigt tydligt i lagstiftningen att frågan inte går att överklaga och det är bra att Kammarrätten kommer fram till samma slutsats, säger Ola Wälimaa.

Beslutet innebär att vargjakten inte längre är stoppad utan kan påbörjas.

– Tyvärr har det juridiska hanterandet gjort att en vecka försvunnit från jakttiden. Men vi hoppas ändå att licensjakten på varg kommer igång så fort som möjligt för att jägarna ska kunna klara av den avskjutning som länsstyrelserna vill ha utförd, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd.

– Det är oerhört viktigt att vi kommer igång med en vargförvaltning i vinter. Få förstår hur betydelsefullt detta beslut är för svensk vilt- och rovdjursförvaltning. Vi har jobbat hårt för att få igång licensjakten på varg. Nu hoppas vi att vargjakt blir en normaliserad företeelse och att vi slipper överklagande på varje beslut. Nu måste länsstyrelsen Dalarna ta ett nytt beslut så att jakten kommer igång även där, säger Torbjörn Lövbom.

– Vi välkomnar beslutet och hoppas nu att alla accepterar det samma. Det har varit en lång, mödosam väg för att få en rovdjurspolitik som når acceptans bland de berörda och vi behöver nu gå vidare in i nästa fas, säger Patrik Ohlsson, ordförande för LRF Värmland.

Naturskyddsföreningen skriver på sin hemsida:

Vi beklagar avgörandet från Kammarrätten som ansåg att det förbud mot att överklaga som utnyttjades i beslutet om årets licensjakt gäller. Domstolarna kunde därför inte ta upp saken till prövning.

Kammarrättens beslut handlar alltså inte om att jakten i sig är laglig. Vi ska nu noga gå igenom domarna och se om vi kan göra något ytterligare.

LRF anser i ett pressmeddelande att det senaste kapitlet i förvaltningen är förvånande.

– Att det finns organisationer som inte accepterat demokratiska beslut utan letar efter varje tänkbart kryphål i lagstiftningen, det får vi kanske finna oss i, men det är anmärkningsvärt att en domstol springer deras ärenden när det visar sig vara uppenbart felaktigt.

– För att ha starka rovdjursstammar i vårt land krävs att förvaltningen har en acceptans hos dem som berörs.

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se