Kommunalrådet som åkte på rockfestival

Per Lawén har besökt Sweden Rock Festival sedan 2015 då han fick sin första biljett i födelsedagspresent av sin kusin Lars Söderberg.
Per Lawén har besökt Sweden Rock Festival sedan 2015 då han fick sin första biljett i födelsedagspresent av sin kusin Lars Söderberg.

Det började med en 50-årspresent från kusinen Lars Söderberg, en biljett till en av landets största musikfestivaler, Sweden Rock Festival. Sedan dess har Per Lawén, kommunalråd i Forshaga kommun, varit på festivalen varje år, med undantag för pandemiåren då det inte blev någon festival.

Sweden Rock Festival arrangeras varje år i den lilla, lilla orten Norje. Enligt Wikipedia fanns det 886 bofasta invånare här år 2020, vilket kan ge en bild av hur litet det här samhället egentligen är. När festivalen drar igång ökar antalet invånare i byn med tiotusentals tillfälliga invånare. Enligt uppgift var det i år cirka 40 000 besökare på plats. Det sammanlagda antalet biljetter som sålts var över 170 000. Då bör man tänka på att flera av dessa var fyradagarsbiljetter som räknades som fyra biljetter.

Många kommer i husbil eller har husvagn med sig och fälten runt byn förvandlas till campingplatser. Här fylls det snabbt på av rader med campare.

Per Lawén är kommunalråd i Forshaga kommun. När han är på Sweden Rock Festival kan han gå omkring i folkvimlet och vara helt anonym. Något som är rätt så skönt.
Per Lawén (s) är kommunalråd i Forshaga kommun. När han är på Sweden Rock Festival kan han gå omkring i folkvimlet och vara helt anonym. Något som är rätt så skönt.

Per och Lars valde i år att bo på Havsbadscampingen, strax norr om festivalområdet. Denna camping är tillfällig, som så många andra av campingplatserna som poppar upp i det lilla samhället under festivalen. Det är Norje Havskrog som driver den här campingen under festivalen. Förra året, 2022, hade Per och Lars en husbil med sig och då hade de bokat plats på Rosenlunds camping, ytterligare en SRF-camping.

Musikintresset har Per haft sedan barnsben. När han gick på högstadiet spelade han i ett kompisband som fick namnet ”Purple haze”, vilket avslöjar för dem som vet vem den stora förebilden var. Det var alltså ingen mindre än den store gitarristen Jimi Hendrix som var idolen. Purple Haze är titeln på en av hans låtar, skriven 1966 och lanserad året efter.
– Jag köpte mig en Fender Stratocaster av 1978 års modell som jag var väldigt stolt över. Den har jag kvar än. Men jag spelar väl inte så värst ofta på den nu för tiden, säger Per.

Per säger att bandet Purple Haze nog var aktiva i tre år, från 1980 till 1983. Replokalen fanns i Centralskolans källare där en snäll vaktmästare lät dem vara. Någon studieinspelad skiva blev det aldrig men däremot var bandet förband när Jerry Williams kom till Forshaga Folket hus och det är stort nog.

Ett av de stora banden på Sweden Rock Festival 2023 uppträdde i Forshaga någon gång på 80-talet. Den gången var Per Lawén och hans kompisar med på förfesten inför konserten och det blev ett roligt minne.
– De var väldigt trevliga. Men jag tror inte att de minns detta idag, eller så gör de det, säger Per och ler.

Nu för tiden spelar Per mest på sin akustiska gitarr och låtarna hämtar han ofta från Sven-Ingvars repertoar. Förutom de gånger han och några vänner spelar i Forshaga centrum blir det en och annan inofficiell spelning på Facebook på fredagar. När han spelar i Forshaga centrum blir det ofta tillsammans med partikamrater från Socialdemokraterna. Det brukar bli några gånger om året. Vecka 27, när det är dags för Forshaga Marknad, till exempel. Då brukar socialdemokraterna vara med på marknaden med ett tält och där passar de på att spela och sjunga.

Som kommunalråd är man aldrig riktigt ledig även om man åker till Sweden Rock Festival. Under denna andra festivaldag, torsdagen, har Per svarat i telefonen flera gånger.
– Ja i morse ringde Nya Wermlands-Tidningen för att fråga om en fastighet i Deje som kommunen ska köpa. Sedan har det varit en hel del andra samtal om allt mellan himmel och jord från både kommuninvånare där hemma och andra, säger Per.
– Men här kan jag vara anonym när jag ger mig ut bland folk. Hemma är det alltid någon som kommer fram och vill prata när jag till exempel tar en tur in på Coop, säger han.


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se