Pernilla och Lexus tävlar i dubbla mästerskap

Pernilla Pöykiöniemi och hennes bordercollie Lexus. Foto: Anhelee Pugliano.

Hösten bjuder på dubbla mästerskap ute i Europa för hundsportläraren Pernilla Pöykiöniemi och hennes border collie Lexus, 9 år. De tävlar i hundsporten freestyle där ekipaget framför ett program till musik, som sedan bedöms utifrån olika kriterier.

– Programmet skapar den tävlande själv till den musik man valt, och det gäller att ta hänsyn till allt från variation, självständighet och svårighetsgrad i hundens rörelser till musiktolkning, säger Pernilla Pöykiöniemi som är hundsportlärare på ForshagaAkademin samt ansvarig för yrkesutbildningarna inom hund hos Klarafors Event.

Pernilla och Lexus tävlar för svenska landslaget i Heelwork to Music, som är en av två grenar inom hundfreestyle, och tidigare i år reste de till Compiègne strax norr om Paris. Där tävlade de sig till ett lagbrons i VM, och placerade sig i mitten av startfältet individuellt. Nu väntar två nya mästerskap i november.

Först ut är Nordiska Mästerskapen i Herning, Danmark 11-13 november och sen reser de vidare ner till Stuttgart i Tyskland för att delta vid Europeiska Mästerskapen 17-20 november.

– Det är inte så vanligt att två stora mästerskap arrangeras med bara några dagars mellanrum. Med den anspänning och de förberedelser som krävs inför en så stor tävling gäller det för oss att inte ladda ur när det nordiska mästerskapet är över, utan snarare behålla fokus och energi dagarna mellan och hela vägen till Stuttgart.

Under sommaren har ekipaget bytt musik och skapat ett nytt program. I Sverige är freestyle en ren hundsport där endast hundens prestation och samarbetet mellan hund och förare bedöms, men internationellt tar man även hänsyn till förarens artistiska förmåga i bedömningen. Det har Pernilla tagit fasta på i det nya programmet som kommer framföras till låten Underground av Lindsey Stirling.

– Jag hoppas att vårt nya program ska bjuda på lite mer dramatik och upplevelse, avslutar Pernilla.

Länkar

ForshagaAkademin
Klarafors Event

Fotogalleri Pernilla och Lexus

Bilderna med gula kläder är från VM i Frankrike och fotografen är Philouska – Dog Sport Photographer. Bilderna där Pernilla har svart jacka är fotograferade av Anhelee Pugliano.

Fakta om ForshagaAkademin och Klarafors Event

ForshagaAkademin och Klarafors Event är ett kunskapscentrum i Värmland med gymnasieutbildningar och kurser, föreläsningar och längre utbildningar för vuxna. Friskolan startade 1997 och fick sin nuvarande utformning 2002. Här finns idag fyra gymnasieprogram inom naturbruksprogrammet; Hundsport, Viltvård, Äventyrsturism och Sportfiske. Dessutom finns det ett språkintroduktionsprogram och en yrkeshögskoleutbildning med inriktning Fiske- och jaktguide. Numer finns även en 1-årig yrkesutbildning till hundtränare och coach sedan ett par år.

Fakta om Hundfreestyle

Hundfreestyle är en officiell hundsport i Sverige och uppdelad i två olika grenar. Freestyle är den gren där hunden utföra ett antal rörelser som brukar liknas vid trick. Heelwork to Music är den andra grenen där hunden istället till största del utför positionsarbeten som brukar liknas med fotgående i olika varianter, intill föraren. Hög precision, glädje och engagemang är viktiga komponenter liksom ett gott samarbete mellan hunden och människan. Programmet framförs alltid till musik och domaren sätter poäng utifrån kategorierna Precision och samarbete, Innehåll samt Musiktolkning. Varje program är unikt och föraren har möjlighet att utforma programmet utifrån hundens förutsättningar. Därför passar den här hundsporten alla hundtyper.


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se