VM-guld till Lucas Wessman

Lucas Wessman vann VM-guld bland juniorerna.
Lucas Wessman vann guld i Field Target i junior-VM i Italien. Foto: PRIVAT

Lucas Wessman, från Forshaga, vann VM-guld i Field Target i Pomerzia i Italien i början av augusti. Det var sista chansen för honom att starta i juniorklassen och resultatet blev vinst. Men enligt honom själv var det bara ett delmål. Nu har han siktet inställt på att ta guld i seniorklassen också.

Lucas har sedan tidigare tre EM-silver, men han har aldrig tidigare lyckats slå den duktige ungerska juniorskytten Csanád Nyilasi. Men den här gången var det Lucas som klarade av de svåra förhållandena bäst och han vann till slut med hela 12 poängs marginal över just Csanád.

Vad är Field Target egentligen, det undrar kanske en och annan. Field Target är den nyaste skytteformen i Svenska Skyttesportförbundet, SvSF, där man med luftgevär skjuter på fallmål, ”metallsiluetter” i form av smådjur, som står utplacerade på ett avstånd mellan tio och 50 meter från skjutpositionen. Skyttet bedrivs utomhus och en tävling består av 50 mål uppdelat på olika stationer. Sporten startade i Storbritannien runt 1981 och sågs som ett alternativ till jakt. Eftersom man på en tävling skjuter på okända avstånd så måste man, förutom att vara en duktig skytt, kunna avståndsbedömma och känna till sitt vapens kulbana samt vara bra på att läsa av vinden (relativt lite vind kan få kulan att vika av mer än man tror). Att lära sig uppskatta vindens styrka och riktning är svårt och kräver mycket träning. Även erfarna skyttar kan luras av kastvindar och missa skott som normalt sett hade varit en given fällning. Det finns inga genvägar när det gäller att bli bra på att läsa vinden, träna och åter träna är det enda som gäller. Och inte ens då är det säkert att man fäller målet.
‒ Jag har ju tränat och tävlat i många år och då blir man naturligt bättre, under pandemin så har jag inte tränat mycket alls men efter som jag har hållit på så länge innan så var de lite som att hoppa tillbaka upp på en cykel, säger Lucas.

Det är fler i familjen Wessman som sysslar med Field Target.
‒ Ja det stämmer, min pappa Fredrik var med mig och tävlade nere i Italien och min syster Ellen tävlar också men har tyvärr inte varit lika aktiv i år på grund av jobb.

Den svenska landslagstruppen som åkte till Italien för att tävla, från vänster; Fredrik Wessman, Stefan Pyk, David Malmberg och Lucas Wessman. Foto: PRIVAT
Den svenska landslagstruppen som åkte till Italien för att tävla, från vänster; Fredrik Wessman, Stefan Pyk, David Malmberg och Lucas Wessman. Foto: PRIVAT

Pappa Fredrik ingår i det svenska laget som tävlade i Italien i stekande sol. Det var ungefär 200 skyttar som tävlade totalt. De fick utstå temperaturer mellan 35 och 38 grader i fyra dagar på ett torrt och dammigt skjutfält. De kraftiga varma vindarna innebar också stora påfrestningar både skyttemässigt och fysiskt. Det svenska laget gjorde en bra insats och låg efter dag en på tredje plats. Men en del vapenproblem sista dagen gjorde att laget till sist slutade på en åttonde plats.

På hemmafronten bor Lucas kvar i sin födelseort, Forshaga. Han har haft turen att få jobb inom kommunen också.
‒ Jag har flyttat hemifrån men bor fortfarande kvar i Forshaga så jag har inte flyttat långt bort. Jag jobbar som kock och har snart gjort det i två och ett halvt år på Dömle herrgård i Deje.

Tränar gör Lucas i Forshaga Jakt och sportskytteklubb som håller till nära återvinningscentralen i Kvarntorp utanför Forshaga.
‒ Jag och min far brukar träna tillsammans men det blir ibland svårt att synka ihop det när jag mestadels jobbar kväll och far min jobbar mest dag. Under tävlingssäsong försöker vi träna minst en till två gånger i veckan, säger han.

Lucas Wessman i mitten, tvåa blev Csanád Nyilasi från Ungern och trean, till höger heter Rhys Jenkins från Wales. Foto: PRIVAT
Lucas Wessman i mitten, tvåa blev Csanád Nyilasi från Ungern och trean, till höger heter Rhys Jenkins från Wales. Foto: PRIVAT

Lucas är nöjd med sitt VM-guld i juniorklassen. Men han har inte nått målet än utan har siktet inställt på fler framgångar.

‒ Jag kanske har tagit VM-guld i juniorklassen men nu har jag ögonen på guldet i den stora seniorklassen. Om det är ett möjligt mål vet jag inte men sköter jag mitt skytte rätt nästa år så tror jag definitivt att jag har möjlighet att komma i top tio, säger han.

 

Forshaga jakt- och sportskytteklubb >>

 

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se