Röda Korset skänkte 100 000 till Ukraina

Forshagakretsen skänkte 100 000 kronor till Röda Korsets och Röda Halvmånens arbete i Ukraina.
Forshagakretsen skänkte 100 000 kronor till Röda Korsets och Röda Halvmånens arbete i Ukraina. Foto: Röda Korset

Det är många i Forshaga som har blivit allt mer miljömedvetna och som har börjat handla mer second hand. Röda Korsets butik har sålt för rekordhöga summor det senaste året. Något som nu gett Forshagas lokala Röda Korskrets möjlighet att skänka 100 000 kronor till organisationens arbete i krigsdrabbade Ukraina.

Agneta Haglund-Ericsson
Agneta Haglund-Ericsson är chef för Röda Korsets secondhandbutik i Forshaga. Foto: Eva-Lena Kindberg

‒ På det sättet berättar vi för alla som har skänkt gåvor, handlat och som arbetat som volontärer att deras bidrag kommer till nytta, säger Agneta Haglund Ericsson butikschef i Second Handbutiken.

Röda Korset är en internationell organisation som finns i många länder över hela världen. Arbetet som Röda Korset gör ser olika ut på lokal nivå och ute i världen, men uppdraget som organisationen arbetar med är detsamma oavsett plats och det är att kämpa för att förhindra och lindra mänskligt lidande i världen, var och när det än förekommer. Så skriver kretsen på sin hemsida. Under torsdagskvällen den 24 februari höll Forshaga Rödakorskrets sin årliga kretsstämma. Trots att restriktionerna nu har tagits bort blev det till största delen ett digitalt möte. Detta för att det ännu fanns en viss osäkerhet när datum sattes för stämman.

Det har funnits Röda Korsverksamhet i Forshaga i många år nu och föreningens lokal, där även second handbutiken finns, inryms i ett vitt hus nära Petruskiosken. Tidigare var huset en samlingslokal för Forshaga Baptistförsamling. Det byggdes enligt uppgift 1901. Församlingen har upphört sedan många år tillbaka, men under sina glansdagar var det en stor församling med en fast anställd pastor, flera körer och mycket aktiviteter bland annat för ungdomar. När baptistförsamlingen dog ut såldes fastigheten till ett privat konsortium och döptes om till BTL. Lokalerna hyrdes därefter ut under några år till Vuxenskolan. När Lärcenter byggdes flyttade Vuxenskolan dit och då kom Röda Korset in som hyresgäst i stället och där blev kretsen kvar.

Under kretsstämman beslutades att ny ordförande för Forshagakretsen blir Aakash Budathoki. Han har varit ”rödakorsare” i stort sett i hela sitt liv säger han. Men det får bli en annan artikel i framtiden för det är enligt honom en lång historia och den ryms inte i den här artikeln. Men det bör ändå nämnas att Aakash har arbetat i Forshaga med integration, i nära samarbete med kommunen. Det fanns ett avtal mellan kretsen och kommunen som handlar om att Röda Korset skulle vara en extra resurs i arbetet med att integrera nyanlända. Det avtalet kom till 2009 och uppdaterades 2016. Det finns flera exempel på liknande samarbetsavtal mellan ideella organisationer och kommuner i Sverige. Avtalet kallas IOP som står för Idéburet Offentligt Partnerskap. Det är utformat speciellt för att passa ideella organisationer som samverkar med kommuner. Det är en form av avtal som inte är det samma som en upphandling men som ändå fungerar juridiskt rätt och riktigt mellan en ideell organisation och en kommun. Men sedan en tid tillbaka har Forshaga kommun avslutat arbetet med kretsen. Kommunen fortsätter i stället integrationsarbetet på egen hand, utan ideella krafters hjälp.

Förutom butiken som säljer second hand har Röda Korset i Forshaga verksamheter som till exempel riktar sig till äldre. Det finns en trehjulig cykel som används för att äldre ska få komma ut på tur. En person trampar och det finns två sittplatser framtill för de som vill åka med. Det brukar även bli en musikquiz med Barbro Näsström vid pianot och på torsdagskvällar brukar det bli aktiviteter för äldre på Forsgården där bland annat Christer Halvarson brukar vara med och sjunga och spela då och då. Röda Korset i Forshaga har även engagemang i kris och katastrof. Den som ansvarar för detta är Anneli Bodin.

Gunnar Ström avgående kassör i Röda Korsets kretsstyrelse. Foto: Cicci WIk
Gunnar Ström avgående kassör i Röda Korsets kretsstyrelse. Foto: Cicci Wik

Som en punkt på kretsens stämma under torsdagen beslutades att 100 000 kronor av kretsens överskott går till Röda Korsets och Röda Halvmånens arbete i det krigsdrabbade Ukraina. Något som Gunnar Ström föreslog. Han har i år avgått som kretsens kassör men stannar kvar som volontär även i fortsättningen. För många är han en välkänd Rödakorsare. Han är en av eldsjälarna i Röda Korset sedan många år och en uppskattad medlem i kretsen. Under stämman var det en enig styrelse som ställde sig bakom förslaget att överskottet skulle gå till arbetet i Ukraina.
‒ Att skänka vårt överskott till Röda Korsets/Röda Halvmånens arbete känns viktigt. Röda Korset står alltid på människans sida i en konflikt, och det är alltid civilbefolkningen som drabbas värst i krig. Kriget i Ukraina är nära, i Europa. Vårt bidrag ska delas av alla som drabbas, med en förhoppning att styrande ändrar kursen och skapar fred i stället för konflikt, säger Aakash Budathoki.

Fotnot
Vill du veta mer om Forshaga Rödakorskrets kan du besöka hemsidan eller göra ett besök i lokalen på Skivstagatan.

Röda Korsets secondhandbutik är populär i Forshaga.
Röda Korsets secondhandbutik är populär i Forshaga.

Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se